News

UE vrea să își pună industria de apărare pe picior de război. Noi amenințări ale lui Vladimir Putin cu arme nucleare

UE intenționează să creeze un complex industrial de apărare pregătit de război. Comisia Europeană dorește și rechiziționarea liniilor de producție civile, dacă este necesar
29.02.2024 | 17:53
UE vrea sa isi puna industria de aparare pe picior de razboi Noi amenintari ale lui Vladimir Putin cu arme nucleare
Blocul comunitar trebuie să treacă de la „răspunsul de urgență la pregătirea pentru apărare” / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

UE intenționează să creeze un complex industrial de apărare pregătit pentru război. Noua strategie este răspunsul blocului comunitar la războiul din Ucraina și la necesitatea de a relua producția de arme și muniții. Joi, președintele rus Vladimir Putin a amenințat din nou Occidentul cu „arme capabile să lovească ținte de pe teritoriul vostru”, într-un discurs privind starea națiunii.

Un proiect al strategiei pentru industria de apărare

UE vrea să își pună industria de apărare pe picior de război, în acest sens întocmind un proiect de 27 de pagini al unei Strategii europene pentru industria de apărare. UE urmărește să schimbe modul în care finanțează și vinde arme, stimulată de războiul actual al lui Vladimir Putin în Ucraina și de avertismentele țărilor occidentale că o Rusie beligerantă ar putea ataca un membru NATO în următorii ani.

ADVERTISEMENT

Una dintre măsurile propuse copiază chiar și sistemul de vânzări militare externe al SUA, facilitând vânzarea de arme către țări terțe, în timp ce o alta ar simplifica preluarea producției civile de către guverne în caz de urgență. Europa a păstrat o bază industrială de apărare de la sfârșitul Războiului Rece, dar nu este suficient de competitivă, a declarat miercuri un oficial al Comisiei Europene. „Ea există, dar nu suntem capabili să producem la timp și în volum”, a spus el, scrie Politico.

Proiectul, relatat pentru prima dată de Bloomberg, nu include volumul subvențiilor – deși este sigur că acesta va fi de ordinul miliardelor de euro. De asemenea, lipsește o indicație precisă cu privire la cantitatea aprovizionărilor pe care capitalele europene ar trebui să le canalizeze via industria locală.

ADVERTISEMENT

Detaliile ar putea suferi modificări înainte ca Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, să prezinte planul și propunerea de finanțare care îl însoțește, pe 5 martie. Deși mandatul Comisiei Europene expiră după alegerile din iunie, diplomații au declarat că au primit asigurări că dosarul va fi promovat în cadrul următoarei Comisii, care va fi probabil condusă din nou de președintele Ursula von der Leyen.

Schimbare de paradigmă

Principalul obiectiv al Strategiei industriale europene de apărare, care nu are caracter obligatoriu, este ca blocul comunitar să treacă la o „schimbare de paradigmă de la răspunsul de urgență la pregătirea pentru apărare”. Strategia este însoțită de un fond de bani, Programul european de investiții în domeniul apărării. „Nu este doar un program de finanțare, ci și unul de organizare industrială”, a declarat oficialul Comisiei.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește cererea, Comisia Europeană dorește să se asigure că guvernele europene cumpără mai mult echipament militar european și că achiziționează armament în comun pentru a face cheltuielile mai eficiente. De altfel, achizițiile comune de echipamente militare sunt un punct cheie pentru strategia industrială europeană de apărare.

„Unul dintre principalele obiective ale strategiei și ale programului european de investiții în domeniul apărării, care o va însoți, va fi acela de a acorda prioritate achizițiilor comune în domeniul apărării. La fel cum am făcut cu succes în cazul vaccinurilor sau, de exemplu, al gazelor naturale”, a declarat miercuri, șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, scrie Euractiv.

ADVERTISEMENT

Prioritate față de comenzile civile

„Acest lucru ne va ajuta să reducem fragmentarea și să creștem interoperabilitatea. Dar, pentru a face acest lucru, trebuie să trimitem colectiv un semnal puternic către industrie”, a adăugat ea. În ceea ce privește oferta, Bruxelles încearcă să facă baza industrială europeană de apărare și tehnologică (EDTIB) mai puțin refractară la risc și mai flexibilă, asigurând în același timp securitatea aprovizionării pentru guverne în caz de urgență prin crearea unor mecanisme care să permită industriei de apărare să aibă prioritate față de comenzile și companiile civile.

