News

Ucraina vrea să folosească Bâstroe ca rută alternativă de tranport a cerealelor. Ce spune despre adâncirea canalului

În contextul îngrijorărilor legate de interdicţiile la import introduse cerealelor din Ucraina, guvernul de la Kiev recunoaşte că doreşte relansarea transportului pe Bâstroe.
21.04.2023 | 18:19
Ucraina vrea sa foloseasca Bastroe ca ruta alternativa de tranport a cerealelor Ce spune despre adancirea canalului
Ucraina vrea să folosească Bâstroe ca rută de transport a cerealelor Foto: bucpress.eu
ADVERTISEMENT

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat vineri că porturile de la Dunăre sunt vitale pentru exporturile de produse agricole ucrainene în contextul în care prelungirea acordului internaţional privind exportul de cereale ucrainene via porturile de la Marea Neagră este în suspensie.

Adâncimea canalului Bâstroe ar creşte exportul de cereale cu 500.000 tone pe lună

În condiţiile în care în ultimele săptămâni s-au înmulţit îngrijorările Ucrainei cu privire la viitorul acordului internaţional privind exportul de cereale, ministrul ucrainean spune că aşa-numitul “Danube Cluster” oferă o rută alternativă viabilă pentru exportul de produse agricole.

ADVERTISEMENT

“Fără îndoială, Danube Cluster a devenit un element vital pentru securitatea alimentară mondială în contextul operaţiunilor limitate ale porturilor din Marea Neagră”, a scris Olexandr Kubrakov, pe pagina sa de Facebook.

În luna martie a acestui an, porturile ucrainene de pe Dunăre au înregistrat o creștere semnificativă a traficului naval, procesând un total de 2,8 milioane de tone de marfă, conform informațiilor furnizate de Administrația Porturilor Maritime din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Această creștere a traficului a rezultat ca urmare a lucrărilor operaționale de dragare efectuate pe secțiunea ucraineană a fluviului. Numărul de nave care au trecut prin Canalul Bâstroe a crescut semnificativ, în medie 16 treceri pe zi în luna martie. Conform Administrației Porturilor Maritime din Ucraina, aproape 3 milioane de tone de produse agricole au fost procesate de porturile dunărene în luna martie.

În paralel, Ucraina a adâncit Canalul Bâstroe în ideea de a creşte exporturile de produse alimentare prin porturile sale la Dunăre şi speră că un canal mai adânc îi va permite să exporte o cantitate suplimentară de 500.000 de tone de cereale pe lună, se arată într-un material Reuters.

ADVERTISEMENT

Potrivit ministrului ucrainean al infrastructurii lucrările de dragare efectuate la Canalul Bâstroe permit ca acesta să fie “operaţional”, iar Ucraina “analizează canalul Bâstroe drept o posibilă rută alternativă pentru exporturile de produse agricole”.

Restabilirea adâncimilor de proiectare pe secțiunea ucraineană a Dunării și creșterea capacitatății de trecere prin Canalul Bâstroe a permis dezvoltarea porturilor dunărene și formarea unui cluster logistic puternic și modern pe Dunăre, spun oficialii ucraineni.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, Ucraina este îngrijorată cu privire la interdicţiile de import introduse de mai multe state din Europa Centrală şi de Est, care se tem că livrările de produse alimentare ucrainene ar putea avea efecte negative asupra fermierilor lor. Astfel, transportul naval de grâne prin Bâstroe via Marea Neagră ar putea lărgi opţiunile de export ale Kievului.

ADVERTISEMENT