Fotbal international

UEFA contraatacă la ideea Superligii Europene! Noul format al Ligii Campionilor a fost aprobat

19.04.2021 | 16:20
UEFA contraataca la ideea Superligii Europene Noul format al Ligii Campionilor a fost aprobat
ADVERTISEMENT

UEFA propune un format nou pentru Liga Campionilor, începând cu 2024, ca reacție la ideea lansării unei Superligi Europene anunțată de 12 dintre cele mai importante cluburi de fotbal de pe Bătrânul Continent.

Conform planurilor forului continental, începând cu ediția 2024/2025 a celei mai importante competiții continentale intercluburi, în faza finală a întrecerii vor fi angrenate 36 de echipe, față de 32 câte au participat în actuala ediție.

ADVERTISEMENT

Deși interesant, inovativ și revoluționar, viitorul sistem de desfășurare a competiției regină în fotbalul continental destinat cluburilor va fi, în realitate, mult mai stufos și va încărca și mai mult calendarul competițional.

În prima fază dispare formatul tur-retur și totuși, la final, vor fi mai multe meciuri

Noul format al Ligii Campionilor, propus de UEFA, va avea în etapa care înlocuiește faza grupelor 36 de cluburi, împărţite în patru urne de câte nouă echipe, care vor juca într-un sistem de genul mini-campionat.

ADVERTISEMENT

Astfel, fiecare echipă ajunsă în această etapă va disputa 10 meciuri, în manșă unică, deci nu tur-retur. La finalul acestui mini-campionat, primele opt formații vor fi calificate direct în optimile de finală, iar cele clasate între locurile 25 şi 36 vor fi eliminate.

Cluburile ce se vor clasa între locurile 9 şi 24 vor juca un play-off, de această dată tur-retur, pentru a desemna celelalte opt echipe care trec în optimi. În sfârșit, după această fază competiția va continua eliminatoriu, după modelul actual, tur-retur.

ADVERTISEMENT

Problema apare atunci când se trage linie pentru că, spre exemplu, câştigătoarea şi finalista Ligii Campionilor vor juca 17 meciuri în loc de 13, câte dispută în actualul format, de la faza grupelor în sus, iar unele dintre echipe vor avea chiar 19 dacă trec prin play-off.

Cum ar arăta, comparativ, formatul propus pentru Superliga Europeană

Într-un comunicat comun cele 12 cluburi inițiatoare a Superligii Europene, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United și Tottenham Hotspur, alături de AC Milan, Inter Milano și Juventus, din Italia, plus Atletico Madrid, Barcelona și Real Madrid, din Spania, au anunțat că în forma ei finală această competiție va avea în componență nu mai puțin de 20 de cluburi, iar meciurile ar urma să se dispute, tur-retur, la jumătatea săptămânii, în așa fel încât să nu fie afectată participarea în întrecerile interne ale țărilor din care provin cele 20.

ADVERTISEMENT

”Sezonul va începe în luna august (nu s-a precizat anul – n.r.), cu participarea cluburilor în doua grupe de câte 10, care vor juca meciuri tur-retur. Primele trei echipe din fiecare grupă se califică automat în sferturile de finală. Echipele care se clasează pe pozițiile patru și cinci vor juca un play-off adițional în dublă manșă.

Ulterior, se vor juca play-off-uri în dublă manșă începând cu sferturi de finală până în finală, care se va disputa într-o singură manșă, la finalul lui mai, pe un teren neutru”, se arată în comunicatul cluburilor inițiatoare.

ADVERTISEMENT