News

Un condamnat la moarte care supraviețuise infecției letale a fost executat în SUA. Kenneth Smith: ”Umanitatea a făcut un pas înapoi”

Kenneth Smith, un condamnat la moarte care supraviețuise infecției letale, a fost executat, joi, în SUA. S-a folosit o metodă nouă și controversată.
26.01.2024 | 09:34
Un condamnat la moarte care supravietuise infectiei letale a fost executat in SUA Kenneth Smith Umanitatea a facut un pas inapoi
Kenneth Smith, un condamnat la moarte, executat printr-o metodă folosită în premieră în SUA. Acesta supraviețuise injecției letale. Sursa foto: X / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Kenneth Smith, criminalul din SUA condamnat la moarte care a supraviețuit injecției letale, a fost executat joi, 25 ianuarie, printr-o metodă folosită în premieră peste ocean.

Kenneth Smith, un condamnat la moarte, executat printr-o metodă folosită în premieră în SUA. Acesta supraviețuise injecției letale

Pe numele său întreg Kenneth Eugene Smith, criminalul din SUA a fost condamnat definitiv la moarte în 1996 pentru uciderea unei femei. A fost atunci un asasinat comandat de soțul acesteia.

ADVERTISEMENT

O primă tentativă de a-l executa pe Smith, prin injecţie letală, a avut loc pe 17 noiembrie 2022. Metoda de atunci a fost anulată în ultimul moment, după ce perfuziile intravenoase pentru a-i injecta soluţia letală nu au putut fi puse în timpul alocat legal. Autorizația pentru execuție expirase. Prin urmare, o altă dată trebuia să fie stabilită de judecători.

Magistrații au decis ca bărbatul de 58 de ani să fie executat pe 25 ianuarie 2024. Acesta urma să fie gazat până la moarte cu azot. În ciuda eforturilor disperate ale avocaților săi, Curtea Supremă a SUA a refuzat să-i oprească execuția.

ADVERTISEMENT

În final, Kenneth Smith a fost executat joi seară, la ora locală 20.25. Această metodă de gazare din Alabama, numită hipoxie cu azot, este concepută pentru a-i lăsa pe condamnați fără oxigen prin plasarea unei măști conectată la un cilindru de azot peste față. Execuția a durat aproximativ 22 de minute, scrie The Guardian.

Controverse aprinse în SUA în legătură cu această metodă. Acuzații și de la ONU

Evenimentul de joi din statul Alabama a marcat apariția unei metode de execuție cu totul noi în Statele Unite. Unii experți spun că noua metodă de execuție poate provoca dureri excesive sau chiar tortură.

ADVERTISEMENT

Oficialii din Alabama au susținut că noua metodă este ”poate cea mai umană metodă de execuție concepută vreodată”. În schimb, declarațiile martorilor oculari prezenți în camera morții au sugerat că moartea lui Smith a fost un moment cumplit.

Marty Roney, jurnalist la Montgomery Advertiser, a scris că între 19:57, ora locală și 20:01, ”Smith s-a zvârcolit și a avut convulsii pe targă. A inspirat adânc, corpul lui tremurând violent, cu ochii dați peste cap. Și-a strâns pumnii, picioarele îi tremurau. Targa s-a scuturat de mai multe ori”.

ADVERTISEMENT

Martorii execuției au dezvăluit că Smith a făcut o declarație lungă înainte de a muri. Acesta ar fi spus: ”Azi, Alabama a făcut ca umanitatea să facă un pas înapoi. Plec cu iubire, pace și lumină”.  Apoi, uitându-se către membrii familiei sale, martori la execuție, a spus: ”Vă mulțumesc pentru susținere, vă iubesc pe toți”.

Anterior, la mijlocul acestei luni, ONU a comparat această metodă de execuţie cu o formă de “tortură”. Pe 16 ianuarie, Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a transmis că este “alarmat” de această execuţie planificată, care “foloseşte o metodă nouă şi netestată, hipoxia prin azot”.

Acest lucru poate echivala cu tortură sau alte tratamente crude sau degradante în conformitate cu dreptul internaţional“, a avertizat purtătoarea de cuvânt a UNHCR, Ravina Shamdasani. Aceasta a cerut, în zadar, suspendarea execuţiei.

ADVERTISEMENT