News

UE, actor pe margine în procesul de genocid intentat Israelului de Africa de Sud. Cei 27, incapabili de un limbaj comun privind Fâșia Gaza

Acuzațiile de genocid făcute de Africa de Sud împotriva Israelului pun în evidență slăbiciunea UE. Cei 27 nu reușesc să vorbească pe o singură voce despre operațiunile din Fâșia Gaza
11.01.2024 | 19:00
UE actor pe margine in procesul de genocid intentat Israelului de Africa de Sud Cei 27 incapabili de un limbaj comun privind Fasia Gaza
În timp ce UE se bâlbâie, SUA au spus că acuzațiile Pretoriei împotriva Israelului sunt nefondate / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Israelul se confruntă, începând de joi, cu acuzații de „acte de genocid” în fața Curții Internaționale de Justiție, în legătură cu ofensiva sa din Fâșia Gaza, ca urmare a atacurilor teroriste ale Hamas. Aceste acuzații au fost formulate de Africa de Sud, dar au fost deja calificate drept „absurde” de către președintele israelian, Isaac Herzog, și „fără fundament” de către SUA. În timp ce Curtea de la Haga audiază argumentele sud-africane, națiunile europene sunt departe de a vorbi și acum pe o singură voce cu privire la conflictul din Orientul Mijlociu.

Israel: „O defăimare absurdă, Africa de Sud se face avocatul diavolului”

O audiere judiciară privind războiul din Fâșia Gaza s-a deschis la Haga, Curtea Internațională de Justiție (CIJ) ascultând argumentele potrivit cărora Israelul comite un genocid împotriva palestinienilor. Africa de Sud, care a inițiat cazul, cere instanței ONU să acționeze de urgență, scopul fiind ca instanța să determine statul evreu să „suspende imediat operațiunile sale militare în Fâșia Gaza”.

ADVERTISEMENT

O confruntare judiciară istorică pe care Israelul a calificat-o deja drept „absurdă” și „atroce” Echipele de avocați ale ambelor părți vor avea la dispoziție același timp pentru a-și prezenta argumentele – aproximativ trei ore – Africa de Sud va interveni prima, joi, urmată de răspunsul Israelului, vineri. Convenția privind genocidul descrie această infracțiune ca fiind „acte comise cu intenția de a distruge, în totalitate sau în parte, un grup național, etnic, rasial sau religios”.

Israelul, prin vocea purtătorului de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a răspuns ferm, denunțând o „defăimare absurdă”. „Statul Israel condamnă în mod categoric decizia luată de Africa de Sud de a se face avocatul diavolului și de a deveni complice în mod criminal cu autorii masacrului din 7 octombrie”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă. „Prin acoperirea politică și juridică a masacrului din 7 octombrie și a strategiei de scuturi umane a Hamas, Africa de Sud este complice din punct de vedere penal la campania de genocid a Hamas împotriva poporului nostru”. El a adăugat că istoria îi va judeca pe liderii Africii de Sud pentru că sunt „complici cu descendenții moderni ai naziștilor”.

ADVERTISEMENT

Nelson Mandela și cauza palestiniană

Insomnia țării sud-africane față de evenimentele din Fîșia Gaza și graba Pretoriei de a aduce în fața Curții de la Haga statul Israel pentru încălcarea Convenției din 1948 privind prevenirea și pedepsirea genocidului, ratificată de ambele țări, are rădăcini mai vechi. Pentru că Africa de Sud a susținut mereu lupta palestinienilor pentru autodeterminare, pe care a echivalat-o cu lupta împotriva Apartheidului, regimul rasist, segregaționist și violent din perioada 1948-1991.

Congresul Național African (ANC), aflat la putere în Africa de Sud, susține de mult timp cauza palestiniană. Fostul președinte sud-african, Nelson Mandela, a declarat că libertatea Africii de Sud ar fi „incompletă” fără cea a palestinienilor. De asemenea, Pretoria a declarat că este „pe deplin conștientă” de „ponderea deosebită a responsabilității” pe care o implică acuzarea Israelului de încălcarea Convenției privind genocidul și a condamnat „fără echivoc” atacul Hamas din 7 octombrie.

ADVERTISEMENT

Un proces ce ar putea dura ani de zile

Joi și vineri instanța nu va judeca, evident, acuzația de genocid. Judecătorii vor avea nevoie de ani de zile pentru a stabili dacă miile de civili uciși și răniți în Fâșia Gaza, blocada impusă de Israel și strămutarea populației sunt acte de genocid. Un aspect este esențial: pentru a exista genocid, trebuie să se dovedească faptul că a existat intenția de a-i elimina pe palestinienii din Gaza ca grup.

Joi și vineri, cele două audieri vor examina doar măsurile provizorii și de urgență invocate de Africa de Sud pentru a evita continuarea presupusului genocid, dacă acesta există. Pe scurt, Pretoria cere Israelului să își suspende imediat ofensiva din Gaza, să pună capăt strămutărilor forțate și să permită accesul necondiționat al ajutorului umanitar.

