Life

Un expert a explicat care sunt cele mai bune tipuri de dovleac. De ce unii sunt albaștri

Care sunt cele mai bune tipuri de dovleac, potrivit unui expert în horticultură. Iată de ce unii sunt albaștri la exterior.
20.10.2022 | 11:16
Un expert a explicat care sunt cele mai bune tipuri de dovleac De ce unii sunt albastri
Există mai multe tipuri de dovleac. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Un expert în horticultură a vorbit despre diverse tipuri de dovleac și care sunt cele mai bune. Acesta a explicat de ce unii sunt albaștri la exterior.

Care sunt cele mai bune tipuri de dovleac, conform unui expert. De ce unii sunt albaștri la exterior

Dovleacul este unul dintre cele mai căutate produse în această perioadă, fiind folosit pentru diverse rețete culinare, cum ar fi plăcintă sau ștrudel.

ADVERTISEMENT

Pe 31 octombrie se sărbătorește Halloween-ul, iar dovleacul portocaliu este unul dintre simbolurile specifice acestei sărbători, așa că se află în toate supermarketurile.

Deși dovlecii de iarnă sunt, de obicei, portocalii, aceștia pot avea și alte culori. Un horticultor a explicat care sunt cele mai bune soiuri ale acestui aliment.

ADVERTISEMENT

O jurnalistă de la The Mirror a fost surprinsă să vadă recent și dovleci de alte culori. Aceasta a discutat despre dovleci cu Joe Lofthouse, de la Royal Horticultural Society.

“În timp ce dovleceii de iarnă au mai multe culori diferite, tipurile cu coajă tare, rotunde, portocalii (sau uneori albe) sunt considerate dovleci.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, este un subiect de dezbatere cu privire la ceea ce constituie un dovleac și ceea ce este doar un alt tip de dovlecel.

Se pare că dovlecii și toate celelalte tipuri de dovlecei fac parte din familia Curcubitaceae, care include și castraveții și dovleceii, ceea ce înseamnă că este o familie destul de mare.”, a explicat horticultorul pentru The Mirror.

ADVERTISEMENT

Joe Lofthouse a mai spus că sunt o mulțime de tipuri de dovleac și dovlecel. Unii pot fi foarte mici, motiv pentru care poartă denumirea de “dovlecei ghindă”, în timp ce alții sunt uriași.

Așa cum formele și dimensiunile dovlecilor sunt diferite, la fel sunt și culorile.

“Culorile variază de la obișnuitul portocaliu la roșu, galben, verde, gri și chiar albastru, cu modele variate și multe forme și dimensiuni ciudate și minunate.”, a mai explicat Joe Lofthouse.

Indiferent de culoarea lor exterioară, dovleceii din această perioadă, printre care și dovleacul portocaliu, sunt “în general portocalii, roșii sau galbeni în interior”.

Dovlecii de Halloween pot fi “lipsiți de aromă”

În timp ce toți dovleceii de iarnă sunt comestibili, poate exista “o diferență semnificativă de gust și textură între diferite soiuri”.

Dovlecii crescuți special pentru sculptură de Halloween pot fi adesea “lipiți de aromă” și “apoși”, a mai explicat specialistul.

Joe Lofthouse a mai spus că dovleacul de iarnă este “o alegere populară pentru expozițiile ornamentale de toamnă”. În plus, acest tip de dovleac este foarte utilizat în bucătărie, mai ales pentru deserturi.

Specialistul a vorbit și despre dovleceii care au culori diferite, cum ar fi albastru sau gri. Deși au pulpa moale și sunt mai greu de tăiat, astfel de dovlecei au un gust foarte bun. Aceștia pot rezista mult timp dacă sunt depozitați corect.

“Dovleceii albaștri, verzi și gri sunt cultivate pe scară largă și sunt mult mai denși decât dovleceii tradiționali cu pulpă moale și mai greu de tăiat, dar au o aromă superbă și pot rezista până în martie dacă sunt depozitate corect. Încercați ‘Crown Prince’ sau ‘Queensland Blue’”, a adăugat horticultorul.

Alte tipuri de dovleci dulci de iarnă sunt dovleacul placintar și dovleacul buttercup. Un alt soi este dovleacul delicata, cel, cu dungi verzi sau portocalii pe exterior.

În această categorie intră și dovleacul spaghetti, care seamănă la interior cu niște tăiței. De asemenea, și dovleacul dumpling, cu o coajă dungată, se folosește în plăcinte.

ADVERTISEMENT
Tags: