News

Uluitor ce folosește Japonia pentru fertilizarea culturilor. Ce este „shimogoe”, îngrășământul care rupe stocurile

Japonia ripostează cu „shimogoe” în fața scumpirilor generate de zărboiul din Ucraina. Ce este acest tip de îngrășământ
30.06.2023 | 13:08
Uluitor ce foloseste Japonia pentru fertilizarea culturilor Ce este shimogoe ingrasamantul care rupe stocurile
Shimogoe, îngrășământ din excremente umane, a fost utilizat din vechime în Japonia / Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Japonia se orientează către îngrășăminte din excremente umane, în fața creșterii prețurilor la îngrășămintele agricole generate de războiul din Ucraina. Este ieftin, ecologic și se bazează pe o tradiție străveche: „shimogoe”. Adică, literalmente „îngrășământ din fese”, care se bucură de o revenire în popularitate în Japonia, într-un moment în care războiul început de Rusia crește prețul produselor chimice alternative.

Excremente umane pentru fertilizarea culturilor

Japonia folosea în trecut excremente umane pentru fertilizarea culturilor de-o manieră curentă, ca și în alte țări. Dar răspândirea rețelelor de canalizare, a sistemelor de purificare și a îngrășămintelor chimice a făcut ca această practică să fie considerată depășită și a fost abandonată. Cu toate acestea, în urmă cu aproximativ zece ani, specialiștii de la stațiile japoneze de epurare a apelor uzate au început să se gândească la revigorarea acestui sistem, în fața problemei eliminării nămolului de epurare, un proces costisitor și potențial dăunător pentru mediu.

ADVERTISEMENT

Însă, abia odată cu invazia rusă în Ucraina și cu creșterea vertiginoasă a costurilor îngrășămintelor chimice, ideea a căpătat popularitate. În micul oraș Tome (nord-est), o companie care produce acest îngrășământ din 2010 și-a văzut vânzările de shimogoe explodând cu 160% în anul financiar care s-a încheiat în martie, iar acum a vândut tot, scrie France 24.

15 kilograme, vândute cu un euro

„Îngrășământul nostru este popular pentru că este ieftin și îi ajută pe fermieri să reducă costurile care au crescut vertiginos”, a declarat  vicepreședintele companiei, Toshiaki Kato. „Este, de asemenea, bun pentru mediu”. Fabricat dintr-o combinație de nămoluri de canalizare tratate din fose septice și deșeuri umane din haznale, îngrășământul este vândut cu 160 de yeni (1 euro) pentru 15 kilograme, de zece ori mai puțin decât cele fabricate din produse de import.

ADVERTISEMENT

De asemenea, vânzările acestui tip de îngrășământ din excremente umane s-au dublat sau chiar triplat, potrivit oficialilor din Saga, în sud-vestul Japoniei, unde zeci de alte municipalități japoneze interesate de acest sistem au venit să îl studieze. Shimogoe a fost folosit în perioada Edo (1603-1867), a explicat Arata Kobayashi, autor de articole științifice pe această team. Și se estimează că la începutul secolului al XVIII-lea, cei un milion de locuitori din Tokyo (pe atunci numit Edo) „produceau” 500.000 de tone pe an.

„Siguranță alimentară”

Actualul guvern japonez a încurajat redescoperirea îngrășământului din excremente umane, nu în ultimul rând din cauza îngrijorărilor legate de siguranța alimentară după invazia rusă în Ucraina. În decembrie, Ministerul Agriculturii și-a stabilit obiectivul de a dubla utilizarea gunoiului de grajd animal și uman până în 2030, astfel încât acesta să reprezinte 40% din îngrășămintele utilizate în Japonia.

ADVERTISEMENT

La o instalație de tratare din Miura, la sud de Tokyo, apa este îndepărtată din excrementele umane aduse cu un camion-cisternă, înainte ca restul să fie tratat în rezervoare uriașe, unde materialul este fermentat de bacterii pentru a-i reduce mirosul și a-i crește beneficiile agricole, producând 500 de tone de îngrășământ în fiecare an. „Toate substanțele nocive, cum ar fi metalele grele, sunt îndepărtate din nămolul de canalizare tratat înainte de a ajunge aici”, explică directorul Kenichi Ryose.

În timp ce în întreaga lume se înmulțesc plângerile cu privire la „poluanții eterni” (PFAS), substanțe practic indestructibile care se acumulează în timp în aer, sol sau apă, Ministerul japonez al Mediului spune că nu a primit niciun raport pe această temă. „Suntem în curs de a dezvolta o modalitate fiabilă din punct de vedere științific de măsurare a PFAS și de a studia modul de reglementare a acestora”, a declarat un oficial.

ADVERTISEMENT

„Plângeri legate de miros”

Nobuyoshi Fujiwara, în vârstă de 41 de ani, care conduce o fermă într-un oraș din apropiere, recunoaște că, în ciuda utilizării unor aparate care absorb mirosurile, mirosurile de la uzina Miura trădează originea acestui îngrășământ din excremente umane, care reprezintă, de asemenea, o problemă pe câmpuri. El a început să folosească shimogoe de anul trecut, „pentru a reduce costurile și pentru beneficiul social” al reciclării deșeurilor. Dar „nu îl putem folosi pe terenurile din apropierea caselor, pentru că există plângeri legate de miros”.

În plus, „trebuie să împrăștiați de patru sau cinci ori mai mult îngrășământ decât în cazul produselor chimice convenționale”, explică el, o sarcină suplimentară comună tuturor tipurilor de gunoi de grajd, care îi poate descuraja pe unii fermieri.

Problemă cu imaginea de marcă

Nobuyoshi Fujiwara recunoaște, de asemenea, o problemă legată de imaginea de marcă a nămolului de epurare, pe care scrie „noroi” și „murdar”. „Chiar dacă producem alimente sănătoase, îmi imaginez că pentru cei care nu știu prea multe despre asta, impresia unui îngrășământ făcut din excremente umane nu este una foarte bună”. Cu toate acestea, el nu încearcă să disimuleze utilizarea îngrășământului făcut din excremente umane și ar dori să i se facă mai multă publicitate. „Un sistem oficial de certificare ar fi util pentru a ne promova produsele”, crede el.

ADVERTISEMENT