ADVERTISEMENT

Dincolo de faptul că în conflictul israeliano-palestinian Africa de Sud dă dovadă de părtinire (deși Pretoria pretinde că este nealiniată, ceea ce nu înseamnă neutralitate), demersul său de obține condamnarea Israelului pentru genocid este apreciat a avea șanse mici de reușită. Oricum, deși deciziile CIJ sunt definitive și obligatorii pentru state, Curtea nu are mijloacele de a le pune în aplicare prin forță. Doar Consiliul de Securitate al ONU poate face acest lucru, unde Statele Unite (aliatul numărul unu al Israelului) are drept de veto (așa cum și Rusia în cazul Ucraina).

Diviziunile din UE

Cu o zi înainte ca Africa de Sud să confrunte Israelul cu acuzații de genocid în fața instanței supreme a ONU, ministrul belgian al dezvoltării a prezentat public diviziunile puternice din cadrul UE. Caroline Gennez a adresat oficialilor germani o întrebare retorică într-un interviu acordat unui săptămânal belgian: „Chiar vreți să fiți de două ori de partea greșită a istoriei? Vom continua să stăm deoparte în timp ce are loc o epurare etnică?”.

Germania, care a oferit Israelului un sprijin neclintit de la atacul Hamas din 7 octombrie, a contrastat puternic cu declarațiile publice din ultimele luni ale oficialilor din Irlanda, Spania și Belgia. În noiembrie, vicecancelarul german Robert Habeck a apărat relația țării sale cu Israelul, vorbind deschis despre această relație ca fiind una „specială” și spunând că aceasta a pornit de la ceea ce el a numit responsabilitate istorică după Holocaust. „Generația bunicilor mei a fost cea care a vrut să extermine viața evreiască în Germania și în Europa”, a spus el.

Atacurile aeriene și operațiunea terestră a Israelului în Gaza ca răspuns la atacul Hamas au ucis peste 22 000 de palestinieni în aproape 100 de zile, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, lăsând un gol tot mai mare pentru un acord între cele 27 de state membre ale UE. Pe fondul atacurilor rebelilor Houthi, susținuți de Iran, asupra navelor din Marea Roșie, în semn de solidaritate cu palestinienii, și a recentei ucideri de către Israel a unui înalt lider Hamas la Beirut, procesul intentat de Africa de Sud împotriva Israelului pe teritoriul european la Haga pune în evidență aceste diviziuni.

„Privim spre SUA și apoi ne facem o părere”

Chiar dacă, din punct de vedere istoric, UE a fost de acord cu chestiuni mai ample, cum ar fi soluția celor două state pentru israelieni și palestinieni, experții spun că cei 27 au dificultăți să găsească un teren comun în ceea ce privește operațiunile actuale ale Israelului în Fâșia Gaza. Aceștia adaugă că blocul comunitar este atât de divizat, încât este inutil ca intermediar al puterii, scrie Politico.

„Nu-mi pot imagina în toată viața mea un scenariu în care Josep Borrell (foarte critic cu statul evreu) să rezolve problema israeliano-palestiniană. Cred că este sub zero”, a declarat Anders Persson, politolog la Universitatea Linnaeus din Suedia, referindu-se la cel mai înalt diplomat al UE.

În cele peste trei luni care au trecut de la atacul Hamas, oficialii UE și statele membre s-au străduit să ajungă la un acord asupra poziției lor, în timp ce operațiunile Israelului au transformat enclava asediată într-o criză umanitară. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a grăbit să meargă în Israel în zilele de după atac, în timp ce Borrell a recurs la rețelele de socializare pentru a îndemna Israelul la reținere.

În mod individual, țările europene au jucat adesea un rol în contrabalansarea sprijinului de neclintit al SUA față de Israel. Cu toate acestea, atunci când cele 27 de capitale europene trebuie să cadă de acord asupra unui limbaj comun, mașinăria de compromis a Bruxelles-ului se gripează. „Suntem într-o stare în care ne mulțumim cu puțin, nu facem prea multe, privim spre SUA și apoi ne facem o părere”, a declarat un diplomat francez, sub protecția anonimatului.

Incidente antisemite în Europa tolerantă

Sven Kühn von Burgsdorff, fostul șef al misiunii UE în Palestina, a declarat că UE a ales în mod deliberat să nu-și folosească influența asupra Israelului, de exemplu în acordul de asociere pe care ambele părți l-au semnat. Premierul israelian Benjamin Netanyahu „a încercat întotdeauna să pună statele membre unele împotriva altora și nu a luat niciodată UE în serios, deoarece știa că suntem divizați în privința unor chestiuni importante”, a declarat von Burgsdorff.

Pentru multe țări europene, războiul Israel-Hamas a divizat propriile societăți, incidentele antisemite fiind în creștere. Președintele francez Emmanuel Macron, a cărui țară are cea mai mare comunitate evreiască din Europa, în număr de aproape 500.000, și una dintre cele mai mari comunități musulmane din Europa, estimată la 5 milioane, și-a exprimat temerile că acest conflict va fi exportat în Franța.

