News

Un nou marcaj rutier va fi introdus în România. Cine trebuie să îl respecte

Un nou marcaj rutier va fi introdus în România, mai precis în Capitală.
06.08.2021 | 18:37
Un nou marcaj rutier va fi introdus in Romania Cine trebuie sa il respecte
ADVERTISEMENT

Șoferii români vor trebuie să respecte un nou marcaj rutier. Este vorba despre un semn care îi va obliga să oprească cu trei metri înainte de un semafor.

Un nou marcaj rutier va fi introdus în România. De când se aplică

Motivul din spatele acestei decizii este pentru ca bicicliștii să aibă prioritatea în fața autovehiculelor și să stea în fața lor la semafor, într-un pătrat special destinat lor, numit în mod clarificator Bike Box.

ADVERTISEMENT

Decizia aparține Primăriei din București, astfel că noul marcaj rutier va apărea numai în Capitală. El este destinat pentru bicicliști și, mai precis, pentru siguranța acestora, pentru că plecarea lor de la semafor în același moment cu mașinile îi pune în pericol.

Cel care a inițiat proiectul este Nicorel Nicorescu, consilier general. Acesta a explicat că trebuie să se aplice și sancțiuni, pentru că acestea trebuie date pentru aceia care nu respectă noile reguli.

ADVERTISEMENT

Ce amenzi vor fi date celor care nu respectă noile reguli

„Linia de stop mutându-se mai în spate, poliţia naţională şi locală va trebui să aplice sancţiuni dacă nu vor fi respectate regulile”, a spus Nicorel Nicorescu, iniţiatorul proiectului, conform Pro TV.

Codul Rutier în vigoare arată faptul că conducătorii auto care nu respectă marcajul în dreptul căruia trebuie să oprească la semafor pot primi o amendă de până la 725 de lei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acestora le poate fi suspendat permisul de conducere pentru 30 de zile. Dar care este opinia bicicliștilor despre această măsură de a-i proteja, atât pe ei, cât și pe cei care care folosesc trotinetele?

Părerea specialiștilor este că aceasta nu e o soluție pentru marile orașe, iar tot ceea ce se va rezolva va fi ca cei în cauză să fie claxonați în trafic.

ADVERTISEMENT

„Cu siguranţă va fi claxonat din spate de şoferi. E o întârziere de câteva secunde. Dar abordarea de a prioritiza autovehiculele nu are cum să fie o soluţie pentru oraşele mari”, a declarat Radu Mititean, preşedintele Federaţiei Bicicliştilor din România.

Acest nou marcaj va fi instalat de Primărie pe bulevardele mari din Capitală, iar ele vor începe să fie montate într-o lună sau două.

Marcajul va avea o lungime de trei metri, pe care doar bicicliștii sau cei cu trotinete au voie să stea.

ADVERTISEMENT
Tags: