News

Un climatolog ANM anunță o schimbare care ne va afecta pe toți. E fără precedent ce se va întâmpla: “Modificări extraordinare”

O schimbare va afecta întreaga lume, spune un climatolog ANM. Ce se va întâmpla în următorii ani, specialiștii trag un semnal de alarmă
10.04.2024 | 09:04
Un climatolog ANM anunta o schimbare care ne va afecta pe toti E fara precedent ce se va intampla Modificari extraordinare
Un climatolog ANM anunță o schimbare care ne va afecta pe toți. Foto Pixabay
ADVERTISEMENT

O schimbare majoră ne va afecta pe toți potrivit unui climatolog ANM, care spune că modificările vor fi extraordinare. Totul va avea loc în contextul încălzirii globale, iar specialiștii trag un semnal de alarmă.

Un climatolog ANM anunță o schimbare care ne va afecta pe toți

Consecințele schimbărilor climatice afectează din ce în ce mai mult, iar situația s-ar putea agrava pe viitor. Despre acest subiect a discutat Roxana Bojariu, climatolog al Administrației Naționale de Meteorologie, în cadrul unei emisiuni la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Expertul ANM spune că nivelul neobișnuit de ridicat al temperaturilor la nivel global este îngrijorător. De altfel, 90 la sută dintre ghețarii continentali se topesc, ceea ce înseamnă o diminuare a masei lor.

„Încălzirea globală nu e uniformă nici în spațiu, nici în timp. Această creștere ne arată că avem o cantitatea sporită de căldură în sistem și de vapori de apă care apar ca urmare a evaporației mai intense de la suprafețele mai calde ale oceanelor. Putem vedea în spatele acestei valori faptul că 90% din ghețari continentali se topesc, 90% au pornit pe panta aceasta a topirii și a diminuării masei lor”, a declarat Roxana Bojariu la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Climatologul mai spune că valurile de căldură vor fi din ce în ce mai intense, în toată lumea. Și durata lor va fi mai mare, iar calota glaciară din vestul Antarcticii va continua să se topească.

„Vara, nu vom mai avea oceanul înghețat la Polul Nord”

Mai mult, reprezentantul ANM preciează că dacă nu vor fi luate măsuri, nu va mai exista oceanul înghețat la Polul Nord, vara, în timpul sezonului cald. Asta s-ar putea întâmplă după anul 2050.

ADVERTISEMENT

„În partea a doua a acestui secol, vara nu vom mai avea oceanul înghețat la Polul Nord, ci vom avea oceanul albastru, nu va mai fi gheață vara. Asta înseamnă modificări extraordinare pentru că schimbarea în zona arctică nu rămâne acolo”, susține climatologul.

Concret, modificarea din zona arctică va afecta întreaga lume. Roxana Bojariu definește Arctica drept unul dintre „factorii regulatori, între frigiderul arctic și cuptorul tropical”, care de-a lungul timpului a oferit un echilibru în clima planetei.

ADVERTISEMENT

Schimbările actuale vor produce „modificări extraordinare”, potrivit expertului. În primul rând, oamenii care trăiesc în comunitățile aflate dincolo de Cercul Polar nu vor avea același trai precum părinții sau bunicii lor.

Climatologul avertizează că și în zona latidutinilor medii vor fi probleme. De altfel, în 2024 ar putea apărea o nouă categorie în clasificarea uraganelor din Atlantic. „Furtunile, ce înseamnă 1,5 grade Celsius peste nivelul industrial, înseamnă că furtunile tropicale vor fi mult mai intense. Se vorbește deja că am putea anul ăsta să avem nevoie de o nouă categorie în acea clasificare a uraganelor din Atlantic.

Până acum avem 5 categorii, categoria a 5-a cu viteze care pot să depășească 250 km/h. Am putea avea nevoie de o nouă categorie pentru că ciclonii tropicali, în condițiile încălzirii globale și creșterii temperaturii la suprafața oceanelor tropicale vor fi mult mai intenși”, atrage atenția climatologul.

 

ADVERTISEMENT
Tags: