News

UiPath se va implica în digitalizarea ANAF. Marcel Ciolacu s-a întâlnit la Guvern cu Daniel Dines, fondatorul companiei

Digitalizarea Fiscului va fi făcută urmând un model internaţional implementat de UiPath, primul unicorn românesc listat la Bursa din New York.
08.11.2023 | 16:31
UiPath se va implica in digitalizarea ANAF Marcel Ciolacu sa intalnit la Guvern cu Daniel Dines fondatorul companiei
Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Daniel Dines la Palatul Victoria Foto: gov.ro
ADVERTISEMENT

UiPath, primul unicorn românesc listat la Bursa din New York, se implică în digitalizarea aparatului administrativ de stat de la Bucureşti. În urma unei discuţii dintre Daniel Dines, fondatorul companiei, şi premierul Marcel Ciolacu, s-a convenit ca UiPath să ajute la digitalizarea operațiunilor ANAF.

Deficit de IT-işti la Centrul Național pentru Informații Financiare

Discuţiile dintre premier şi fondatorul UiPath s-au purtat în contextul mai larg al digitalizării instituţiilor statului, însă cum situaţia ANAF este una specială – instituţia având de mulţi ani probleme în zona IT – s-a convenit ca experţii companiei să lucreze la un plan care să ajute la digitalizarea Fiscului.

ADVERTISEMENT

Potrivit surselor profit.ro, colaborarea este cu atât mai importantă cu cât ANAF are în derulare un număr mare de proiecte pentru modernizarea activității, inclusiv a relației cu contribuabilii, însă avansul în această privință nu este unul suficient de rapid.

Mai mult decât atât, controlul pe care ANAF îl are asupra unor operațiuni precum digitalizarea formularelor este limitat de faptul că implementarea tehnică se află în responsabilitatea Centrului Național pentru Informații Financiare, care, la rândul său, se confruntă cu un deficit de IT-işti.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu a confirmat că a ajuns la o înţelegere cu Daniel Dines, exprimându-şi certitudinea că UiPath va fi unul dintre partenerii pe teremen lung ai Guvernului României. “Am avut un dialog extrem de deschis și de pozitiv cu Daniel Dines și echipa sa, convenind să lucrăm în continuare împreună.

Vrem să învățăm din experiența și modelele de lucru ale UiPath cu sectorul public din țari avansate tehnologic precum Singapore sau Statele Unite. Le-am spus că nu vrem să inventăm roata, ci să preluăm un model internațional de succes în privința digitalizării infrastructurii informatice de stat.

ADVERTISEMENT

Am certitudinea că UiPath va fi unul dintre partenerii noștri de termen lung în această privință și cred că este firesc ca România să se bazeze pe Daniel Dines și tinerii săi, care au construit, cu energie, disciplină și multă pricepere, un gigant tehnologic care valorează miliarde de dolari”, a spus Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu Daniel Dines.

Aceasta nu ar fi însă prima colaborare între UiPath şi statul român. În primăvara acestui an, Poşta Română a implementat la Departamentul Trezorerie tehnologia de automatizare robotică a proceselor (Robotic process automation – RPA) folosită de UiPath. Practic, informaţii care introduse manual ar necesita 8 ore sunt introduse acum, automat, în doar zece minute.

ADVERTISEMENT

UiPath a raportat recent venituri de 262,7 milioane de dolari, în al treilea trimestru din 2023, o creştere cu 19% faţă de perioada similară a anului trecut. Pentru ultimul trimestru din acest an compania condusă de Daniel Dines estimează venituri cuprinse între 277 şi 279 de milioane de dolari.

ADVERTISEMENT