News

Un general american crede că Ucraina poate câștiga războiul până în ianuarie 2023: ”Pare senzația unui colaps”

Ben Hodges, fost general comandant al Armatei SUA în Europa până în 2018, anunță că Ucraina poate câștiga războiul până de Revelion.
09.10.2022 | 10:21
Un general american crede ca Ucraina poate castiga razboiul pana in ianuarie 2023 Pare senzatia unui colaps
Ben Hodges crede că Ucraina va învinge până în ianuarie. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Hodges a lăudat succesele armatei ucrainene și crede că liniile rusești se prăbușesc într-un ritm care nu mai poate fi controlat de Moscova.

Un general american, despre războiul din Ucraina

Cea mai sensibilă zonă pentru Ruși o reprezintă frontul din Donbas, care are șansele să fie primul front pierdut de ruși până la finele anului.

ADVERTISEMENT

”Pe baza tuturor lucrurilor pe care le vedem, pare senzația unui colaps, cel puțin în zona Donbas, și cred că rușii vor fi împinși în afara liniei de front înainte de împlinirea unui an de la debutul ofensivei ruse”, a spus Ben Hodges.

O altă sursă, de această dată de la nivel guvernamental britanic, anunțase că forțele conduse de Vladimir Putin vor fi obligate să părăsească regiunea Donbas și să se întoarcă în Rusia până la finele anului 2022.

ADVERTISEMENT

Hodges a catalogat armata rusă drept o ”armată care a fost învinsă”, potrivit Stirile PRO TV. Fostul comandant al SUA, cel care a condus soldați în Irak și Afganistan, crede că armata ucraineană poate recuceri Crimeea dacă se va impune pe frontul din Herson. Cu toate acestea, recucerirea peninsulei va dura mai multe luni.

În paralel, alți experți militari nu sunt atât de optimiști și consideră că progresul ucrainenilor va fi oprit de venirea iernii. Cel mai probabil în această perioadă frontul se va stabiliza, până la sosirea primăverii.

ADVERTISEMENT

Franz-Stefan Gady, cercetător la Institutul Internațional de Studii Strategice, a remarcat într-un interviu pentru The Times că, ”pentru Ucraina, este o cursă contra cronometru pentru a ocupa cât mai mult teritoriu înainte de debutul iernii și înaintea întăririlor ruse mai bine pregătite, inclusiv noile unități care ajung în prima linie. Pentru partea rusă, primul lucru este să efectueze retrageri tactice ordonate și să întârzie avansurile ucrainene”.

Cu toate acestea, subiectul este sensibil pentru mulți experți militari, mulți dintre ei fiind de părere că Ucraina nu poate încheia războiul într-un timp atât de scurt. Există un consens, totuși, atunci când se vorbește despre obiectivele lui Vladimir Putin în Ucraina, obiective care sunt departe de a fi îndeplinite.

ADVERTISEMENT

Vladimir Putin a pierdut, conform Ucrainei, 60.000 de soldați, însă britanicii și americanii cred că în realitate cifra e mai mică. Cu toate acestea, chiar dacă nu au murit 60.000 de soldați ruși, serviciile secrete britanice vorbeau despre ”incapacitarea” a aproximativ 85.000 de soldați ruși, aici fiind luați în considerare inclusiv răniții care nu mai pot lupta.

În acest context, Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială, reușind să strângă aproximativ de 200.000 de forțe noi pentru a le trimite pe front. Cu toate acestea, peste 700.000 de ruși au fugit din țară la auzul veștii, astfel că efortul militar al Rusiei este îngreunat considerabil.

ADVERTISEMENT