News

Un fost ambasador al SUA recunoaște că a spionat zeci de ani pentru Cuba. “Una dintre cele mai nesăbuite trădări din istorie”

Fostul ambasador american în Bolivia, Manuel Rocha, a recunoscut că a spionat pentru Cuba timp de zeci de ani, anunţându-şi intenţia de a pleda vinovat.
01.03.2024 | 16:56
Un fost ambasador al SUA recunoaste ca a spionat zeci de ani pentru Cuba Una dintre cele mai nesabuite tradari din istorie
Ambasadorul american a fost descoperit în urma unei acţiuni sub acoperire a FBI Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Fostul ambasador american Manuel Rocha a declarat că va pleda vinovat pentru acuzațiile conform cărora a servit ca agent sub acoperire pentru Cuba cu zeci de ani în urmă, aducând o soluționare neașteptat de rapidă unui caz pe care procurorii l-au descris drept una dintre cele mai nesăbuite trădări din istoria Serviciului de Informaţii Externe al SUA.

Manuel Rocha recunoştea că a fost timp de 40 de ani “cârtiţă cubaneză”

Rocha, în vârstă de 73 de ani, i-a spus unui judecător federal că va pleda vinovat la acuzațiile de conspirație fiindcă a acționat ca agent al unui guvern străin, fapt care l-ar putea trimite după gratii pentru câțiva ani.

ADVERTISEMENT

Apărătorul său a indicat că procurorii au căzut de acord asupra sentinței, dar durata pedepsei nu a fost anunțată în instanță. Următoarea audiere este programată pentru 12 aprilie.

Procurorii au susținut că Rocha s-a implicat în „activități subversive” în numele Cubei cel puțin din 1981, când s-a alăturat Serviciului de Informaţii Externe al SUA, inclusiv prin faptul că s-a întâlnit cu agenți de informații cubanezi și le-a furnizat informații false oficialilor guvernului SUA, despre contactele sale.

ADVERTISEMENT

Rocha, a cărui carieră de două decenii ca diplomat american a inclus posturi înalte în Bolivia, Argentina și Departamentul de Interese al SUA din Havana, a fost arestat în luna decembrie de FBI, la domiciliul său din Miami.

Cazul se bazează în mare măsură pe mărturisirea de anul trecut a lui Rocha, față de un agent sub acoperire FBI care se dădea drept un agent de informații cubanez pe nume „Miguel”.

ADVERTISEMENT

Rocha l-a lăudat pe fostul lider cubanez Fidel Castro a etichetat SUA drept „stat inamic” și s-a lăudat că a servit ca și „cârtiță cubaneză în inima cercurilor de politică externă americană” timp de mai bine de 40 de ani.

Rocha a lucrat pentru Departamentul de Stat din 1981 până în 2002. El a lucrat în Consiliul de Securitate Națională al Casei Albe din 1994 până în 1995 și a activat ca şi consilier al şefului Comandamentului de Sud al armatei americane, din 2006 până în 2012.

ADVERTISEMENT

Rocha și-a recunoscut deceniile de spionaj pentru Cuba într-o serie de întâlniri din 2022 și 2023 cu un agent FBI sub acoperire, care s-a dat drept agent secret al Direcției Generale a Informațiilor din Cuba.

ADVERTISEMENT