Fotbal international

Un internațional român a fost coleg cu Lionel Scaloni, selecționerul Argentinei, la Școala de Antrenori: „Se vedea că are stofă”. Exclusiv

Gică Craioveanu și Lionel Scaloni au fost colegi la Școala de Antrenori din Spania. Fostul atacant român a vorbit în exclusivitate pentru FANATIK despre selecționerul Argentinei.
15.12.2022 | 09:40
Un international roman a fost coleg cu Lionel Scaloni selectionerul Argentinei la Scoala de Antrenori Se vedea ca are stofa Exclusiv
Un fost internațional român a fost coleg cu Lionel Scaloni. Dezvăluirile despre selecționerul Argentinei. sursă foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Lionel Scaloni și Gică Craioveanu au fost adversari de-a lungul anilor în LaLiga, iar drumurile celor doi s-au intersectat și după retragere. Fostul atacant de la Getafe și Villarreal a făcut cursuri împreună cu selecționerul Argentinei la Școala de Antrenori din Spania.

Gică Craioveanu, dezvăluiri despre Lionel Scaloni: „Mi-a plăcut foarte mult de el. Face antrenamente plăcute, tot timpul cu mingea”

Argentina visează cu ochii deschiși, după victoria categorică cu Croația, scor 3-0, și calificarea în finala Campionatului Mondial din Qatar. „Pumele” speră să câștige al treilea trofeu din istorie, după 36 de ani de la ultimul triumf în cea mai importantă competiție internațională.

ADVERTISEMENT

Fost coleg cu Lionel Scaloni la Școala de Antrenori din Spania, Gică Craioveanu a vorbit în exclusivitate pentru FANATIK despre tehnicianul „pumelor”. Acesta a dezvăluit cum conduce antrenamentele selecționerul Argentinei și a mărturist ce l-a surprins la el.

Fostul mare atacant al Universității Craiova a vorbit și despre decepțile de la Campionatul Mondial din Qatar, dar și echipele naționale care l-au impresionat. Gică Craioveanu a declarat că parcursul marocanilor de la acest turneu final se asemănă cu cel al Generației de Aur a României din 1994.

ADVERTISEMENT

Campionatul Mondial este aproape de final. Cum vi s-a părut până acum?

– Mi s-a părut un Campionat Mondial puțin atipic, cu foarte multe surprize și decepții.

Spania v-a dezamăgit?

– Da, în afară de meciul cu Costa Rica și Germania, când chiar au jucat bine. Au avut 1-0 și multe ocazii, cu o posesie foarte bună și i-au egalat nemții pe final de joc. Spania a jucat slab, nu mă așteptam. Dacă noi nu suntem la Campionatul Mondial, eu sunt fan Spania.

Argentina este una dintre finalistele Campionatului Mondial din Qatar. Ați fost coleg și adversar cu Lionel Scaloni, selecționerul „pumelor”?

ADVERTISEMENT

– Mi-a fost adversar când juca la Deportivo și am făcut școala împreună cu el. Merită toate acestea, iar mie mi-a plăcut foarte mult de el, așa cum am spus și la radio în urmă cu mult timp, atunci când nu era pe val. Scaloni și Iraola cred că au fost cei mai buni din cursul meu.

Acolo (n.r. la Școala de Antrenori din Spania) îți dau să pregătești antrenamente și erau foarte buni la antrenamente. Știau ce vor și cum să comande un antrenament. Ce m-a surprins este că Leo (n.r. Lionel Scaloni) era fan 3-5-2 și la Campionatul Mondial nu a folosit prea mult acest sistem.

ADVERTISEMENT

A mai jucat 4-3-3 , după la ultimul meci a folosit 4-4-2 și i-a dat libertate lui Messi și Julian Alvarez. Se vedea că avea stofă de antrenor.

Gică Craioveanu, despre ședințele de pregătire conduse de Lionel  Scaloni: „Face antrenamente plăcute, tot timpul cu mingea”

V-ați gândit de la primele întâlniri că va ajunge un antrenor de succes?

– Mă gândeam la asta, pentru că știa să facă antrenamente și să se impună. Face antrenamente plăcute, tot timpul cu mingea. Sunt mulți care cer puțin mai mult fizic sau tactic, dar el lucra foarte mult și tactic, dar cu mingea.

