News

Un ciclon mediteranean va afecta România în următoarele zile. Ce fenomene severe se vor produce

Vremea nefavorabilă va fi prezentă în România și în zilele următoare. Meteorologii anunță fenomene severe, cauzate de un ciclon mediteranean.
19.01.2023 | 22:08
Un ciclon mediteranean va afecta Romania in urmatoarele zile Ce fenomene severe se vor produce
România va fi afectată de un ciclon mediteranean. Fenomenele prognozate de meteorologi în aceste zile. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ultimele zile, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări cod galben, cod portocaliu și chiar cod roșu de fenomene severe.

România va fi afectată de un ciclon mediteranean. Fenomenele prognozate de meteorologi în aceste zile

Dacă în jumătatea de sud a țării vremea are aspecte de început de vară, cu temperaturi de peste 20 de grade Celsius, în zonele nordice și la munte se semnalează fenomene severe, unele de iarnă veritabilă la altitudini mai mari.

ADVERTISEMENT

În următoarele zile, țara noastră va rămâne sub amenințarea acestor manifestări violente ale vremii.

Roxana Bojariu, climatolog ANM, a anunțat că un ciclon format deasupra apelor calde ale Mediteranei va influența vremea din țara noastră.

ADVERTISEMENT

România este în calea unui transport de aer foarte cald și dacă în vestul Europei avem temperaturi mai scăzute decât ar fi normal, dar cu câteva grade în zona aceasta cu transport cald, inclusiv în România temperaturile sunt foarte, foarte ridicate.

Avem și un ciclon mediteranean care s-a format exact deasupra apelor calde ale Mediteranei din cauza contractului cu aerul rece ce a venit din nord și ne influențează și acest ciclon”, a spus Bojariu, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Ciclonul mediteranean va aduce manifestări extreme în zonele de munte

Ciclonul despre care vorbește specialista în meteorologie va aduce intensificări puternice ale vântului în zonele de munte.

Tot aici, acest fenomen va duce și la formarea viscolului. ANM a prognozat deja, pentru zonele înalte, ninsori abundente și depunerea unui strat consistent de zăpadă în următoarele ore.

ADVERTISEMENT

Ne influențează și ca viteze mari ale vântului, dar la altitudini mari, pentru că ciclonul ăsta are și o componentă sau are asociată o structură în atmosfera medie, deci nu doar la suprafață și atunci avem aceste contraste.

Oricum în zona montană cu cât mergi mai sus, deci ai climatic vorbind temperaturi mai scăzute, asociate cu aceste configurații topografiei reliefului, apropierea, periferia ciclonului mediteranean vine pe de o parte cu intensificarea în sud a transportului de aer cald, dar vine și cu aport de umiditate și vine și cu aceste viteze ale vântului, nu doar în România și cu atât mai importante sunt semnalele în zona mai apropiată de centrul ciclonului, în zona mării Adriatice”, a mai explicat Roxana Bojariu.

ADVERTISEMENT