News

Un virus vechi de 48.500 de ani a fost reînviat. Ce este pandoravirusul și ce spun specialiștii de o posibilă pandemie

Pandoravirus, un virus foarte vechi, care a rămas înghețat timp de 48.500 de ani, a devenit cel mai vechi agent patogen reînviat vreodată.
24.11.2022 | 20:57
Un virus vechi de 48500 de ani a fost reinviat Ce este pandoravirusul si ce spun specialistii de o posibila pandemie
Pandoravirus, un virus vechi de 48.500 de ani, a fost reînviat. Ce spun specialiștii de riscul unei noi pandemii. Sursa foto: npr.org / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință avertizează că virușii expuși de gheața topită ar putea aduce noi pandemii devastatoare în lume.

Pandoravirus, un virus vechi de 48.500 de ani, a fost reînviat. Ce spun specialiștii de riscul unei noi pandemii

Recent, șapte viruși din permafrostul siberian (n.r. strat de sol înghețat permanent) au fost reînviați și replicați în laborator. Printre ei se află și cel mai vechi virus reînviat până acum.

ADVERTISEMENT

Dintre acești viruși readuși la viață, cel mai tânăr a fost înghețat timp de 27.000 de ani, iar cel mai vechi, numit Pandoravirus Yedoma, a fost înghețat timp de 48.500 de ani, scrie DailyMail.

Acești viruși nu sunt considerați un risc pentru oameni, însă oamenii de știință avertizează că alți viruși expuși de gheața topită ar aduce efecte ”dezastruoase” și pot duce la noi pandemii.

ADVERTISEMENT

”48.500 de ani este un record mondial”, a declarat Jean-Michel Claverie, virolog care lucrează la Universitatea Aix-Marseille din Franța.

Acest pandoravirus, care a fost numit după cutia Pandorei, este un gen de virus de dimensiuni gigante, descoperit pentru prima dată în 2013 și al doilea ca mărime fizică dintre orice gen viral cunoscut după pitovirus.

ADVERTISEMENT

Sursa citată mai notează că pandoravirusul are un micrometru lungime și 0,5 micrometru lățime. El este este vizibil cu un microscop cu lumină.

Exemplarul vechi de 48.500 de ani a fost găsit în permafrost la 16 metri sub fundul unui lac în Yukechi Alas (Yakutia), Rusia.

ADVERTISEMENT

În trecut, profesorul Claverie și echipa sa de cercetători au reînviat doi viruși vechi de 30.000 de ani din permafrost, primul fiind anunțat în anul 2014.

Avertisment al specialiștilor privind virușii înghețați de mult timp: ”Se pot trezi și pot începe să reinfecteze gazdele”

Peste 60% din teritoriul Rusiei este clasificat ca permafrost, adică teren care rămâne permanent înghețat chiar și în lunile de vară.

Odată cu încălzirea globală, pământul începe să se dezghețe, iar la suprafață apar animale și obiecte care au fost înghețate de mii de ani.

Același virolog Jean-Michel Claverie a avertizat, în 2021, cu privire la dovezile care arată că s-ar putea reînvia bacterii din permafrostul adânc.

Cercetătorul a descoperit în acest sens un așa-numit pitovirus. După ce fost dezghețat din permafrost, a început să atace și să omoare amibe.

Deși acesta este inofensiv pentru oameni, profesorul Claverie a spus că demonstrează că virușii înghețați de mult timp se pot ”trezi” și pot începe să reinfecteze gazdele.

ADVERTISEMENT
Tags: