News

Un district școlar american reintroduce pedepsele corporale pentru elevi. ”Vor fi folosite numai atunci când alte mijloace de disciplină au eșuat”

Pedepsele corporale au fost într-un declin lent înainte de pandemie, dar rămân legale în 19 state americane, mai ales în sud. Practica îi face pe copii mai agresivi, avertizează specialiștii.
01.09.2022 | 17:37
Un district scolar american reintroduce pedepsele corporale pentru elevi Vor fi folosite numai atunci cand alte mijloace de disciplina au esuat
Pedepsirea corporală a elevilor este încă legale în 19 state americane Foto: Reuters, OzarksFirst.com, The New York Times, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Anunțul unui district școlar din Missouri că va reinstitui pedepsele corporale a atras multă atenție și a provocat consternare în această săptămână. Dar pedepsele corporale – cu o întrerupere, probabil, pentru pandemia de coronavirus în unele locuri – nu au dispărut niciodată într-un număr mare de școli.

Un district școlar american reintroduce pedepsele corporale pentru elevi

Practica rămâne legală în 19 state, mai ales în sud, în ciuda eforturilor de a o aboli.

Și, deși cifrele au scăzut în ultimul deceniu, aproximativ 70.000 de elevi din școlile publice au fost supuși pedepselor corporale în anul școlar 2017-18, cel mai recent an pentru care sunt disponibile date federale. Aproape 4.000 de școli au raportat că au folosit pedepse corporale în acel an școlar.

ADVERTISEMENT

„Este o practică cu adevărat îngrijorătoare de care unele districte școlare continuă să se agațe”, a declarat Morgan Craven, director național pentru politici, advocacy și implicare comunitară la Asociația de Cercetare pentru Dezvoltare Interculturală, care susține interzicerea federală a pedepselor corporale în școli, citat de The New York Times.

Practica, definită ca paddling (de la paleta de lemn folosită pentru aplicarea pedepsei), lovire cu palma (spanking) sau alte forme de disciplină fizică, a revenit în atenția publicului american săptămâna aceasta odată cu anunțul că districtul școlar din Cassville, un oraș mic din sud-vestul statului Missouri, a reinstaurat paddling-ul, o practică pe care a abandonat-o în 2001.

ADVERTISEMENT

Pedepsele corporale vor fi folosite numai cu permisiunea părintelui și „doar atunci când toate celelalte mijloace alternative de disciplină au eșuat și apoi numai într-o formă rezonabilă și la recomandarea directorului”, se arată în regulamentul districtului școlar.

Măsura a fost pusă în aplicare ca răspuns la solicitările părinților, a declarat superintendentul, Merlyn Johnson. „Am avut oameni care ne-au mulțumit pentru asta”, a spus el. „În mod surprinzător, cei de pe rețelele sociale ar fi probabil îngroziți să ne audă spunând aceste lucruri, dar majoritatea oamenilor pe care i-am întâlnit mi-au susținut.”

ADVERTISEMENT

Cum se aplică noua formă de pedeapsă

Potrivit lui Johnson, noua politică de modă veche a apărut dintr-un sondaj pentru părinți anul trecut. Disciplina, în special suspendarea, era cea mai importantă.

„Plângerile pe care le-am auzit de la unii dintre părinții noștri este că nu vor ca elevii lor să fie suspendați. Ei vor o altă opțiune”, a spus Johnson. „Și așa, aceasta a fost doar o altă opțiune pe care am putea-o folosi înainte de a ajunge la acel punct de suspendare.”

ADVERTISEMENT

Johnson a mai declarat că nu anticipează ca paddling-ul, o practică care a fost interzisă în district din 2001, să fie folosită des. În schimb, va fi o soluție de ultimă instanță aplicată în prezența unui alt angajat atestat.

„Pedepsele corporale vor fi folosite numai atunci când alte mijloace de disciplină au eșuat și apoi numai într-o formă rezonabilă, atunci când directorul o aprobă”, a explicat Johnson, citat de New York Post.

Părinții pot, de asemenea, să opteze pentru renunțarea la politică în orice moment al anului școlar.

Manualul elevului din districtul Cassville 2022-2023 definește pedeapsa corporală ca „folosirea forței fizice ca metodă de corectare a comportamentului elevilor”. Manualul spune că se va limita la „lovirea feselor” cu o paletă din lemn.

Când a fost întrebat câte lovituri sunt permise, dr. Johnson a spus una sau două pentru elevii mai tineri și până la trei pentru cei mai mari.

Legalitatea pedepsei corporale, consfințită de Curtea Supremă

Practica rămâne legală din cauza unei decizii a Curții Supreme din SUA care are mai mult de 40 de ani. În 1977, curtea a hotărât în ​​dosarul Ingraham vs Wright că pedeapsa corporală în școlile publice era constituțională, ceea ce însemna că fiecare stat își putea face propriile reguli cu privire la disciplinarea fizică a elevilor.

Dacă un adult ar fi lovit pe altul cu o paletă din lemn, ar fi considerat un atac, a spus Elizabeth T. Gershoff, profesor de dezvoltare umană și științe ale familiei la Universitatea Texas din Austin.

„Dar când profesorul lovește o persoană mai mică care se întâmplă să fie un copil, aceste state și aceste școli spun că este în regulă”, a spus ea. „Demonstrează că oferim copiilor mai puțină protecție împotriva violenței decât oferim adulților.”

Grupuri precum Asociația Americană de Psihologie, care s-a opus pedepselor corporale în școli încă din 1975, au susținut de mult timp că paddling-ul poate provoca răni și traume și nu este eficient în îmbunătățirea comportamentului.

Din contră, copiii devin mai agresivi și mai perturbatori cu cât sunt mai frecvent supuși la pedepse fizice, potrivit asociației.

Criticii au citat, de asemenea, cercetări care arată că elevii de culoare și cei cu dizabilități au mai multe șanse să fie sancționați cu pedepse corporale la școală decât colegii lor.

Deși reprezintă doar 15% dintre elevii școlilor publice din Statele Unite, elevii de culoare reprezintă 37% dintre elevii supuși pedepselor corporale școlare, potrivit asociației. Copiii cu dizabilități reprezintă 21% din toate cazurile de pedepse corporale, chiar dacă reprezintă 17% din populația școlară.

În ultimii cinci ani, patru state — Louisiana, Mississippi, Oklahoma și Tennessee — au interzis școlilor să folosească pedepse corporale împotriva copiilor cu dizabilități, deși Oklahoma a interzis practica numai pentru elevii cu dizabilități severe.

ADVERTISEMENT