News

Înmormântarea lui Navalnîi. Sicriul a fost coborât în pământ pe acordurile piesei “My Way”, a lui Frank Sinatra. Update

Alexei Navalnîi va fi înmormânat vineri, iar autorităţile ruse au luat măsuri de securitate fără precedent în apropierea bisericii şi cimitirului.
01.03.2024 | 15:14
Inmormantarea lui Navalnii Sicriul a fost coborat in pamant pe acordurile piesei My Way a lui Frank Sinatra Update
Sicriul lui Navalnîi, la intrarea în biserică Foto: captură Youtube
ADVERTISEMENT
01-03-2024
13:18

Alexei Navalnîi a fost îngropat

Sicriul cu trupul lui Alexei Navalny a fost coborât în ​​pământ, pe acordurile melodiei „My Way” cântată de Frank Sinatra, piesă pe care Navalnîi o iubea foarte mult.

Între timp, la Moscova au început primele arestări ale celor care au scandat lozinci împotriva președintelui Vladimir Putin și a războiului din Ucraina.

Canalul de Telegram Mojem Obiasnit (“Putem explica”) a anunţat  că poliţia a început să “împingă oamenii afară din cimitir, după ce cel puţin o sută de persoane, inclusiv jurnalişti, s-au adunat acolo”

 

 
 

01-03-2024
13:05

Tot mai mulţi oameni se adună la cimitir

Mii de oameni s-au adunat la cimitir să-i aducă omagiul lui Alexei Navalnîi, în ciuda faptului că doar unui număr mic de persoane i s-a permis să participe la slujba de pomenire.

Pe reţelele de socializare au apărut imagini care arată șiruri lungi de oameni care se deplasează spre cimitir.

Pe fundalul rumorii generale de la cimitir, pe fundal se aude muzică de înmormântare. Între timp, oamenii continuă să scandeze împotriva lui Vladimir Putin.

01-03-2024
12:34

Sicriul a ajuns la cimitir

Sicriul cu trupul lui Alexei Navalnîi a ajuns la cimitirul Borisovskoie, de lângă Moscova, a confirmat un aliat al fostului lider al opoziției ruse. Cei prezenţi au salutat sosirea sicriului cu ovații. 

Unii dintre oameni au spart barierele pentru a se alătura cortegiului funerar, potrivit imaginilor de la fața locului.

Echipa lui Alexei Navalnîi acuză că mai puțin de 300 de persoane au fost lăsate să intre în biserică pentru slujba de înmormânare, care a fost desfășurată „cât mai repede cu putinţă”. Sicriul lui Navalnîi a fost scos din biserică la mai puțin de o oră după începerea ceremoniei.

01-03-2024
12:15

Sicriul cu trupul lui Navalnîi este dus la cimitir

În ultimele minute, oamenii care au reușit să intre în biserică au început să iasă afară. Nu după mult timp, a fost scos şi sicriul cu cadavrul lui Alexei Navalnîi, care va fi dus acum la cimitir.

Fundația Alexei Navalnîi a publicat o poză de la înmormântarea defunctului lider al opoziției ruse. În jurul corpului său, care zace într-un sicriu deschis, acoperit cu flori, sunt mai multe persoane cu lumânări în mână.

Echipa lui Alexei Navalnîi a anunțat că ceremonia de înmormântare este de așteptat să înceapă în mai puțin de o oră. Cimitirul se află la aproximativ 2,5 kilometri de biserica unde a avut loc pomenirea, un drum pe jos de aproximativ 30 de minute.

Oamenii pot fi deja văzuți sosind la cimitir și trecând prin controalele de securitate. Mulțimea din jurul bisericii a început să scandeze „Rusia fără Putin!”
 

 

01-03-2024
11:12

Mulţimea scandează numele lui Navalnîi

Imaginile făcute publice de echipa lui Alexei Navalnîi arată o mare de oameni scandând și aplaudând în timp ce mașina funerară ajunge în afara bisericii din Mariinca, o suburbie a Moscovei. Numeroase forțe de poliție sunt prezente în zona din jurul bisericii.