I-a oferit libertate lui Lionel Messi.

– Asta este fundamental! Pe Messi nu poți să îl pui într-un sistem, pentru că Messi este liber și face ce vrea. Argentina a ajuns unde a ajuns datorită lui Messi. A găsit și perechea ideală, Julian Alvarez este una dintre frumoasele surprize ale Campionatului Mondial, pentru că este cel mai bun aliat al lui Messi.

A învățat multe, pentru că se bate foarte mult, aleargă și crează acele spații de care are nevoie Messi, deci fac un cuplu foarte bun.

Cu Lionel Scaloni pe bancă, Messi își mai poate îndeplini un vis, câștigarea Campionatului Mondial…

– Eu zic că Argentina ajunge la această finală cu un moral extraordinar. Mi-a dovedit asta împotriva Croației, care este o echipă puternică și are poate printre cele mai bune linii de mijloc din lume, iar ei (n.r. croații) nu au contat în atac.

„Eu zic că Argentina a ajuns unde a ajuns, datorită lui Messi în primul rând”

Vă așteptați la acest parcurs al Argentinei la Campionatul Mondial din Qatar?

– Pentru mine favoritele erau Argentina, Brazilia, Franța și Spania. M-au întrebat mulți de Portugalia, dar nu am văzut-o drept una dintre marele favorite, chiar dacă au jucători extraordinari. Ca echipa mi-a lăsat de dorit, pentru că sunt foarte anarhici, fiecare joacă ce vrea. Sunt jucători importanți precum Bernando Silva, Bruno Fernandes, William Carvalho și toți de la mijloc în sus nu poți să îi bagi într-un sistem de joc, pentru că fiecare joacă ce vrea.

Croația are jucători buni, dar au o echipă. Croații au ajuns până în semifinale datorită faptului că au o echipă, toți știu ce au de făcut și trag unii pentru alții. Cred că asta a fost baza Croației să ajungă unde a ajuns. Cine se gândea că va ajunge Croația în semifinale, nimeni! Au un grup foarte sănătos, știu ce joacă și ce vor.

Argentina s-a transformat în „La Scaloneta”

– Eu zic că Argentina a ajuns unde a ajuns, datorită lui Messi în primul rând. Antrenorul a știut să formeze un spirit foarte bun la echipa națională, dar fără Lionel Messi poate Argentina ajungea doar în optimi. Argentina nu are o mare echipă. Nimeni nu se aștepta ca Argentina să ajungă aici (n.r. în finala Campionatului Mondial).

Dacă nu era Messi putea să se oprească în optimi, pentru că Messi în fazele eliminatorii a fost decisiv la fiecare meci.

Maroc a scris istorie la Campionatul Mondial din Qatar: „Nimeni nu se aștepta”

De la ce echipe naționale aveați așteptări mai mari la Campionatul Mondial din Qatar?

– Decepțiile sunt Belgia, Danemarca și Spania. Belgia era în primele trei echipe din lume și are jucători fabuloși precum De Bruyne și Lukaku. La Hazard nu mă așteptam la prea mult, dar pentru mine în ultimii ani este umbra acelui fotbalist. În Spania se vorbea că Danemarca poate să fie una dintre surprize, dar am spus că nu.

Au existat și surprize…

– Cea mai mare și mai plăcută surpriză este Maroc care a câștigat cu Belgia, Spania și Portugalia, care sunt în primele 10 puteri din lume, nu este ușor. Ce a realizat Maroc am făcut noi în ’94. Nimeni nu se aștepta la Maroc, eu mă așteptam la ceva frumos, dar nu la asta.

Am crezut că Maroc poate să treacă de grupe. În Spania sunt foarte mulți marocani și îmi spuneau că au cea mai bună națională din istorie. Sunt jucători care joacă la echipe importante din Europa, dar să bată Spania, Belgia, Portugalia și să faci egal cu vicecampiona nu este ușor.

  • 2,80 este cota Superbet pentru ca Lionel Messi să marcheze în Argentina – Franţa. VEZI AICI TOATE COTELE

ADVERTISEMENT