Faza optimilor de finală a Champions League va începe peste doar câteva zile, iar cea mai importantă competiție a cluburilor va intra într-o transformare totală. După cele 29 de meciuri rămase de disputat din actuala ediție se va trece la un format nou, dar și la o nouă metodă de împărțire a banilor, așa cum anunță Gazzetta dello Sport.
Începând cu ediția care ia startul în toamnă, Champions League va avea 36 de echipe la start, în loc de 32. Dar aceasta nu este singura veste bună pe care o primesc echipele mai mici, care își făceau cu greu loc în competiție. De asemenea, se vor acorda premii mai mari pentru participare, astfel încât împărțirea banilor să fie ceva mai uniformă.
O variantă deloc pe placul multora dintre echipele de top, dovadă și opoziția celor de la Real Madrid, care amenință cu Super League. Astfel, fiecare dintre cele 36 de echipe care ajung în așa numita “League Stage” încasează 18,6 milioane de euro, în loc de 15,64, cât a fost în ultimii ani.
Vor fi mai multe meciuri de disputat în competiție, astfel că UEFA așteaptă o creștere considerabilă și a încasărilor. Pentru a putea acoperi și o creștere a premiilor, mai ales că sunt mai multe echipe care sunt premiate acum. Scad doar premiile pentru rezultatele obținute în prima fază a competiției. Cert este că învingătoarea poate ajunge la 96,2 milioane de euro doar din aceste premii. La care se adaugă banii din market pool și ranking istoric.
La aceste sume se vor adăuga și banii din market pool și ranking istoric. Se va face un clasament al celor 36 de echipe în funcție de diverși coeficienți, iar echipa care va fi pe primul loc în acest clasament primește 37 milioane de euro. Iar cea de pe ultimul loc mai puțin de 1 milion de euro.
De asemenea, formatul competiției se schimbă drastic. Și vor fi mult mai multe meciuri de disputat, în tentativa de a strânge venituri mai mari. Astfel, fiecare echipă va disputa un minimum de 8 jocuri în competiție. Față de 6, câte erau până acum.
Competiția ar urma să genereze profit mai mare cu aproximativ 60 la sută, dar nu este neapărat pe placul tuturor cluburilor. Multe dintre formațiile de top consideră că ar putea să obțină sume mult mai mari pentru același număr de jocuri, de unde vine și ideea înființării Super League.