News

Un bebeluș a murit pe masa de operație după ce un chirurg i-a tăiat din greșeală aorta

Un bebeluș a murit pe masa de operație în Italia, după ce un chirurg i-a tăiat din greșeală aorta în timpul unei operații complicate.
02.04.2023 | 14:39
Un bebelus a murit pe masa de operatie dupa ce un chirurg ia taiat din greseala aorta
Un bebeluș a murit pe masa de operație. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Un bebeluș a murit pe masa de operație în Italia, din cauza unui chirurg care a confundat un vas de sânge secundar cu aorta micuțului. Operația trebuia să dureze câteva ore pentru a corecta o malformație pulmonară congenitală la un bebeluș de 10 luni.

Un bebeluș a murit pe masa de operație

Totul s-a transformat în tragedie dintr-o eroare umană, moment în care un chirurg i-a tăiat aorta. Eforturile disperate ale medicilor de a corecta greșeala au fost inutile, pentru că bebelușul s-a stins pe masa de operație, deși operația era menită să-i salveze viața.

ADVERTISEMENT

Potrivit Observatornews.ro, cazul a ajuns pe masa procurorului Francesco La Rosa, din Torino, care va judeca acest caz de omor din culpă în care sunt acuzați patru medici, printre care directorul secției de chirurgie pediatrică a Spitalului Regina Margherita din Torino.

Plângerea a fost depusă de mai bine de doi ani de către familia bebelușului, asistată de avocata Michaela Malerba. De atunci au fost începute proceduri judiciare și fost declanșat sechestrul dosarelor medicale din acest spital, după ce pe 15 aprilie 2021 copilul a murit în timpul unei operații de lobectomie.

ADVERTISEMENT

Operația constă în îndepărtarea unui lob pulmonar, însă chirurgul a tăiat din greșeală aorta copilului. La copii, spre deosebire de adulți, sângerarea apare mult mai lent, astfel că niciun dintre chirurgi nu a observat ce s-a întâmplat, potrivit acuzării. Când semnele vitale ale bebelușului s-au prăbușit, după mai bine de trei ore, medicii au încercat cu disperare să remedieze situația, însă era mult prea târziu.

Inițial ancheta i-a vizat pe toți cei 9 medici din cele două echipe de chirurgi care au efectuat operația, iar ancheta a stabilit că bebelușul a murit din cauza tăierii aortei în timpul lobectomiei. Mai mult, din raport reiese că micuțul nu a fost monitorizat cu un pulsioximetru, care să observe saturația, iar acest aparat ar fi permis să fie înregistrate valori anormale în sala de operație.

ADVERTISEMENT

Totodată, menționează avocații, această intervenție chirurgicală complicată și extrem de rară ar fi trebuit să fie efectuată într-un centru spitalizat, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Un caz la fel de tragic avea loc în urmă cu mai multe săptămâni în Vatra Dornei, atunci când un tânăr în vârstă de 28 de ani a murit pe masa de operație după o fractură la cot.

Tânărul avea 28 de ani și era cercetător la Centrul de Economie Montană CE-MONT din Vatra Dornei, în timp ce era pregătit de operație. Și aici polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. ”Totul era în regulă, pacientul nu avea nicio suferinţă anterioară cunoscută. După anestezie a intrat în stop cardiorespirator, iniţial reversibil”, a explicat directorul medical al Spitalului Municipal Vatra Dornei, medicul Cristian Rusu.

ADVERTISEMENT

”Nici eu n-am avut o astfel de situaţie în 20 de ani de când sunt chirurg”, a completat medicul Cristian Rusu. Rezultatele parțiale ale autopsiei au demonstrat că tânărul a murit din cauza unui edem pulmonar. ”Bărbatul a suferit un edem pulmonar acut, masiv, asfixiant”, conform acestor rezultate. Așadar, în plămânii bărbatului se acumulase o cantitate mare de lichid care a dus la intrarea în stop cardiorespirator.

ADVERTISEMENT