News

Ultima fotografie făcută de românul aflat în trenul deraiat în Grecia. Trupul lui Ionuț Culea va fi repatriat mâine

Cu puțină vreme înainte de catastrofa feroviară din Grecia, românul aflat într-unul din cele două trenuri care s-au ciocnit le-a trimis o fotografie celor de acasă.
05.03.2023 | 16:25
Ultima fotografie facuta de romanul aflat in trenul deraiat in Grecia Trupul lui Ionut Culea va fi repatriat maine
Ionuț și-a făcut ultima fotografie în toaleta trenului care urma să ia foc/ Colaj Fanatik Sursă foto: observatornews.ro - hepta
ADVERTISEMENT

Printre cele 57 de victime aflate în trenul de persoane care s-a ciocnit frontal cu un marfar în apropierea orașului grec Larisssa, s-a aflat și un tânăr din Brăila, Ionuț Culea. Pe 1 martie, cu câteva zeci de minute înainte de catastrofă, acesta și-a făcut un selfie în oglinda din toaleta băii vagonului în care se afla și a trimisă rudelor sale din țară, informează observatornews.ro.

Ionuț Culea a fost căutat mai multe zile

Familia lui Ionuț a fost anunțată că trupul acestuia va fi repatriat în cursul zilei de luni, înmormânarea urmând să aibă loc la Brăila. „M-au sunat de la Consulatul României din Salonic şi mi-au dat vestea că i s-au găsit resturi. Resturile lui… ce a mai putut să fie din el”, a spus mătușa acestuia, cea care l-a crescut de la vârsta de două săptămâni.

ADVERTISEMENT

Cele două trenuri s-au ciocnit frontal în cursul serii de 1 martie, cu puțin înainte de miezul nopții, în Valea Tempe, un defileu care separă provinciile Tessalia de Macedonia. În urma impactului trei vagoane au luat foc, iar restul au deraiat, bilanțul final al victimelor oprindu-se la 57 de persoane. Supraviețuitorii au relatat că mai mulți pasageri au fost aruncați prin ferestrele vagoanelor de tren din cauza impactului. Aceștia au spus că alții s-au luptat să se elibereze după ce trenul de pasageri s-a îndoit, izbindu-se de un câmp de lângă șine.

Șeful gării din Larisa a fost arestat după coliziunea frontală a celor două trenuri, sub acuzația de omor din culpă și neglijență întrucât un macaz a fost schimbat eronat, iar semnalizarea intra în atribuțiile sale. Tenurile ar fi gonit unul către celălalt, pe aceeași linie, peste 25 de kilometri, fără să reacționeze niciun angajat al căilor ferate. Într-o declarație făcută miercuri după-amiază, șeful asociației mecanicilor de locomotivă din Grecia afirmă că semafoarele și sistemele electronice pentru controlul traficului pe ruta Atena – Salonic nu funcționau de mai mulți ani.

ADVERTISEMENT

Într-un comunicat emis joi, Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) anunță că a fost notificat despre posibila dispariţie a unui cetăţean român, care s-ar fi putut număra printre victime. „Reprezentanții Consulatului General al României la Salonic au efectuat în regim de urgență demersuri pe lângă autoritățile locale de poliție din zonă (orașele Larisa, Tempe, Katerini și Salonic), precum și la unitățile medicale unde sunt internate persoanele rănite, pentru a verifica informația referitoare la existența unui cetățean român printre victime”, anunța MAE.

Până la urmă s-a aflat că este vorba de Ionuț Culea, un tânăr care plecase la Atena să dea un examen auto. El avea bilet de întoarcere la Salonic în trenul de pasageri implicat în cumplita tragedie. Într-o primă fază, pe Facebook, o rudă a acestuia făcea un apel disperat pentru găsirea lui Ionuț. „L-a văzut cineva pe acest copil, după accidentul de tren? Vă rog din tot sufletul meu, dacă știți ceva sau l-aţi văzut, să-mi scrieți”, se arăta în mesajul postat pe site-ul de socializare.

ADVERTISEMENT

Premierul grec și-a cerut scuze

Într-un mesaj postat duminică, pe Facebook, de către primul-ministru Kyriakos Mitsotakis, acesta și-a cerut scuze grecilor pentru catastrofa feroviară. „În calitate de prim-ministru, mă simt dator să cer iertare tuturor, dar mai ales rudelor victimelor. În Grecia anului 2023, nu este posibil ca două trenuri să circule în direcţii opuse pe aceeaşi linie şi să nu fie observate de nimeni”, a scris șeful guvernului de la Atena.

Ştiu că mulţi din ziua de azi îşi vor aminti fraza unuia dintre predecesorii mei că „asta este Grecia”. Dar nu, ea nu este singura. Există o altă Grecie, acolo, care ne dă speranţă, credinţă şi putere. Cu toţii am văzut-o chiar şi după tragicul accident. Prin pompieri, salvatori, medici şi personal din sănătate care au organizat imediat îngrijirea răniţilor. Prin armată. Dar şi experţi din Poliţie care s-au ocupat rapid de misiunea dureroasă de identificare a cadavrelor. Ca să se poată întoarce la familiile lor pentru a jeli. Şi noi am văzut faţa celei mai bune Grecii la pasagerii care şi-au riscat viaţa pentru a-şi salva colegii pasageri. Personal, sunt în politică pentru a schimba această “ţară rea”, această Grecie veche care ne face rău”, a mai scris Mitsotakis.

ADVERTISEMENT

Mesajul premierului nu pare să fi domolit furia grecilor. Astfel, circa 12.000 de persoane au protestat în fața Parlamentului, manifestație care a degenerat în ciocniri violente cu poliția. Protestatarii au incendiat coşurile de gunoi şi au aruncat cocktailuri Molotov către forțele de ordine. Poliția a ripostat folosind gaze lacrimogene din abundență astfel că la scurtă vreme piața s-a golit.

ADVERTISEMENT