Sport

UEFA a împărțit banii! Ce sume încasează cele 36 de cluburi în noul format din Champions League

Din sezonul 2024-2025, Champions League își schimbă formatul. Vor fi 36 de echipe în loc de 32, iar faza grupelor se transformă radical. De asemenea, banii se împart în mod diferit.
08.02.2024 | 13:59
UEFA a impartit banii Ce sume incaseaza cele 36 de cluburi in noul format din Champions League
UEFA schimbă formatul și dă mai mulți bani. Cum se împart sumele în Champions League. Sursă foto: Hepta.ro / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Faza optimilor de finală a Champions League va începe peste doar câteva zile, iar cea mai importantă competiție a cluburilor va intra într-o transformare totală. După cele 29 de meciuri rămase de disputat din actuala ediție se va trece la un format nou, dar și la o nouă metodă de împărțire a banilor, așa cum anunță Gazzetta dello Sport.

Ce sume încasează cele 36 de cluburi în noul format din Champions League. UEFA a decis cum se împart banii

Începând cu ediția care ia startul în toamnă, Champions League va avea 36 de echipe la start, în loc de 32. Dar aceasta nu este singura veste bună pe care o primesc echipele mai mici, care își făceau cu greu loc în competiție. De asemenea, se vor acorda premii mai mari pentru participare, astfel încât împărțirea banilor să fie ceva mai uniformă.

ADVERTISEMENT

O variantă deloc pe placul multora dintre echipele de top, dovadă și opoziția celor de la Real Madrid, care amenință cu Super League. Astfel, fiecare dintre cele 36 de echipe care ajung în așa numita “League Stage” încasează 18,6 milioane de euro, în loc de 15,64, cât a fost în ultimii ani.

Vor fi mai multe meciuri de disputat în competiție, astfel că UEFA așteaptă o creștere considerabilă și a încasărilor. Pentru a putea acoperi și o creștere a premiilor, mai ales că sunt mai multe echipe care sunt premiate acum. Scad doar premiile pentru rezultatele obținute în prima fază a competiției. Cert este că învingătoarea poate ajunge la 96,2 milioane de euro doar din aceste premii. La care se adaugă banii din market pool și ranking istoric.

ADVERTISEMENT

Ce premii încasează fiecare echipă în fazele Champions League 2024-2025 / Ce premii încasa fiecare echipă în fazele Champions League 2023-2024

  • participarea în League Stage: 18,6 milioane euro / 15,64 milioane euro
  • o victorie în League Stage: 2,1 milioane euro / 2,8 milioane de euro
  • egalul în League Stage: 700.000 euro / 930.000 euro
  • primele 8 echipe clasate în League Stage: 2 milioane euro / nu se acordă bonus pentru locul în grupă
  • echipele clasate pe locurile 9-24 în League Stage: 1 milion de euro / nu se acordă bonus pentru locul în grupă
  • participarea în optimile de finală: 11 milioane de euro / 9,6 milioane de euro
  • participarea în sferturile de finală: 12 milioane de euro / 10,6 milioane de euro
  • semifinalistele: 15 milioane de euro / 12,5 milioane de euro
  • finalistele: 18,5 milioane de euro / 15 milioane de euro
  • câștigătoarea finalei: 6,5 milioane de euro / 4,5 milioane euro

La aceste sume se vor adăuga și banii din market pool și ranking istoric. Se va face un clasament al celor 36 de echipe în funcție de diverși coeficienți, iar echipa care va fi pe primul loc în acest clasament primește 37 milioane de euro. Iar cea de pe ultimul loc mai puțin de 1 milion de euro.

ADVERTISEMENT

De asemenea, formatul competiției se schimbă drastic. Și vor fi mult mai multe meciuri de disputat, în tentativa de a strânge venituri mai mari. Astfel, fiecare echipă va disputa un minimum de 8 jocuri în competiție. Față de 6, câte erau până acum.

Cum arată noul format din Champions League, în care vor participa 36 de echipe, fiecare urmând a disputa minimum 8 partide

  • 36 de echipe participante în League Stage, împărțite în 4 urne valorice. Dar clasamentul în League Stage se face cu toate cele 36 de echipe.
  • Fiecare echipă joacă un total de 8 meciuri în această fază, numită League Stage. Cu două adversare din fiecare din cele 4 urne valorice. 3 puncte la victorie, 1 punct la egal.
  • După cele 8 meciuri dipsutate de fiecare echipă se face clasamentul celor 36 de participante.
  • Primele 8 clasate merg direct în optimile de finală
  • Echipele de pe locurile 9-24 merg într-un play-off, în dublă manșă, iar învingătoarele merg în optimile de finală ale Champions League. Învinsele merg în Europa League.
  • Echipele clasate pe locurile 25-36 sunt eliminate din competițiile europene.
  • din faza optimilor de finală, lucrurile sunt la fel ca și în precedentele ediții, cu meciuri în dublă manșă până la semifinale inclusiv și apoi finala pe teren neutru.
ADVERTISEMENT

Competiția ar urma să genereze profit mai mare cu aproximativ 60 la sută, dar nu este neapărat pe placul tuturor cluburilor. Multe dintre formațiile de top consideră că ar putea să obțină sume mult mai mari pentru același număr de jocuri, de unde vine și ideea înființării Super League.

ADVERTISEMENT
Tags: