News

Un europarlamentar militează pentru protejarea dreptului la avort la nivelul UE. ”România să nu-l poată interzice și dacă ar vrea”

Europarlamentarul militează pentru protejarea dreptului la avort prin legislația Uniunii Europene. ”Nu este interzis în România, dar ar putea fi dacă românii aleg fasciști”
15.03.2024 | 18:56
Un europarlamentar militeaza pentru protejarea dreptului la avort la nivelul UE Romania sa nul poata interzice si daca ar vrea
Nicu Ștefănuță militează pentru protejarea avortului la nivelul UE Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță, ales pe listele USR, actualmente independent, afiliat Verzilor Europeni, militează pentru înscrierea dreptului la avort în carta drepturilor fundamentale a UE.

Nicu Ștefănuță militează pentru protejarea dreptului la avort la nivelul UE

Chiar dacă în România avortul nu este interzis, riscul există, iar menționarea sa în Carta europeană va fi o garanție că țara noastră nu se va întoarce în trecut.

ADVERTISEMENT

”Militez și pentru dreptul la avort, garantat prin Cartea Europeană a Drepturilor Omului. Avortul nu este interzis în România, dar ar putea fi dacă românii aleg fasciști la guvernare.

Și este foarte bine să protejăm acest drept, așa cum o face Franța. Și în Franța este permis, dar Franța îl pune în Constituție întocmai în ideea că s-ar putea să vină Marine Le Pen la putere.

ADVERTISEMENT

Și fasciștii, și extremiști asta fac în principal, atacă drepturile și libertățile oamenilor. (…)

Scopul e să-l îl duc în Parlamentul European, în Carta Europeană a Drepturilor Omului, așa încât România să nu poată interzice avortul și dacă ar vrea.

ADVERTISEMENT

Adică să vină guvernul lui Șoșoacă și a lui Simion și să nu poată, pentru că avem o legislație superioară care interzice asta. Este pentru ce lupt eu și o bună parte dintre parlamentarii europeni luptă pentru asta”, a spus Nicu Ștefănuță pentru HotNews.ro.

Înscrierea dreptului la avort în Carta UE a drepturilor a fost cerută de Parlamentul European în iulie 2022. ”Orice persoană are dreptul de a beneficia de un avort în condiții de siguranță și legalitate”, au decis deputații europeni, cu 324 de voturi pentru, 155 împotrivă și 38 de abțineri.

ADVERTISEMENT

Europarlamentarii solicită Consiliului European, care reprezintă statele membre, să includă acest drept în Carta Drepturilor Fundamentale. Adoptată în 2000, această Cartă este obligatorie din punct de vedere juridic, având aceeași valoare ca și tratatele.

Totuși, demersul nu este unul ușor de realizat întrucât necesită unanimitatea țărilor membre, conform actualelor tratate ale UE. Subiectul dreptului la avort îi divizează pe membrii UE.

ADVERTISEMENT