News

UDMR, partid când este vorba de guvernare, ONG când cere bani. Uniunea beneficiază de aproape trei ori mai mulți bani decât o îndreptățește scorul în alegeri

UDMR este formațiunea politică ce primește cei mai mulți bani de la bugetul de stat, în raport cu scorul pe care această formațiune îl obține în alegeri.
25.08.2022 | 08:30
UDMR partid cand este vorba de guvernare ONG cand cere bani Uniunea beneficiaza de aproape trei ori mai multi bani decat o indreptateste scorul in alegeri
UDMR beneficiază de finanțare ca organizație nonguvernamentală Colaj Fanatik/Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Partidele politice au primit subvenții în creștere de la an la an, însă din lista beneficiarilor lipsește tocmai partidul care obține susținerea financiară cea mai consistentă din bugetul de stat, anume Uniunea Democrată a Maghiarilor din România. Însă banii pe care-i primește UDMR nu vin prin intermediul Autorității Electorale Permanente, ci direct de la Guvern.

UDMR ia partea leului din banii pentru minorități

Statutul juridic ambiguu al UDMR face ca Uniunea să beneficieze de o sursă de finanțare mult mai generoasă decât cea reprezentată de subvențiile, oricum foarte mari, pe care statul le acordă partidelor politice. Ca organizație a unei minorități naționale, UDMR va avea în acest an de aproape trei ori mai mulți bani decât ar fi fost îndreptățită să primească de la AEP în calitate de partid politic.

ADVERTISEMENT

Din punct de vedere legal, Uniunea este o organizație a unei minorități naționale, precum cele similare ale germanilor, evreilor, slovacilor, ucrainenilor etc, nefiind înregistrată ca partid în Registrul partidelor politice, în pofida faptului că UDMR depune candidaturi la toate tipurile de scrutin. Din acest punct de vedere, UDMR se comportă ca un partid politic obișnuit, cu solidă reprezentare parlamentară, ce a fost deseori cooptat în diverse coaliții de guvernământ.

Însă când vine vorba de finanțare, UDMR preferă să se comporte ca un ONG întrucât asta îi aduce mai mulți bani. În fiecare an, Guvernul alocă sume considerabile pentru susținerea organizațiilor minorităților naționale, prin intermediul Departamentului pentru Relații Interetnice care funcționează în subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG). Sumele alocate de la bugetul de stat sunt stabilite în urma propunerii Consiliului Minorităților Naționale, organism în care fiecare minoritate reprezentată în Parlament își desemnează câte trei membri.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care organizațiile minorităților își stabilesc singure necesarul de bani, sumele au crescut constant: 130,2 milioane lei în 2019, 143 milioane în 2020, 172 de milioane în 2021 și 200,4 milioane în 2022. Cum maghiarii sunt cea mai mare minoritate din România, evident că cea mai mare felie a acestei prăjituri revine UDMR. Dacă Uniunea ar fi optat să primească subvenție ca partid politic, banii care i-ar fi intrat în vistierie ar fi fost incomparabil mai puțini întrucât, chiar dacă prăjitura este mai mare, felia primită de UDMR ar fi fost cea mai mică deoarece subvenția se acordă în funcție de scorul obținut în alegeri.

Subvenția UDMR în 2021, cât cea primită de USR

De exemplu, în 2021 subvențiile plătite de către AEP partidelor au însumat 232.000.000 lei. Potrivit legii, 25% din această sumă este împărțită partidelor în funcție de scorul obținut la alegerile locale, iar restul de 75% în funcție de numărul mandatelor de parlamentari. La alegerile locale din 2020, UDMR a obținut circa 5% din votul popular, ceea ce echivala cu o subvenție de circa 2,9 milioane de lei. La parlamentare, procentajul a fost de circa 6%, lucru ce ar fi adus UDMR încă 10,4 milioane de lei. Cifrele ar putea fi chiar ușor mai mari, întrucât voturile partidelor care nu obține reprezentare în Parlament sau consiliilor județene se redistribuie. În total, ar fi fost aproximativ de peste 13,5 milioane.

ADVERTISEMENT

Însă UDMR a preferat finanțarea de la Departamentul pentru Relații Interetnice care a reprezentat nu mai puțin de 36.821.000 lei. Ca termen de comparație, USR a avut subvenții de 36,5 milioane, deși numărul de parlamentari al acestui partid este de aproape trei ori mai mare.

Pentru anul 2022, prin recenta rectificare, cuantumul subvențiilor pentru partide a ajuns la 258.000.000 lei dintre care, potrivit algoritmului politic, UDMR ar trebui să primească 14,8 milioane, sumă de aproape trei ori mai mică decât va primi de la SGG, anume 43.479.000 lei. În intervalul 2019-2022, Uniunea a beneficiat de următoarele alocări: 29,4 milioane în 2019, 32,3 milioane în 2020, 36,8 milioane în 2021 și 43,4 milioane în 2022, în total 142 de milioane.

ADVERTISEMENT

Salarii pentru șefii Uniunii

Nu surprinde astfel faptul că, deși se bucură de statutul de partid de guvernământ, când vine vorba de bani, UDMR preferă să fie ONG. Aranajamentul este convenabil pentru întreaga clasă politică. În primul rând, dacă UDMR ar primit subvenții de la AEP ar scădea porția de tain care se dă celorlalte partide politice din banii contribuabililor. Finanțarea disproporționată de care beneficiază UDMR nu este o amenințare la adresa celorlalte partide întrucât Uniunea are un electorat stabil și fidel, dar posibilitățile de extindere a acestuia în defavoarea altor formațiuni sunt foarte mici.

Pe lângă banii de la buget, UDMR are și alte surse de finanțare. În anul electoral 2020, pe lângă cele 32,3 milioane primiți de la Guvern, Uniunea a obținut 7,9 milioane lei din donații și 1,8 milioane din cotizații. Prosperitatea UDMR este atât de mare încât își permite să plătească salarii celor cu funcții de conducere, lucru pe care nu îl face nici PNL, nici PSD. De exemplu, președintele Kelemen Hunor a încasat în 2021 salarii de la UDMR care însumează 151.303 lei, ceea ce înseamnă o retribuție de circa 12.600 de lei pe lună.

ADVERTISEMENT