Sport

Un fost prim-ministru iese la atac și cere introducerea VAR în Liga 1: ”Oamenii sunt furioși”

Greșelile de arbitraj îi revoltă și pe oamenii de fotbal, dar și pe politicieni, mulți dintre ei fani ai ”Sportului Rege”. Un fost prim-ministru promite să se implice în introducerea sistemului VAR.
09.12.2021 | 16:51
Un fost primministru iese la atac si cere introducerea VAR in Liga 1 Oamenii sunt furiosi
ADVERTISEMENT

Sportul și politicul merg mână în mână în România. Așa se face că fără implicarea politicului multe cluburi ar dispărea, sau nu ar mai avea susținere financiară.

De altfel, numeroși politicieni nu ascund faptul că doar simpatizează, finanțează, conduc, sau sunt fani înfocați ai echipelor din orașele pe care le reprezintă.

ADVERTISEMENT

Discurs revoluționar al primarului Clujului, Emil Boc

Primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc este fan declarat al Universității Cluj și un fanatic susținător al sportului românesc.

Omul de încredere al fostului președinte Traian Băsescu a avut un discurs vehement la adresa conducerii FRF care tergiversează implementarea sistemului VAR în campionatul României și a decis să le ceară reprezentanților Federației să grăbească acest lucru.

ADVERTISEMENT

”Nu văd chiar toate meciurile, dar am văzut că la Universitatea Cluj s-a dictat un penalty după un fault în afara careului, la FCSB și UTA a ieșit mingea și s-a dat penalty. Nu e normal într-o țară europeană. Eu sunt pregătit să lansez această temă.

Această tehnologie VAR trebuia să înceapă și la noi când a început în alte părți. Fair-play-ul trebuie să fie regula fundamentală a sportului. Este o valoare pe care sportul o promovează în societate. Dacă valorile sunt strâmbe, oamenii sunt furioși.

ADVERTISEMENT

Voi solicita, cu vocea mea mai puțin auzită, ca acest proces (de introducere al VAR – n.r.) să se grăbească. Eu nu am argumente și nu formulez acuzații, dar văd reacțiile oamenilor.

Lipsa de transparență este un simptom al unei societăți care nu funcționează bine. Oamenii văd și își pierd încrederea în democrație”, a spus Boc, la Napoca Live.

ADVERTISEMENT

Primăria Cluj-Napoca investește masiv în ”U” Cluj

Primăria Cluj-Napoca, prin Consiliul Local, deține marca ”U FC Universitatea Cluj 1919”, înregistrată la OSIM, culorile și palmaresul echipei cu același nume. Pe scurt, Primăria Cluj-Napoca deține brandul ”U” Cluj.

Implicarea autorităților locale în viața clubului ”Șepcilor roșii” a devenit tot mai evidentă în ultimii cinci ani. În 2016, când clubul a intrat în faliment, Primăria Cluj-Napoca și șase universități din orașul de pe Someșul Mic s-au asociat și au înființat Asociaţia Club Sportiv de Fotbal Alb-Negru al Studenţilor Clujeni, continuatoarea activității clubului de fotbal Universitatea Cluj.

Modelul nu era unul nou, ci preluat de la cluburile sportive din Germania, care au mai multe categorii de membrii asociați, companii private și instituții de stat.

În momentul constituirii Asociaţiei Club Sportiv de Fotbal Alb-Negru al Studenţilor Clujeni, Consiliul Local a aprobat prin vot, ca aportul numerar al municipalității, la constituirea Asociației, să fie de 10.000 de euro, iar contribuția anuală de 5.000 de euro.

În realitate, contribuția financiară a Primăriei Cluj-Napoca este una mult mai consistentă. Anual în contul clubului de fotbal sunt virate sume ce au depășit, nu de puține ori, un milion de euro.

”U” Cluj a fost în mai multe rânduri la un pas de faliment, ultima oară în 2016 când fostul patron Florian Walter, între timp decedat, a fost acuzat de procurorii DIICOT că a cauzat un prejudiciu de 4,5 milioane de euro bugetului de stat, prin constituirea și coordonarea unui grup infracțional organizat, în mai multe județe și în București, care se folosea de societăți comerciale ”tip fantomă”.

La finalul sezonului 2016/2017 ”U” Cluj a retrogradat în Liga a III-a, dar s-a înscris în Liga a IV-a, mai întâi sub numele Asociaţia Club Sportiv de Fotbal Alb-Negru al Studenţilor Clujeni, ulterior redobândindu-și, în instanță, numele consacrat FC Universitatea Cluj.

ADVERTISEMENT