Aceste diviziuni au apărut chiar în momentul în care Europa se confrunta deja cu un sentiment de extremă dreapta în perioada premergătoare alegerilor europene de la începutul lunii iunie. Partidele de extremă dreapta (în creștere în sondaje) mizau deja pe subiecte precum lupta europenilor împotriva migrației clandestine și pe criza costului vieții. Acum, războiul dintre Israel și Hamas riscă să inflameze tensiunile din țările europene cu populații musulmane mari.

Germania, prima de partea Israelului

„Nu avem de gând să cheltuim nici un capital politic pe acest subiect, pozițiile sunt atât de divergente și ireconciliabile. Și nu este o prioritate de top în opinia publică înaintea alegerilor europene”, a declarat diplomatul francez.

În legătură cu acuzațiile aduse de Africa de Sud Israelului, Peter Stano, purtător de cuvânt pentru politica externă și de securitate a UE, a declarat că, deși blocul comunitar sprijină CIJ, „nu comentează cazurile în curs”. Germania, unul dintre cei mai puternici susținători ai Israelului în UE, a declarat, prin intermediul unui purtător de cuvânt, că „afirmația potrivit căreia Israelul comite un genocid în Fâșia Gaza este falsă și nu este acoperită de Convenția ONU privind genocidul”.

Austria, o altă țară din UE care și-a arătat sprijinul neclintit față de Israel, a declarat, prin intermediul Ministerului său de Externe, că „acuzația de genocid ca ‚crimă a crimelor’ este extrem de serioasă și nu ar trebui să fie făcută cu ușurință”, dar în același timp „nu are în prezent nici un plan de a participa la procesul Africa de Sud-Israel”.

Țări precum Irlanda, Spania și Belgia au fost, din punct de vedere istoric, mai critice față de Israel. În Belgia, unele partide aflate la guvernare fac presiuni pentru a se alătura cazului Africii de Sud la Haga. Vicepremierul Petra De Sutter a declarat că Belgia este relativ izolată în cadrul UE cu poziția sa privind conflictul. Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a exclus să se alăture Africii de Sud împotriva Israelului, ceea ce este văzut ca un semn al cât de imprevizibil este rezultatul procesului.

„Credibilitatea UE este în joc”

În timp ce audierea este un prim pas într-un proces mai lung care ar putea dura ani de zile, CIJ ar putea emite măsuri provizorii, cum ar fi solicitarea unei încetări a focului sau a unor coridoare umanitare, a declarat ambasadorul palestinian în Africa de Sud, Hanan Jarrar. Jarrar a spus că, dacă Israelul ignoră orice decizie emisă de Curte, va face ca poziția fragmentată a Europei să fie mai greu de menținut. „Va fi dificil chiar și pentru țările europene să își justifice sprijinul acordat Israelului, aderența la principiile de susținere a drepturilor omului este puternică în Europa”, a susținut ea.

Israelul încearcă să obțină sprijin și este încrezător că acuzațiile Africii de Sud nu sunt exacte, a declarat Haim Regev, ambasadorul israelian la UE și NATO. El a subliniat că Israelul duce un război împotriva Hamas și nu împotriva palestinienilor. „Nu facem rău în mod intenționat și nu încercăm să facem rău nici unei persoane neimplicate, nu avem nici un plan de acest fel”, a declarat el. Iar comentariile unor miniștri de linie dură care cer deportarea palestinienilor nu reprezintă linia israeliană, a adăugat el.

Când liderii europeni s-au întâlnit pentru ultima dată la mijlocul lunii decembrie, un grup de patru lideri – din Spania, Belgia, Irlanda și Malta – și-au îndemnat colegii să aibă o „dezbatere serioasă” despre Fâșia Gaza, argumentând că „credibilitatea UE este în joc”. Cu toate acestea, liderii UE nu au reușit să cadă de acord asupra unui nou limbaj comun cu privire la Gaza, în special, dar nu numai, din cauza rezistenței cancelarului german Olaf Scholz, au declarat patru diplomați. Dar „în general, apetitul pentru discuții a fost foarte scăzut”, a spus unul dintre ei.

Vechiul continent, rămas pe margine

Cu cât războiul din Gaza se prelungește mai mult, cu atât mai complicat va deveni probabil un răspuns european unitar. Dar doi diplomați au declarat că, în opinia lor, războiul pare să fi ajuns într-o nouă fază, după ce Israelul a bombardat Fâșia Gaza timp de săptămâni întregi, în timp ce statul evreu a anunțat că va lansa operațiuni militare mai specifice și mai bine țintite în următoarele săptămâni.

Anthony Gardner, fost ambasador al SUA la UE, a subliniat că, chiar dacă blocul comunitar se va pune de acord pentru a face declarații mai unitare, el va fi în continuare marginal, întrucât SUA și unii actori regionali sunt singurii care pot avea un impact pe teren. Până în prezent, nu există planuri ca liderii europeni să discute despre război atunci când se vor întâlni la începutul lunii februarie pentru un summit special la Bruxelles, a declarat un oficial UE. „În mare parte, Europa nu este pur și simplu un actor în acest conflict și se luptă cu această realitate”, a declarat Gardner.

ADVERTISEMENT
Tags: