Un petrolier chinez a fost atacat sâmbătă de către milițiile houthi cu mai multe rachete balistice, una dintre ele lovind nava. Este pentru prima dată când un vas chinez este atacat în largul coastelor yemenite, informează AFP și DPA, preluate de Agerpres.
Comandamentul american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) a anunțat, într-un comunicat publicat pe reţeaua X, că nava Huang Pu, proprietate chineză, sub pavilion Panama, a transmis un semnal de primejdie, dar nu a cerut ajutor.
CENTCOM şi Agenţia britanică pentru siguranţă maritimă (UKMTO) au precizat că la bordul navei a izbucnit un incendiu care a fost stins ulterior. „Nu au fost raportate victime, iar nava şi-a putut continua drumul”, se spune în comunicatul armatei americane.
Site-uri de monitorizare a traficului maritim și de siguranță maritimă au precizat că nava trecuse prin canalul Suez și intrase în Marea Roșie, iar din Golful Aden se îndreaptă către următorul său port de escală – New Mangalore, în India.
Atacul venit de pe țărm a avut loc la 42 de kilometri vest de oraşul Mocha din Yemen şi nu a fost imediat revendicat. CENTCOM a precizat că houthi au lansat patru rachete balistice antinavă în Marea Roşie, care au căzut în apropiere de nava chineză Huang Pu.
Însă a cincea rachetă a lovit nava și a provocat incendiul de la bord. „Houthi au atacat MV Huang Pu chiar dacă au declarat anterior că nu vor ataca nave chineze”, a precizat sursa citată.
Potrivit companiei de securitate maritimă Ambrey, datele de înregistrare, inclusiv numele şi operatorul petrolierului au fost modificate în februarie anul trecut. Inițial, nava fusese înregistrată în 2019 sub numele Union Maritime Ltd, o companie britanică. O navă aparținând acestei companii a fost deja atacată de către houthi în zona Mării Roșii.
Atacul milițiilor houthi survine la numai o zi după ce aviația militară americană și britanică au atacat depozite subterane ale rebelilor din Yemen, cu scopul de a limita capacitatea acestora de a ataca navele care trec prin zonă.
„Aceste facilităţi de depozitare a armelor au reprezentat o ameninţare pentru forţele şi navele comerciale ale SUA şi ale coaliţiei din regiune. Aceste acţiuni sunt necesare pentru a ne proteja forţele, pentru a asigura libertatea de navigaţie şi pentru a face apele internaţionale mai sigure şi mai sigure pentru navele americane, de coaliţie şi comerciale”, a precizat CENTCOM.