News

Un român luptă alături de străini, în Legiunea Străină din Harkov: ”Dacă Ucraina cade, următoarea țintă am putea fi noi”

Tony e un român în vârstă de 37 de ani care luptă cot la cot cu ucrainenii pentru a învinge Rusia, țară care a invadat Ucraina.
19.09.2022 | 21:58
Un roman lupta alaturi de straini in Legiunea Straina din Harkov Daca Ucraina cade urmatoarea tinta am putea fi noi
Românul de pe frontul din Ucraina. Foto: Ziarulunirea.ro
ADVERTISEMENT

Bărbatul originar din Alba a ajuns în Ucraina la finele lunii iulie 2022, fiind impresionat de drama poporului ucrainean. S-a oferit inițial voluntar în Vama Isaccea, din județul Tulcea, cu scopul clar de a trece granița spre Ucraina.

Mărturisirile unui român de pe frontul ucrainean

După o lună de zile în care a ajutat mai mulți refugiați, precum și mai multe ONG-uri, Tony s-a alăturat Legiunii Străine din Ucraina. De la fața locului, Tony avertizează că România ar putea să cadă în mâinile Rusiei, dacă Ucraina se va prăbuși.

ADVERTISEMENT

”Acesta nu este un război corect. Într-un război se luptă o armată cu altă armată, nu se luptă militarii împotriva civililor. Iar dacă Ucraina cade în mâinile rușilor, următoarea țară invadată ar putea fi România”, a declarat bărbatul pentru ziarulunirea.ro.

Românul a avut mai multe tentative de a trece granița spre Ucraina, însă autoritățile române i-au îngreunat treaba și i-au confiscat de mai multe ori echipamentul pe care îl avea asupra sa. În cele din urmă bărbatul a reușit să-și vadă visul împlinit.

ADVERTISEMENT

Legiunea Străină din Ucraina e alcătuită inclusiv din mercenari plătiți din America de Sud și Statele Unite ale Americii, cu experiență de luptă, precum și voluntari europeni.

Tony a participat inclusiv la eliberarea unor localități din Harkov și a primit echipament militar, precum articole de îmbrăcăminte, lunetă și dispozitive de vedere pe timp de noapte de la un prieten din Constanța. Înainte de a ajunge pe front a avut parte de două săptămâni de antrenament alături de alți ”legionari”.

ADVERTISEMENT

Acum face parte din Brigada Mecanizată 92 și a participat la mai multe lupte grele pentru a elibera de sub ocupație rusească regiunea Harkov. A trecut prin momente grele, mai ales atunci când orașul Harkov a fost bombardat timp de o săptămână, timp în care s-a adăpostit în subsolul unei clădiri alături de camarazii săi.

”Mulţi mi-au spus că sunt prea curajos, alţii că sunt inconştient, unii chiar trădător şi alţii încă îmi mulţumesc.

ADVERTISEMENT

Pentru cei ce nu înţeleg: sunt aici pentru că pot face diferenţa, lupt pentru colegii mei şi nu reprezint pe nimeni decât pe mine. Glorie Ucrainei, Glorie României, Glorie Eroilor!”, a concluzionat soldatul român.

ADVERTISEMENT