Ceremonia de înmormântare a lui Navalnîi poate fi urmărită în clipul de mai jos:

Cei adunați în fața Bisericii Icoanei Maicii Domnului, unde se desfăşoară slujba, declară că au venit să-i aducă un omagiu adevăratului „erou”, Alexei Navalnîi. Spre exemplu, Marina a venit din Sankt Petersburg pentru că „l-a iubit” pe Navalnîi.

“A fost un adevărat erou. Vreau să-mi iau la revedere de la el”, a spus ea, menționând că nu a fost surprinsă că Kremlinul a negat orice implicare în moartea lui Navalnîi. “Ei arată lumii întregi că fac ceea ce vor, că ne pot suprima”, a adăugat ea. 

Au mai rămas doar câteva ore până la înmormântarea lui Alexei Navalnîi, dar membrii echipei sale susțin că se confruntă în continuare cu dificultăți în organizarea ceremoniei. Purtătorul de cuvânt al fostului disident, Kira Iarmîş, a confirmat că nu au reușit să găsească un car funerar cu care să ducă la biserică trupul neînsufleţit.

Acțiuni în memoria lui Navalnîi și la Stockholm, Roma, Seul și Montreal

“Oameni necunoscuți sună la casele de pompe funebre și le amenință dacă acceptă să preia cadavrul lui Alexei”, s-a plâns ea. Înmormântarea ar trebui să aibă loc în Mariino, la periferia Moscovei. Miercuri, echipa lui Navalnîi a anunțat că slujba va începe la ora 14:00 ora Moscovei (13:00 în România).

ADVERTISEMENT

Înmormântarea ar trebui să aibă loc la cimitirul Borisovskoie din apropiere, la ora 15:00, ora României. Înmormântarea va fi transmisă în direct pe canalul de YouTube al lui Navalnîi. Disidentul rus, care şi-a petrecut ultimii trei ani în închisoare, a murit pe 16 februarie într-o colonie penală din zona Cercului Polar.

Echipa sa, care a invitat oamenii să participe la slujba de pomenire și înmormântare, a distribuit o hartă a traseului dintre cele două locații, respectiv între biserică şi cimitir. Ei au publicat, de asemenea, o listă de locuri din străinătate – Seul, Roma, Montreal și Stockholm – unde oamenii pot participa la acţiuni în memoria lui Navalnîi.

ADVERTISEMENT

Încă nu este clar câți oameni vor participa la înmormântarea de la Moscova. Vorbind la BBC, fostul șef de cabinet al lui Navalnîi, Leonid Volkov, a recunoscut că este îngrijorat de ceea ce s-ar putea întâmpla în timpul slujbei la Moscova. “Mi-e teamă că pot apărea surprize. Sincer, în timp ce vorbesc acum, nu știu dacă le vor permite cu adevărat oamenilor să-și ia rămas bun de la Alexei”, ​​a spus el.

Volkov a adăugat că echipa lui Navalnîi este îngrijorată și de faptul că ar putea exista probleme cu biserica în care se ține slujba. În martie 2015, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-i aduce un omagiu politicianului de opoziție Boris Nemțov, ucis la Moscova, dar este puțin probabil ca vreo manifestare publică similară să fie permisă de această dată.

ADVERTISEMENT

De altfel, în ultimii ani, autoritățile ruse au suprimat orice acțiune care ar putea fi interpretată ca o critică la adresa guvernului. Inclusiv încercările de a comemora moartea lui Navalnîi au primit un răspuns violent, cu îndepărtarea troiţelor improvizate și sute de oameni arestați.

Imagini care circulă pe rețelele de socializare arată o prezență masivă a poliției și bariere care vor fi instalate în apropierea bisericii unde va avea loc slujba de pomenire și la cimitirul în care va fi înmormântat Navalnîi.

ADVERTISEMENT

Canalul RusNews Telegram a mai raportat că au fost instalate camere de supraveghere „pe stâlpii de iluminare stradală” din apropierea cimitirului. Un grup de avocați și apărători ai drepturilor omului au postat pe rețelele de socializare sfaturi pentru cei care intenționează să participe la înmormântare.

ADVERTISEMENT