News

Un român stabilit în Marea Britanie a stârnit controverse pe Internet: “O să vedeți diferențele între Anglia și România la școală”

Un român stabilit în Anglia a măturat pe jos cu sistemul educațional din România și a făcut o comparație dureroasă cu cel din Anglia, iscând polemică pe internet.
18.03.2024 | 07:58
Un roman stabilit in Marea Britanie a starnit controverse pe Internet O sa vedeti diferentele intre Anglia si Romania la scoala
Un român stabilit în Marea Britanie a stârnit controverse pe Internet: “O să vedeți diferențele între Anglia și România la școală”
ADVERTISEMENT

Românul a ajuns viral pe TikTok după ce a declarat că cei mici se duc cu drag la școală în Anglia, spre deosebire de cei din România. Unul dintre motive? Copiii din Anglia nu au ghiozdane grele care să le rupă spatele, așa cum se întâmplă la noi în țară. Ionuț are doi copii, e taximetrist și s-a stabilit în Manchester.

Un român stabilit în Marea Britanie a stârnit controverse pe Internet

”Vreau să aduc în discuție această chestiune legată de școală, fraților. Anglia versus România. Știți și voi ce se întâmplă în România la școală și ce se întâmplă în Anglia. Este o diferență foarte mare. Sper că o să împărtășiți și voi online aceste lucruri, că poate o să se adopte și la noi. Aici în Anglia este foarte simplu: copiii merg de drag la școală.

ADVERTISEMENT

Deci nu au în ghiozdan 15-20 de kilograme ca să le rupă coloana. Temele le fac în clasă, la sfârșitul orelor, la after-school și așa mai departe. Și dacă au teme, nu îi rup acasă cu foarte multe sarcini. Deci totul e lejer și se învață la capacitate maximă”, a explicat Ionuț, vizibil nemulțumit de sistemul educațional din România.

”Încercați să luați aminte, vorbiți cu oamenii care sunt aici în Anglia și o să vedeți diferențele între România și Anglia la școală, pentru copiii voștri”, a povestit românul”, a completat românul. Desigur, internauții au fost din nou în tabere împărțite. Dacă unii dintre români i-au dat dreptate lui Ionuț, alții au apărat cu dinții România și sistemul de aici.

ADVERTISEMENT

”Greșit!!! În România se face școală, din cauza asta ajung cu o profesie pe care o profesează cu drag, în Anglia este destrăbălare mare în școli, droguri, violență!”, a explicat o româncă. ”Păi merg de drag, că nu fac nimic!”, a comentat sec o altă femeie, sigură pe ceea ce zice. În replică, un alt bărbat a lăudat școala din Anglia.

Sistemul educațional din România, printre cele mai slabe din Europa

”Te aprob, fiul meu este la liceu clasa a VII-a, am rămas plăcut uimită când am văzut ce face el la liceu, nici nu se compară cu România. Nu mai vrea la școală în țară”, a explicat individul. ”Mi-am mutat copilul după examenul de clasa a noua în România, iar acum este în anul zece aici. Învățau la matematică fracțiile, care la noi se studiază în clasa a treia. Merg de drag fiindcă programa școlară este foarte ușoară”, a explicat un alt bărbat care și-a dat copiii la școală în Anglia.

ADVERTISEMENT

Au intervenit în discuție și alți internauți care au dezbătut aprig sistemul educațional din Anglia vs. cel din România. Cine a câștigat? Nimeni, așa cum se întâmplă de obicei pe internet. ”Te asigur că nu e așa. La școala gimanzială au un rucsac plin de caiete. Plus teme încă 2-3 ore după ce ajung acasă”, a transmis o femeie.

”Al meu la 5 ani și jumătate știe să citească și să scrie perfect, fără stres și fără bătăi de cap, foarte bună școala în Anglia”, explică o altă româncă. Concluzia o trage un bărbat, care ironizează școala din România: ”Oare de ce copiii care se întorc în România la școală sunt în urmă cu doi ani? Pentru că se învață mai mult acolo?”.

ADVERTISEMENT

Statistic, taximetristul din Manchester are absolută dreptate. Conform testelor PISA, care dovedesc inteligența și capacitățile elevilor dintr-o țară, Marea Britanie se află pe locul 14 în lume. Comparativ, sistemul educațional din România este la pol opus, pe locul 45, ultimele din Europa. Nu e de mirare, în condițiile în care aproape 50% dintre elevii din România sunt analfabeți funcțional.

ADVERTISEMENT