News

Atac de proporții al armatei americane în Yemen. Au fost vizate depozite controlate de milițiile houthi

Trei depozite subterane ae rebelilor houthi din Yemen au fost atacate vineri seară de către avioane de vânătoare americane.
23.03.2024 | 09:51
Atac de proportii al armatei americane in Yemen Au fost vizate depozite controlate de militiile houthi
Atacul american în Yemen a fost lansat de pe portavionul USS Dwight Eisenhower/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ostilitățile din zona Mării Roșii au cunoscut o intensificare în cursul zile de vineri când aviația americană a atacat depozite subterane ale milițiilor houthi din Yemen, cu scopul de a limita capacitatea acestora de a ataca navele care trec prin zonă, transmite News.ro.

Comandamentul Central al Statelor Unite (CENTCOM) a anunțat că avioane de vânătoare care au decolat vineri seară de pe portavionul USS Dwight D. Eisenhower au lovit trei depozite subterane aflate sub controlul houthi din Yemen.

ADVERTISEMENT

Aceste facilităţi de depozitare a armelor au reprezentat o ameninţare pentru forţele şi navele comerciale ale SUA şi ale coaliţiei din regiune. Aceste acţiuni sunt necesare pentru a ne proteja forţele, pentru a asigura libertatea de navigaţie şi pentru a face apele internaţionale mai sigure şi mai sigure pentru navele americane, de coaliţie şi comerciale”, a precizat CENTCOM.

Atacul a survenit în aceeași zi în care houthi au încercat și ei să provoace pagube coaliției formate pentru protejarea navigației în Marea Roșie. Astfel, CENTCOM a raportat distrugerea a patru drone, în legitimă apărare, în zonele controlate de insurgenții yemeniți.

ADVERTISEMENT

De asemenea, houthi au tras patru rachete balistice anti-navă (ASBM) către Marea Roşie, însă nu au fost raportate pagube de către navele americane, de coaliţie sau comerciale. Milițiile susținute de către Iran au ca obiectiv să perturbe traficul maritim prin canalul Suez ca mijloc de a afecta economia Israelului.

Până acum, trei mariniari au fost uciși în timpul atacurilor houthi, o navă comercială a fost scufundată în largul Golfului Aden, iar economiile din regiune au fost afectate din cauza temerilor legate de pericolele la care se expun navele care trec prin Marea Roșie către canalul Suez.

ADVERTISEMENT

Houthi speră că perturbarea traficului, mai ales al navelor care au legătură cu Israelul, va determina autoritățile israeliene să pună capăt războiului purtat în Fâșia Gaza. Ca răspuns, Statele Unite s-au pus în fruntea unei coaliții internaționale care a trimis nave militare în zonă care să asigure protecția celor civile.

O primă acțiune majoră a avut loc la finele lunii decembrie când elicoptere americane au scufundat trei ambarcațiuni cu care houthi intenționu să sechestreze un cargobot ce naviga sub pavilion Singapore. O a patra ambarcațiune a fugit din zonă.

ADVERTISEMENT

O altă acțiune importantă a coaliției a avut loc pe 11 ianuarie când avioane au atacat ținte de pe teritoriul din Yemen controlat de houthi. „La indicaţiile mele, forţele militare americane – împreună cu Regatul Unit şi cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei şi Ţărilor de Jos – au efectuat cu succes lovituri împotriva mai multor ţinte din Yemen folosite de rebelii Houthi pentru a pune în pericol libertatea de navigaţie pe una dintre cele mai vitale căi navigabile din lume”, anunța preşedintele Joe Biden.

ADVERTISEMENT