News

Ultimatum al talibanilor pentru foștii angajați ai guvernului afgan. Au termen o săptămână să se conformeze

Talibanii au somat funcționarii guvernului afgan, pe care l-au înlăturat recent, să predea toate armele în cel mult o săptămână
28.08.2021 | 19:15
Ultimatum al talibanilor pentru fostii angajati ai guvernului afgan Au termen o saptamana sa se conformeze
Luptător taliban în Afganistan
ADVERTISEMENT

Foștii angajați ai fostului  regim de la Kabul au termen o săptămână să predea nu doar armele pe care le dețin, ci  și orice bun public care se află în posesia lor, informează EFE, preluată de Agerpres.

Colectarea armelor are menirea să consolideze noua administrație islamistă din Afganistan, mai ales că trupele internaționale care evacuează civili vor mai putea staționa doar câteva zile, până la finele lunii în curs.

ADVERTISEMENT

În zilele următoare, talibanii ar urma să anunțe componența viitorului lor guvern, fiind avansat termenul de 31 august.

Talibanii își consolidează puterea în Afganistan

Îi informăm pe toţi cei care deţin echipamente, arme, muniţii şi alte bunuri ale guvernului să predea obiectele menţionate organelor pertinente ale Emiratului Islamic în termen de o săptămână”, a anunţat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, cei care nu vor se vor conforma ultimatului în termenul de o săptămână vor suporta consecințe legale.

După preluarea completă a puterii pe 15 august, liderii talibani au dispus ca soldații din subordinea lor să nu intre în locuințele particulare și să nu-și însușească niciun bun public. De asemenea, talibanii au spus  că vor invetaria și înregistra toate armele și munițiile lăsate de către trupele internaționale sau capturate de la armata regulată afgană.

ADVERTISEMENT

Deşi au preluat puterea din 15 august, liderii talibani le-au ordonat combatanţilor din subordine să nu pătrundă în locuinţele particulare şi să nu ia niciun bun public. Ei au anunţat de asemenea că vor înregistra toate armele şi muniţiile lăsate în urmă de trupele internaţionale sau capturate de la cele afgane.

Surse talibane indică faptul că aceștia au început să ocupe părți din zona militară a aeroportului din Kabul, pe măsură ce militarii americani se retrag. Armata americană preluase controlul aeroportului a doua zi după ce Kabul a căzut în mâinile talibanilor.

ADVERTISEMENT

Aceștia au fost de acord să permite americanilor organizarea unui pod aerian prin intermediul căruia  au fost evacuate 110.000 de oameni, majoritatea fiind afgani. Ulterior, americanii au cerut ca evacuările să fie permise și după 31 august însă talibanii nu au fost de acord.

Un atac comis de Statul Islamic, joi, în apropierea aeroportului, s-a soldat cu cel puțin 170 de morți, dintre care 13 militari ai SUA. Din cauza deteriorării situației de securitate din Kabul, majoritatea țărilor implicate au oprit evacuările.

ADVERTISEMENT
Tags: