News

Un convoi militar a intrat recent în România. Este ”vârful de lance” al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO

MApN a precizat că un convoi cu tehnică militară franceză a intrat duminică seara în România pentru a completa mijloacele tehnice de la Baza Cincu.
24.10.2022 | 07:11
Un convoi militar a intrat recent in Romania Este varful de lance al Fortei cu Nivel de Reactie Foarte Ridicat al NATO
Batalionul francez dislocat în România este considerat vârful de lance (Spearhead) al VJTF al NATO. Foto: MApN – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

MApN a transmis despre acest convoi militar că a intrat în România în jurul orei 21:00, prin punctul de trecere a frontierei Nădlac, judeţul Arad.

Crește prezența militară a NATO în România

Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO, dislocate în ţara noastră.

ADVERTISEMENT

La propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul naţional, integrând, pe bază rotaţională, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos.

BGFP contribuie la creşterea cooperării militare a României cu Franţa, şi, implicit, la consolidarea securităţii spaţiului euro-atlantic pe Flancul Estic”, se arată în comunicatul de presă remis de MApN.

ADVERTISEMENT

În continuare, reprezentanții Ministerului Apărării Naționale au mai transmis că existenţa pe teritoriul naţional a unor structuri de luptă relevante contribuie la creşterea capacităţii de apărare şi descurajare în contextul războiului din Ucraina.

Curând vor ajunge tancurile și avioanele de luptă

Potrivit sursei citate, în România va intra curând un al doilea convoi militar cu tehnică militară franceză. Este vorba despre o companie de tancuri Leclerc. Acest eveniment este programat pentru luna noiembrie.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România a fost format în luna mai, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO.

Altfel, amintim că în urmă cu doar două zile s-a aflat că Spania va trimite în ”lunile următoare” mai multe avioane de vânătoare în Bulgaria şi România. La această situație se ajunge pentru întărirea prezenței militare pe flancul de est al NATO

ADVERTISEMENT

Între jumătatea lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie, guvernul de la Madrid va trimite în Bulgaria şase avioane de luptă Eurofighter cu 130 de militari. Acestea vor realiza misiuni de antrenament pentru poliţia aerului.

Din luna decembrie până la finalul lunii martie 2023, în România vor ajunge opt avioane de vânătoare F-18 M şi încă 130 de militari.

ADVERTISEMENT