Life

Un an de la dispariția lui Benone Sinulescu: “Am dat de o înregistrare privată cu Nea Beni”

A trecut un an de la moartea lui Benone Sinulescu. Doi dintre apropiații regretatului artist și-l amintesc cu bucurie și mult, mult dor...
18.11.2022 | 09:22
Un an de la disparitia lui Benone Sinulescu Am dat de o inregistrare privata cu Nea Beni
Astăzi se împlinește un an de la moartea lui Benone Sinulescu. COLAJ FANATIK
ADVERTISEMENT

Astăzi, 18 noiembrie 2022, se împlinește un an de la moartea unuia dintre greii muzicii folclorice românești, Benone Sinulescu, alintat de apropiați cu numele „nea Beni”. Două dintre persoanele apropiate de regretatul artist au făcut câteva mărturisiri de suflet, în exclusivitate pentru FANATIK, la un an care s-a scurs foarte repede de la momentul care a întristat întreaga breaslă!

Apropiații lui Benone Sinulescu, confesiuni la un an de la moartea artistului

Ionuț Pavel, prieten și impresar timp de ani buni cu Benone Sinulescu și fostul șofer personal vreme de 10 ani, Alin Popa, și l-au amintit pe iubitul interpret de muzică de petrecere așa cum probabil ar trebui să îl ținem minte cu toții.

ADVERTISEMENT

Energic, vesel și dornic să cânte până în ultima clipă, Benone Sinulescu a reușit să umple cu viață orice loc în care pășea, să însuflețească pe oricine, candoarea și bunătatea sa fiind recunoscute de mai toți cei care l-au cunoscut cu adevărat.

Ionuț Pavel, tovarășul cu care nea Beni a colindat țara în lung și-n lat, a revăzut chiar de curând o filmare cu artistul realizată cu câteva luni înainte să plece dintre noi.

ADVERTISEMENT

„Chiar zilele astea am dat de o înregistrare privată, făcută pe 9 martie anul trecut, cu maestrul Benone Sinulescu. Primăria din Buzău a organizat un eveniment și a plantat copaci dedicați unor personalități marcante de la noi: Benone Sinulescu și maestrul Dan Puric.

Domnul Puric ne-a invitat apoi în oraș și, chiar mă uitam acum pe înregistrare cum cânta Benone, cât de energic și de vesel erau, cum se tachinau. Era așa de frumos”, a declarat Ionuț Pavel în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Interpretul de muzică folclorică a descoperit o serie de nume mari ale muzicii: Emilia Dorobanțu și Fuego, printre ei

Fostul impresar al artistului ne-a înșirat și câteva nume mari ale muzicii românești pe care Benone Sinulescu le-a ajutat să iasă în față. Acesta a legat o serie de prietenii în lumea folclorului, și nu numai, fiind extrem de iubit de artiști precum Gheorghe Zamfir, Adrian Naidin, Laura Lavric sau Emilia Dorobanțu, printre alții.

„Dânsul a lăsat ceva în urma lui. Sper să fie și de acum încolo la fel de popular cum a fost. Tot ce făcea el era folclor autentic. A scos peste 600 de cântece. El și-a bazat toată cariera pe folclor. Nu ne dăm seama cât de mare a fost. E și recentă dispariția lui, încă se simte apăsarea anului care a trecut…

ADVERTISEMENT

Povestea de viață a maestrului abia de acum începe să fie scrisă. Ar fi frumos să se facă un film despre viața lui, căci sunt multe lucruri de povestit ori o biografie care să fie scrisă, evident, cu acordul familiei. Numai dacă mă gândesc la marele Gheorghe Zamfir, care i-a fost cel mai bun prieten, cât de multe ar avea să împărtășească. Chiar aș vrea să se știe pe câți i-a ajutat, mulți tineri care au confirmat cât sunt de talentați: Emilia Dorobanțu, Paul Surugiu (Fuego)… Nicolae Botgros îl privea ca pe un frate… Era o figură vie, iar acum e o amintire frumoasă. O să conteze foarte mult dacă presa și lumea nu îl va uita!”, a completat fostul său impresar.

Parastasul de un an a avut loc sâmbăta trecută

Despre cât de viu era nea Beni și-a amintit și Alin Popa, cel care i-a fost șofer timp de 10 ani cântărețului de muzică tradițională: „Am stat 10 ani lângă el. Îl duceam peste tot, de la spectacole până la cumpărături. Era o fire foarte veselă. Comunica fără probleme cu toată lumea. Avea o energie de neimaginat”.

Familia lui Benone Sinulescu a organizat, de curând, pomana de un an, la Catedrala Veche din municipiul Arad. Sâmbăta trecută, pe 12 noiembrie, a avut loc slujba în memoria interpretului, la care au participat cei apropiați. Benone Sinulescu s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani, în urma unei pneumonii de absorbție.

ADVERTISEMENT