News

Un urs a făcut prăpăd la o fermă din Harghita. Aproape 50 de animale ucise. ”Le creștem pentru fiarele sălbatice”

Un urs a omorât aproape 50 de animale la o fermă din Cădaciu Mare, Harghita. Ursul ar fi revenit de mai multe ori. Oamenii au primit mesaj RO-Alert
02.04.2023 | 22:34
Un urs a facut prapad la o ferma din Harghita Aproape 50 de animale ucise Le crestem pentru fiarele salbatice
Un urs a făcut prăpăd la o fermă din Harghita Sursa foto: Ardeal24.ro
ADVERTISEMENT

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, este de părere că problema amenințării urșilor este departe de a fi rezolvată și cere măsuri urgente la nivelul autorităților naționale și europene, după ce un urs a atacat o fermă din județ.

Un urs a făcut prăpăd la o fermă din Harghita

“Creștem animale pentru fiarele sălbatice, spune președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, pe pagina sa de Facebook. ”Nu este în regulă! Ursul s-a întors la Cădaciu Mare de mai multe ori. Un urs a provocat pagube uriașe în ultimele zile printre animalele unei ferme locale, distrugând aproape cincizeci de animale în clădirea din spatele fermei, la 50 de metri de zona locuită.

ADVERTISEMENT

 

Nagy János, primarul comunei Șimoneși a prezentat urmele de intruziune ale ursului de la fața locului. Este regretabil că fermierul s-a confruntat cu această pagubă uriașă chiar în perioada Paștelui.

Ferma este înconjurată de garduri electrificate, dar animalul sălbatic nu se descurajează. Este evident că acești urși sunt curajoși, nu se tem de nimic, sunt ‘obișnuiți’.

ADVERTISEMENT

Toate regulile, toate schimbările trebuie făcute de urgență, 24 de ore este o perioadă lungă de timp, timp în care ursul prădător poate fi foarte departe”, a scris Borboly Csaba pe Facebook.

50 de animale, ucise de urs

Șeful Consiliului Județean Harghita mai precizează că pânda va continua și în această noapte pentru a-l ajuta pe fermierul a cărui afacere de familie este pusă în pericol.

ADVERTISEMENT

Sunt încrezător că îl putem ajuta pe fermier, pentru că o mică afacere de familie trebuie să își revină din această situație dificilă.

Așa cum v-am spus de mai multe ori, problema pericolului ursului NU este rezolvată, s-au făcut doar primii pași, este nevoie de măsuri suplimentare și, mai ales, de o atitudine responsabilă față de factorii de decizie naționali și europeni.

ADVERTISEMENT

Amenințarea la adresa oamenilor trebuie îndepărtată mai bine. Astăzi nu văd voința de a face acest lucru la Bruxelles! De aceea trebuie să continuăm să lucrăm! Fiecare, oriunde s-ar afla și cum poate!

Un lucru este cert, numărul de urgență 112 trebuie apelat imediat când un urs este văzut în zonă sau în apropiere, iar pagubele, dacă sunt chiar și de 1 leu, trebuie raportate. Acesta este minimul pe care îl poate face fiecare!”, a scris Borboly Csaba pe Facebook.

Prezența ursului a fost semnalată în timpul nopții de sâmbătă spre duminică în comuna Șimonești, sat Cădaciu Mare și a fost transmis mesaj de avertizare RO-Alert, scrie Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT