News

Aleksei Navalnîi a murit chiar în momentul în care se discuta eliberarea sa. Vladimir Putin, arătat cu degetul

Aleksei Navalnîi a murit chiar în momentul în care apropiații avocatului erau aproape să obțină eliberarea sa din arest, într-un schimb de prizonieri.
26.02.2024 | 17:43
Aleksei Navalnii a murit chiar in momentul in care se discuta eliberarea sa Vladimir Putin aratat cu degetul
Aleksei Navalnîi a murit chiar în momentul în care se discuta eliberarea sa. Vladimir Putin, arătat cu degetul. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un prieten al lui Aleksei Navalnîi a dezvăluit pe YouTube, conform Forbes, că Vladimir Putin nu ar fi acceptat cu nicio formă ca rivalul său politic să fie eliberat, astfel că ar fi pus la cale uciderea sa. Cel puțin asta susține Maria Pevchikh, jurnalist de investigații foarte apropiat de Navalnîi.

Aleksei Navalnîi a murit chiar în momentul în care se discuta eliberarea sa

În videoclipul publicat pe canalul de YouTube al lui Navalnîi, Maria Pevchikh, care este și președintele Fundației Anticorupție a lui Aleksei Navalnîi, a declarat că echipa lui Navalnîi era foarte aproape să obțină eliberarea activistului, într-un schimb de prizonieri mult așteptat.

ADVERTISEMENT

Pevchikh a dezvăluit că în schimbul de prizonieri care-l implica pe Aleksei Navalnîi mai erau incluși doi cetățeni din SUA, pe care nu i-a numit. Moneda de schimb pentru cei trei era Vadim Krasikov, un asasin rus condamnat și închis în prezent în Germania. Maria Pevchikh susținea încă din momentul invaziei din Ucraina că Aleksei Navalîi trebuie ”scos din închisoare cu orice preț”, pentru că ar fi singurul care ar putea aduce pacea între Kiev și Moscova.

De asemenea, pe lăngă Vladimir Putin, principalul responsabil de moartea lui Navalîi conform opoziției, a mai fost menționat și Roman Abramovici, miliardarul fost patron la Chelsea. Acesta ar fi făcut parte din echipa de ”negociatori” care ar fi dorit eliberarea lui Navalnîi, însă Vladimir Putin nu a vrut să audă așa ceva sub nicio formă.

ADVERTISEMENT

Președintele Rusiei ar fi convins că oricum eliberarea lui Krasikov va fi oferită în schimbul altcuiva, astfel că nu a vrut să-l ”piardă” pe Navalnîi. Trebuie menționat că Pevchikh, care locuiește momentan la Londra, nu a prezentat nicio dovadă care să susțină aceste afirmații, în timp ce Roman Abramovici a refuzat să comenteze.

Potrivit surselor Forbes, cei doi cetățeni americani care ar fi fost implicați în acest schimb ar fi reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich și fostul pușcaș marin Paul Whelan, reținuti în prezent în Rusia sub acuzații de spionaj care sunt negate atât de ”inculpați”, cât și de Casa Albă.

ADVERTISEMENT

Cine este Vadim Krasikov, prizonierul extrem de prețios pentru Kremlin?

Cine este, însă, Vadim Krasikov, cel care urma să fie folosit drept moneda de schimb pentru Aleksei Navalnîi? În 2019, Krasikov l-a împușcat și ucis pe cetățeanul georgian Zelimkhan Khangoshvili, într-un parc din Berlin. Acesta era un ”dușman” al Moscovei, însă uciderea sa în Germania a șocat opinia publică.

După ce a fost reținut de autorități, Krasikov a dezvăluit că a intrat în Germania folosind documente false. Asasinatul considerat nesăbuit de pe pământ străin de Moscova a declanșat o reacție diplomatică majoră împotriva Rusiei și a determinat Germania să expulzeze doi diplomați ruși din Berlin.

ADVERTISEMENT

Krasikov a fost judecat de un tribunal german, care a decis că a comis o ”crimă ordonată de stat” și l-a condamnat la închisoare pe viață. Vladimir Putin și Kremlinul au respins cu fermitate acuzațiile privind implicarea guvernului rus în crimă, cu toate acestea, la începutul acestei luni, Putin a semnalat că dorește eliberarea lui Krasikov ca parte a unui schimb de prizonieri pentru Gershkovich.

Vorbind cu jurnalistul Tucker Carlson, președintele rus a menționat că guvernul său este deschis la un schimb care implică un ”patriot” rus care a comis o crimă ”într-o capitală europeană”. Vladimir Putin a explicat că această persoană ispășește o pedeapsă cu închisoarea într-o ”țară aliată a SUA” pentru ”lichidarea unui bandit”. Putin l-a acuzat apoi pe Khangoshvili că a ucis cu brutalitate mai mulți soldați ruși.

ADVERTISEMENT