News

Un șofer din Galați a rămas 90 de zile fără permis pentru consum de alcool, deși nu băuse nici măcar un strop. Ce s-a întâmplat apoi

Un bărbat a rămas pieton pentru consum de alcool, dar testele biologice au demonstrat contrariul aparatelor poliției
21.02.2024 | 20:02
Un sofer din Galati a ramas 90 de zile fara permis pentru consum de alcool desi nu bause nici macar un strop Ce sa intamplat apoi
Un bărbat care nu consumase alcool a rămas fără permis după rezultatul de la alcooltest. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un șofer din Galați a fost deposedat de permisul de conducere de către oamenii legi pentru că alcooltestul a indicat că el consumase băuturi alcoolice, însă teste de sânge au demonstrat contrariul.

A rămas pieton pe nedrept pentru consum de alcool

Șoferul din Galați a fost oprit de patrulele rutiere pentru un control de rutină, iar rezultatele testului cu alcooltestul au indicat o alcoolemie de 0,05 mg/l alcool pur în aerul expirat. Drept urmare, polițiștii au luat măsura suspendării permisului său, însă ulterior analizele de sânge au demonstrat că individul nu consumase alcool.

ADVERTISEMENT

Judecătoria din Galați a decis, pe 14 februarie, anularea unui proces-verbal de contravenție emis de un agent al IPJ Galați, prin care șoferul fusese sancționat cu avertisment și suspendarea permisului pentru 90 de zile, dar a ceastă hotărâre nu este încă definitivă.

Șoferul a fost oprit în trafic pe 7 decembrie 2022 pentru un control de rutină, iar rezultatele testului cu aparatul Dragger au indicat o alcoolemie de 0,05 mg/l alcool pur în aerul expirat.

ADVERTISEMENT

Individul a negat consumul de alcool și a solicitat recoltarea de probe biologice. Analiza probelor de sânge a arătat ulterior că alcoolemia șoferului era de fapt zero.

Șoferul sancționat a mers în instanță

Procesul-verbal de contravenție a fost contestat în instanță de șofer, care a cerut anularea sancțiunii. Cazul pare să se complice pentru că și reprezentantul Poliției a solicitat în instanță același lucru, invocând OG 2/2001, privind regimul juridic al contravențiilor și noul Cod de Procedură Civilă.

ADVERTISEMENT

Judecătoria a constatat că proba de sânge a fost recoltată la ora 21:20, aproximativ o oră după testarea cu alcooltestul. Intervalul scurs între testare și recoltarea probei de sânge nu a fost considerat suficient de lung.

„Instanţa reţine că proba de sânge a fost recoltată la ora 21.20, la aproximativ o oră de la testarea cu alcooltestul. Perioada de timp scursă de la testare şi până la recoltarea probei de sânge nu a fost una de lungă durată, iar rațiunea pentru care legiuitorul a stabilit că persoana în cauză are dreptul să fie condusă la o unitate medicală a fost tocmai pentru a preîntâmpina reţinerea în mod eronat a unor astfel de contravenţii”, potrivit deciziei judecătorului de caz.

ADVERTISEMENT

În final, judecătorul a concluzionat că există îndoieli cu privire la acuratețea testului cu aparatul pentru testarea alcoolemiei și a anulat procesul-verbal în care bărbatul primise amendă și a rămas fără permis.

ADVERTISEMENT