News

Un hotel de 5 stele va fi transformat în facultate de drept. Ce sumă uriașă a investit cea mai bună universitate din România

Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj Napoca, a cumpărat un hotel de lux din oraș pentru a fi transformat în sediu al Facultății de Drept.
04.02.2023 | 08:40
Un hotel de 5 stele va fi transformat in facultate de drept Ce suma uriasa a investit cea mai buna universitate din Romania
Universitatea Babeș-Bolyai a cumpărat hotelul Onix Plaza din Cluj-Napoca pentru a-l transforma în sediu al Facultății de Drept Colaj foto FANATIK Sursa foto: Facebook UBB, Hotel Onix Plaza
ADVERTISEMENT

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este cea mai veche instituție de învățământ superior de la noi din țară, fiind succesoare a Colegiului Iezuit din Cluj, care a fost înființat în 1581. Universitatea este și cea mai mare din România, cu 50.000 de studenți. Din 2016 și până în 2022, Babeș-Bolyai s-a clasat mereu pe primul loc în ierarhia universităților din România, un metaranking care reunește principalele rankinguri internaționale ale universităților.

Universitatea Babeș-Bolyai a cheltuit aproape 15 milioane de euro

Pe 29 decembrie 2022, Universitatea Babeș-Bolyai, în calitate de autoritate contractantă, a postat un anunț de participare pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultată de FANATIK, pentru participarea la o licitație deschisă la achiziția numită „Restructurare, reabilitare, modificări interioare și schimbare de destinație corp C2 din hotel în spații de învățămînt (inclusiv dotări) – Cladire Facultatea de Drept – str.T.Moșoiu nr.10-12, Cluj-Napoca”.

ADVERTISEMENT

Valoarea totală estimată a achiziției este 30.812.365,82 lei, adică aproximativ 6,2 milioane euro, finanțarea fiind realizată din fonduri bugetare. Durata contractului este de 20 de luni, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru 13 februarie 2023. „Clădirea asupra căreia se va interveni este proprietatea UBB dobândită prin cumpărare și va fi destinată activității de învățământ, utilizând astfel toate spațiile avute la dispoziție”, se scrie în caietul de sarcini.

Universitatea Babeș-Bolyai a cumpărat clădirea în vara lui 2021, aceasta fiind un hotel de 5 stele, Opera Plaza, al cărui proprietar era compania Hold Invest, deținută de omul de afaceri Călin Buzoianu. Tranzacția imobiliară a fost evaluată la 40 milioane de lei, adică aproximativ 8,5 milioane de euro. Dacă adăugăm cei 6,2 milioane de euro alocați pentru lucrări reiese că UBB a cheltuit aproximativ 14,7 milioane de euro pentru noul sediu al Facultății de Drept.

ADVERTISEMENT

Tot în caietul de sarcini se menționează că suprafața terenului pe care este amplasată clădirea corp C2, conform extrasului de carte funciară, este de 2388 mp, iar suprafața construită de 1613 mp, suprafața construită desfășurată este de 7293,64 mp și cea utilă de 6198,49 mp. Se vor construi amfiteatre, săli de curs, seminar, laboratoare, bibliotecă, sală de lectură, spații recreere, spații tehnice și atelier întreținere.

Noul sediu al Facultății de Drept va găzdui peste 2.000 de studenți

În noul sediu își vor desfășura activitatea 2365 studenți și 43 cadre didactice. „Structura permite refuncționalizarea clădirii și spațiile generoase vor adăposti fără nici un fel de greutăți funcțiunea de înățământ și celelalte necesități. Clădirea supusă intervenției are S partial + P+ 2E , respectiv P+6E în partea nordică”, se mai menționează în document.

ADVERTISEMENT

„Compartimentarea actuală cu spații mari, cu grupuri sanitare bine dimensionate, căi de circulație care sigură accesul în diversele zone prin interior și din spațiu exterior, a facilitat dispunerea activității viitoare în corpuri închegate relativ, izolate unele de altele și totuși comunicând între ele. Problema specială care apare este refuncționalizarea și recompartimentările, cât și o izolație bună pe timpul verii”, se mai scrie în caietul de sarcini consultat de FANATIK.

“Lucrările de finisaje vor fi clasice adecvate spațiilor de cercetare și anexele descrise mai sus. Materialele utilizate vor fi de cea mai bună calitate. Spațiile mari și de primire vor beneficia de un design gândit conform specificului Facultății. În exterior se vor respecta întru totul fațadele, astfel că ambianța pentru locatarii învecinați- să nu fie modificată”, se mai specifică în document.

ADVERTISEMENT

Universitatea Babeș-Bolyai a mai cumpărat un hotel din Cluj-Napoca

Sediul actual al Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai se află într-o clădire care a fost cămin studențesc, dar care a devenit neîncăpătoare pentru nevoile facultății. În februarie 2022, presa clujeană a relatat că UBB va achiziționa un alt hotel din Cluj-Napoca, Onix, pentru suma de 4,6 milioane de euro, care va deveni sediu al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) și Facultatea de Sociologie și Asistență Socială.

Hotel Onix din Cluj-Napoca este alcătuit din două corpuri, unul clasificat la 4 stele, celălalt la 3 stele, și are o capacitate totală de 64 de camere. Practic, cea mai mare universitate din România a cheltuit aproximativ 13 milioane euro pe cele două hoteluri, Opera Plaza și Onix, iar în trecut a mai cumpărat unul, Topaz, din Gheorghieni, pentru facultatea de Științe politice, detaliile acestei tranzacții nefiind cunoscute.

„La UBB avem un deficit major de spaţii academice, atât pentru educaţie, cât şi pentru cercetare. În acest mandat mi-am propus să corectez acest deficit, pentru a începe apoi şi un proces de dezvoltare. Studenţii au nevoie de medii moderne de învăţare (nu mai pot sta ca pe vremuri, inclusiv a mea, înghesuiţi în bănci sau, la cursurile de mare interes, chiar pe jos sau pe hol), iar cercetarea are nevoie de laboratoare în spaţii moderne şi adecvate standardelor de astăzi”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

ADVERTISEMENT