Bruxelles-ul dorește ca Ucraina să participe la achiziții comune ca și cum Kievul ar fi membru al UE. „Toate acestea se fac de comun acord cu statele membre. Apărarea rămâne o responsabilitate națională, ne putem organiza pentru a face lucrurile mai bine împreună”, a declarat oficialul Comisiei, insistând că Bruxelles-ul nu se dedă la o „acaparare a puterii”.

Raționalizarea achizițiilor publice

Programul european de înarmare ar urma să armonizeze procedurile de achiziții publice. Guvernele care vor cumpăra în comun vor beneficia de scutiri de TVA. Programul include soluții la nivel european pentru a proteja domeniile contestate, cum ar fi spațiul, spațiul cibernetic, aerul și marea.

Acesta ar urma să instituie un grup la nivel înalt al industriei europene de apărare pentru a contribui la coordonarea achizițiilor și a programării. Grupul va identifica proiecte de interes comun pentru a concentra eforturile și programele de finanțare ale UE.

Scopul este ca blocul să creeze o rețea de capacități de apărare cibernetică, precum și sisteme europene integrate de apărare antiaeriană și antirachetă. Se așteaptă, de asemenea, ca Comisia să stabilească un obiectiv comun de achiziții, dar această cifră nu se regăsește încă în proiect.

Facilitarea vânzării de arme

Una dintre cele mai îndrăznețe idei ale Comisiei Europene – de a copia sistemul american, în care Washingtonul semnează contracte direct cu alte capitale pentru a face vânzările de arme mai fluide și mai facile – a fost inclusă în proiect. UE ar urma să elaboreze un catalog cu ceea ce este disponibil în întregul bloc comunitar. De asemenea, Comisia ar urma să sprijine financiar acumularea de stocuri pentru a reduce întârzierile de livrare pentru potențialii cumpărători.

Textul prevede o excepție de la Directiva privind achizițiile publice în domeniul apărării, pentru a permite guvernelor să adauge noi țări la contractele deja semnate fără a fi nevoie să reia procesul de achiziție. În document, Comisia se plânge de faptul că țările membre s-au grăbit să cumpere mai multe arme pe măsură ce mediul de securitate s-a deteriorat datorită atacului rusesc asupra Ucrainei, iar acest lucru a provocat o creștere bruscă a achizițiilor de la companiile americane.

Mai mulți bani pentru achiziții comune

Planul european de investiții în domeniul apărării (EDIP) va lua locul Legii privind sprijinirea producției de muniții (ASAP) și al Legii privind consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții publice comune (EDIRPA), contribuind la stimularea cooperării și a achizițiilor publice comune în timpul actualului buget al UE pe șapte ani, precum și la sprijinirea dezvoltării de armament finanțat de Fondul european de apărare și la o creștere industrială.

Suma nu este menționată în proiect. Un oficial al Comisiei a confirmat că va fi de cel puțin 1,5 miliarde de euro – adăugând că suma finală rămâne în discuție – până în 2027, când se încheie actualul buget al UE pe șapte ani.  „Atunci când va exista un consens politic pentru a spune că trebuie să facem mai mult pe plan bugetar, vom avea deja instrumentul (EDIP). Pentru noi, important este să construim acest instrument”, a adăugat oficialul.

Potrivit lui Thierry Breton, obiectivul final ar trebui să fie, în cele din urmă, un fond de 100 de miliarde de euro pentru a stimula industria europeană de apărare – o propunere reluată de lideri, inclusiv de premierul estonian Kaja Kallas.

Menținerea unei producții ridicate

Comisia dorește, de asemenea, să subvenționeze capacitatea de producție cu 1 miliard de euro – obținut din împrumuturi și prin investirea a 100 de milioane de euro din fonduri publice – pentru a susține industria de armament chiar și atunci când cererea este scăzută. Acest lucru se va face prin intermediul unui nou fond de bani, denumit Fondul pentru accelerarea transformării lanțului de aprovizionare în domeniul apărării (FAST), care are ca scop să ducă finanțarea de către UE a echipamentelor militare de calitate dincolo de muniții și rachete.

De exemplu, fondurile FAST vor fi utilizate pentru a acoperi salariile și întreținerea utilajelor din fabricile contractorilor din domeniul apărării, dar Comisia dorește, de asemenea, în mod controversat, să aibă puterea de a rechiziționa liniile de producție civile, dacă este necesar.

EDIP va fi un regulament, ceea ce înseamnă că va avea nevoie de aprobarea țărilor UE și a Parlamentului European pentru a intra în vigoare. Oficialul Comisiei a declarat că speră ca Consiliul și următorul Parlament European să înceapă discuțiile în decembrie pentru a finaliza negocierile până în februarie 2025. Atât ASAP, cât și EDIRPA se încheie în 2025.

 

ADVERTISEMENT