News

Un epidemiolog român, declarație surprinzătoare: ”Creșterea numărului de cazuri e așteptată”. Când va urma o stabilizare

19.06.2020 | 16:29
Un epidemiolog roman declaratie surprinzatoare Cresterea numarului de cazuri e asteptata Cand va urma o stabilizare
ADVERTISEMENT

Un epidemiolog român ne liniștește în contextul tot mai complicat al creșterii numărului de cazuri zilnice de coronavirus.

Doina Azoicăi, președintele Societății Române, spune că cele peste 300 de cazuri din ultimele zile sunt ”explicabile” și așteptate”.

ADVERTISEMENT

În opinia medicului, per total, epidemia de Covid-19 este în descreștere și, nu peste mult timp, situația se va stabiliza din nou.

Declarație surprinzătoare a unui epidemiolog român: ”Creșterea numărului de cazuri e așteptată”

Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie și profesor în cadrul Universității de Medicină și Farmacie, oferă o declarație liniștitoare și spune că ritmul răspândirii noului coronavirus este în descreștere în România.

ADVERTISEMENT

Aceasta apreciază că panta ascendentă a bilanțului de Covid-19 din ultimele zile nu trebuie să ne surprindă, fiind ceva așteptat după primele runde de relaxare a măsurilor.

Expertul în epidemiologie este de părere că această ”explozie” a numărului de cazuri din prezent nu este din cauza măsurilor de relaxare, ci felul în care acestea au fost aplicate, “eludând regulile care sunt absolut valabile – purtarea măștii, respectarea distanțării fizice și aplicarea măsurilor de igienă”.

ADVERTISEMENT

”Este această creștere după etapa de relaxare. Ea era așteptată. Problema este să reușim să menținem aceste măsuri de relaxare la nivelul la care se află.

Spre exemplu, intrăm într-o a treia etapă de măsuri de relaxare și după aceea, ca să stabilizăm fenomenul, ar trebui să ne menținem la această etapă un timp mai îndelungat ca să putem fie să corectăm, fie să ne situăm în același context de risc”, explică medicul epidemiolog pentru HotNews.

ADVERTISEMENT

Când va urma o stabilizare în evoluția pandemiei în România

În opinia Doinei Azoicăi, între etapele de relaxare ar trebui să existe un interval mai lung, de cel puțin o lună, pentru ca efectele să poată fi evaluate în mod optim, nu de două săptămâni, cum s-a întâmplat în țara noastră.

Cu toate acestea, medicul apreciază că în mai puțin de două săptămâni, de la 1 iulie, cazurile vor intra pe o pantă de stabilitate în România.

”Cam așa s-a estimat de la începutul fenomenului în România – că în jur de 1 iulie o să putem să ne așteptăm la o perioadă mai stabilă, în limita unor cazuri mai reduse. Pentru că este și un fenomen biologic de scădere a agresivității virulenței, a capacității de diseminare a virusului.

Care ține de fenomenul biologic. Pentru că în toate evenimentele acestea epidemiologice, sunt etape de apariție, de creștere, descreștere și menținere la un nivel controlabil. Asta este normal, biologic. Inclusiv virusul acesta este un factor biologic.

Noi, în momentul de față, suntem în etapa de descreștere biologică a fenomenelor. Suntem la un moment în care presupunem, nu este o certitudine, dar prespunem că și condițiile climatice ne ajută, cu toate că nu s-a certificat faptul că radiațiile ultraviolete și căldura împiedică transmiterea virusului. Dar totuși, este un virus respirator.

În timpul verii avem circulație de virus gripal, dar nu avem cazuri care să fie îngrijorătoare.”, a mai spus Dr. Azoicăi pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT