Sport

Un nou episod în cazul dispariției jucătoarei Shuai Peng. Un activist chinez oferă ultimele detalii și cere sancțiuni dure. Video

Shuai Peng, fostă jucătoare de tenis din China care a ocupat locul 1 la dublu și 14 la simplu, a făcut unele acuzații de agresiune sexuală la adresa ei, dar nu mai știe nimeni nimic de ea.
Un nou episod in cazul disparitiei jucatoarei Shuai Peng Un activist chinez ofera ultimele detalii si cere sanctiuni dure Video
WTA a suspendat turneele din China și Hong Kong după dispariția lui Shuai Peng
ADVERTISEMENT
08-12-2021
07:06

Un activist pentru drepturile omului cere boicotarea JO de iarnă

Avocatul chinez Teng Biao, care este și activist pentru drepturile omului, a anunțat că jucătoarea de tenis Shuai Peng este în viață, dar este controlată de stat.

”Desigur, Peng Shuai nu este în siguranță. Este în viață, dar nu este bine pentru că este controlată de autoritățile chineze. Nimeni nu știe unde este ținută”, a declarat Teng Biao într-un interviu pentru CNN.

În plus, acesta a cerut un boicot total al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022 și nu doar politic, așa cum au anunțat Statele Unite. ”Lumea ar trebui să acorde prioritate principiului moral și libertății în detrimentul banilor și profiturilor”, a spus Biao.

17-11-2021
09:13

Naomi Osaka a luat atitudine în cazul lui Shuai Peng

Jucătoarea japoneză de tenis Naomi Osaka a postat pe rețelele de socializare un mesaj de susţinere pentru Shuai Peng, despre care nu mai există informaţii după ce a dezvăluit că a fost agresată sexual de un fost politician chinez.

”Nu sunt sigură dacă aţi urmărit ştirile, dar am fost informată recent despre o colegă din tenis care a dispărut la scurt timp după ce a dezvăluit că a fost abuzată sexual. Cenzura nu este niciodată ok, cu niciun preţ, sper că Peng Shuai şi familia ei sunt în siguranţă şi bine.

Sunt în stare de şoc faţă de situaţia actuală şi îi transmit dragoste şi lumină pe calea ei”, a scris Osaka pe contul de Twitter, care şi-a însoţit mesajul de hashtagul #whereispengshuai.

15-11-2021
09:49

WTA, anunț oficial: „Shuai Peng e în siguranță”

Într-un interviu acordat recent pentru New York Times, directorul WTA, Steve Simon a afirmat că Shuai Peng se află – cel mai probabil – la Beijing și este în siguranță. Fostul lider mondial al probei de dublu a dispărut de mai bine de o săptămână.

Am primit informații din mai multe surse, inclusiv din partea Federației Chineze de Tenis. Ne transmit că e în siguranță și nu se află sub nicio amenințare fizică. Înțelegerea mea e că se află în Beijing, dar nu pot confirma, întrucât nu am vorbit direct cu ea.

Dacă până la sfârșitul zilei nu vedem rezultatele potrivite, suntem pregătiți să facem pasul și să sistăm organizarea turneelo WTA în China”, a explicat oficialul WTA.

Shuai Peng a fost pe primul loc WTA la dublu în februarie 2014 (într-o perioadă în care juca alături de Hsieh Su-wei din Taipei) și pe 14 la simplu, în august 2011.

Are două titluri de Mare Șlem cucerite la dublu (în 2013 la Wimbledon și în 2014 la French Open), ambele alături de Hsieh Su-wei, plus o finală la Australian Open (cu Andrea Hlavackova din Cehia) și o semifinală la US Open (cu Sania Mirza), ambele în 2017.

ADVERTISEMENT

Cea mai bună performanță la simplu este semifinala din 2014, la US Open, când a abandonat în meciul cu daneza Caroline Wozniacki, la 7-6 (1), 4-3 pentru jucătoarea europeană.

Shuai Peng a fost invitată la o cină alături de Zhang Gaoli

Săptămâna trecută, marți, mai precis, Shuai Peng a făcut unele dezvăluiri pe o rețea de socializare, dar care au dispărut imediat. Ea a povestit că a fost invitată la o cină alături de Zhang Gaoli, vicepremier al Chinei între 2013 și 2018, și de soția acestuia.

ADVERTISEMENT

În acea seară nu am fost de acord și am început să plâng. Știu că nu pot să povestesc totul clar și că n-are niciun rost să povestesc acum, dar tot vreau să zic acest lucru. Am fost foarte speriată atunci, nu știam ce se va întâmpla”, a spus Shuai Peng, potrivit Washington Post.

Sportiva chineză, care anul trecut a jucat doar 11 meciuri (ultimul – pe 25 februarie, la Doha), iar anul acesta niciunul, a recunoscut că a avut o aventură cu Zhang Gaoli și că politicianul a făcut totul pentru a ține relația secretă.

ADVERTISEMENT

Îngrijorare cu privire la ce i s-ar putea întâmpla lui Shuai Peng

La foarte scurt timp după apariția acelor dezvăluiri, care au fost șterse de către autoritățile chineze, Lu Pin, o militantă feministă chineză din Statele Unite, care a lucrat în China până în 2015, când guvernul a reținut cinci dintre colegii ei, a făcut unele remarci.

Suntem cu toții foarte îngrijorați în legătură cu ceea ce se va întâmpla cu ea. În același timp, simțim că s-a întâmplat ceva foarte important, din moment ce a făcut acele dezvăluiri”, a declarat ea.

ADVERTISEMENT

Shuai Peng nu a mai dat niciun semn de viață din 3 noiembrie

Și previziunile ei s-au adeverit. Shuai Peng nu a mai dat niciun semn de viață din momentul în care a făcut acele dezvăluiri.

Este destul de exploziv. Tocmai de aceea mișcarea feministă este văzută ca o amenințare la adresa guvernului comunist”, a precizat Leta Hong Fincher, autoarea cărții „Betraying Big Brother”, o carte despre feminismul în China.

Miercuri, 3 noiembrie, Washington Post a dorit să ia legătura cu sportiva, dar nu a răspuns nimeni. În plus, nici Biroul de Informații al Consiliului de Stat al Chinei nu a răspuns la o solicitare trimisă prin fax, în care se dorea un punct de vedere al lui Shuai Peng.

Shuai Peng a fost suspendată, în 2018, pentru încălcarea regulilor anticorupţie

De precizat că Shuai Peng a fost suspendată, în 2018, timp de şase luni și amendată cu 10.000 de dolari pentru încălcarea regulilor anticorupţie. Jumătate din pedeapsă a fost cu suspendare, astfel că ea a revenit în competiţii pe 8 noiembrie.

Tennis Integrity Unit (TIU) a găsit-o vinovată pe Shuai Peng că s-a folosit de constrângere şi a oferit o recompensă financiară partenerei ei de dublu, pentru ca aceasta să se retragă de pe tabloul de dublu al turneului de la Wimbledon, în 2017.

Forul internațional nu a oferit prea multe informaţii, dar se pare că Shuai Peng ar fi încercat să-şi schimbe partenera de dublu după ce perioada de înscriere a expirat.

În cauză ar fi belgianca Alison Van Uytvanck, iar incidentul a avut loc înaintea tragerii la sorţi a meciurilor de pe tablou. Până la urmă, sportiva din China nu a mai jucat la Wimbledon.

ADVERTISEMENT