Fotbal international

UEFA a finalizat ancheta în cazul de rasism în care a fost implicat Sebastian Colțescu. Ce decizie a luat și prima reacție a arbitrului

11.02.2021 | 17:30
UEFA a finalizat ancheta in cazul de rasism in care a fost implicat Sebastian Coltescu Ce decizie a luat si prima reactie a arbitrului
ADVERTISEMENT

Comisia de Etică și Disciplină din cadrul UEFA a finalizat ancheta în cazul arbitrului român Sebastian Colțescu. Decizia forului european îi va nemulțumi pe reprezentanții clubului Istanbul Basaksehir.


Colțescu, mulțumit de decizia UEFA

UPDATE, 11 februarie, ora 17:31 / La scurt timp după ce UEFA a anunțat decizia în cazul de rasism de la meciul PSG – Bașakșehir, Sevbastian Colțescu a reacționat pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

”Când se face dreptate, aduce bucurie celor drepți și teroare celor care fac rău”, a scris Colțescu în limba engleză pe contul de Instagram.


Știre inițială, 11 februarie, ora 15:28

Sebastian Colțescu a fost acuzat de oficialii clubului din Turcia că a folosit expresii cu tentă rasistă la meciul dintre PSG și Basaksehir, din 8 decembrie, de pe Parc des Princes.

ADVERTISEMENT

Meciul a fost oprit, după ce jucătorii și oficialii celor două echipe au decis acest lucru, protestând astfel ,vizavi de presupusul limbaj deviant al arbitrului român.

UEFA a luat decizia în „cazul Colțescu”: Nu este vinovat!

Cotidianul spaniol Sport.es suține că după analiza probelor video, audio și a declarațiilor martorilor, Comisia de Etică și Disciplină din cadrul UEFA a concluzionat că Sebastian Colțescu nu a folosit expresia ”acela negru” ca termen rasist, ci pentru a-l indica pe antrenorul secund al turcilor, Pierre Webo care protesta la fiecare decizie a centralului Ovidiu Hațegan.

ADVERTISEMENT

În concluziile sale, UEFA a subliniat că, în conformitate cu raportul lingvistic, expresiile româneşti „negrul ăla” şi „ăla negru” nu au conotații peiorative sau negative.

Astfel, inspectorul care a coordonat ancheta a declarat investigația încheiată și a decis că nu există dovezi privind un presupus comportament rasist sau discriminatoriu al brigăzii de arbitri din România (Ovidiu Hațiegan, Sebastian Colețscu și Octavian Șovre) și că nu se impun luarea unor măsuri disciplinare.

ADVERTISEMENT

Ce sccrie în raportul prin care UEFA îl absolvă de orice vină pe Sebastian Colțescu: „Expresiile folosite nu sunt rasiste!”

În raportul UEFA, prezentat de Prosport, se scrie că expresiile folosite de Octavian Șovre și Sebastian Colțescu nu au conotaţii peiorative sau negative în limba română.

„Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colţescu şi Şovre au folosit expresiile în limba română „negrul ăla” şi „ăla negru”, care în engleză sunt traduse „the black one”, pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Basaksehir, domnul Webo.

Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti „negrul ăla” şi „ăla negru” nu au conotaţii peiorative sau negative.

Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul „negru” folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul „negru” este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul.

Astfel, expresiile „negrul ăla” şi „ăla negru”, deşi ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse şi din cauza foneticii similare dintre cuvântul „negru” din română şi termenul peiorativ englezesc „negro”, nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă.

În fine, remarca domnului Buruk nu poate fi considerată discriminatorie, deoarece este o opinie sau o sugestie către arbitrul de rezervă, pentru ca termenii folosiţi de acesta ar putea fi  evitaţi în contexte precum competiţiile UEFA. În consecinţă, nu se vor lua măsuri disciplinare împotriva domnului Buruk.

În baza celor de mai sus, inspectorul de etică şi disciplină desemnat consideră că investigaţia asupra unui posibil comportament rasist sau discriminatoriu al domnilor Colţescu, Şovre şi Buruk s-a terminat, fără a fi nevoie de luarea unor măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA”, se arată în raportul finalizat de forul european.

Sebastian Colțescu a fost suspendat și în România

Imediat după scandalul de la meciul dintre PSG și Istanbul Basaksehir, Sebastian Colețscu a fost reținut de la delegări și la meciurile din România.

La vremea respectivă, Comisia Centrală a Arbitrilor susținea că suspendarea lui Colțescu nu are legătură cu ancheta demarată de UEFA, ci a fost dictată ca urmare a acordării eronate a unui penalti în meciul dintre FCSB și UTA, încheiat cu victoria roș-albaștrilor, scor 3-0, din 5 decembrie.

Sebastian Colțescu a fost oprit de la delegări 3 etape. A oficiat din nou la centru la data de 21 ianuarie, meciul dintre Sepsi OSK și Astra Giurgiu, scor 4-1.

ADVERTISEMENT