News

Un hacker român a încercat să compromită summitul de la Bulboaca: “DIICOT l-a luat de acasă”

Un român a încercat să compromită summitul liderilor europeni de la Bulboaca. Huckerul a fost prins în flagrant și reținut de DIICOT.
21.06.2023 | 11:59
Un hacker roman a incercat sa compromita summitul de la Bulboaca DIICOT la luat de acasa
Planul macabru pus la cale de un hacker român. Foto: Colaj Fanatik/Hepta, Facebook.
ADVERTISEMENT

Șeful CyberInt din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI), generalul Anton Rog, a dezvăluit, marți, că împreună cu Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au reușit să prevină un atac cibernetic asupra site-ului Summit-ului Comunității Politice Europene. Acest eveniment politic a reunit 47 de șefi de stat și guvern din Europa și lideri ai Uniunii Europene în localitatea Bulboaca (Republica Moldova), situată la 20 de kilometri de granița cu Ucraina.

Hackerul român, identificat și oprit de DIICOT

Generalul Anton Rog a declarat că au reușit să identifice și să localizeze un individ român care intenționa să atace site-ul oficial al summit-ului, însă acesta a fost arestat înainte de a-și putea pune planul în aplicare. Echipa CyberInt a SRI și DIICOT au furnizat informații și sprijin necesar pentru intervenția autorităților, astfel încât atacul să fie prevenit.

ADVERTISEMENT

„Împreună cu DIICOT, în țară, am avut o speță de curând, în care l-am luat pe un domn de acasă, un fel de lup singuratic, care se hotărâse să atace site-ul aferent unei manifestări în care erau toți liderii europeni prezenți.

Da, este vorba de evenimentul de la castelul Mimi, dar nu a apucat, pentru că DIICOT l-a luat de acasă, noi am dat informațiile”, a anunțat, marți, generalul Anton Rog, șeful CyberInt din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI).

ADVERTISEMENT

Pentru Republica Moldova, țara considerată cea mai săracă de pe continentul european, găzduirea unui eveniment de amploare precum Summit-ul Comunității Politice Europene a  reprezentat o provocare majoră, mai ales din perspectiva logistică. Autoritățile au fost mobilizate în totalitate, iar oamenii din zona în care s-a desfășurat acest eveniment grandios au fost impuși să rămână acasă.

„Sper că prezența liderilor la Summitul CPE, care se desfășoară atât de aproape de Ucraina, vor transmite un mesaj puternic de unitate pentru a apăra ordinea publică drepturile omului și siguranța acestora.

ADVERTISEMENT

Rusia nu este aici din cauza că nu am invitat-o, dar din cauza lui Putin că a exclus-o din această comunitate lansând aceste atacuri nejustificate asupra Ucrainei. Avem de lucrat asupra a trei lucruri, printre conectivitate mai bună, stabilizarea situației de pe continentul nostru, dar și securitatea”, a declarat Josep Borell, în ziua Summit-ului.

Platforma Genesis, desființată de SRI și FBI

Pe lângă aceasta, generalul Anton Rog a menționat că, în colaborare cu DIICOT și alți parteneri, au reușit să pună capăt activităților platformei Genesis. Această platformă era cunoscută pentru comercializarea datelor furate. Operațiunea a implicat 17 țări și a fost condusă de FBI. În urma acestei acțiuni internaționale, 119 persoane au fost arestate, 208 percheziții au fost efectuate, iar alte 97 de verificări au avut loc.

ADVERTISEMENT

În România, Poliția și DIICOT au desfășurat șapte percheziții și au pus în aplicare patru mandate de aducere pe numele a patru suspecți. Unul dintre suspecți a fost reținut și va fi prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Platforma Genesis Market a oferit hackerilor din întreaga lume date furate și informații de conectare la conturile online ale victimelor. Atacurile cibernetice reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității naționale și internaționale. Eforturile coordonate ale SRI, DIICOT și partenerilor lor demonstrează angajamentul României în combaterea acestor infracțiuni și protejarea informațiilor sensibile.

 

 

 

ADVERTISEMENT