News

Unde a ascuns Cătălin Cherecheș banii pe care i-a transportat în Germania. Cine mai este înregistrat la adresa unde se află seiful

Cătălin Cherecheș a transferat în Germania mai multe sume de bani, o parte fiind depozitată într-un seif din localitatea Senden.
07.12.2023 | 17:22
Unde a ascuns Catalin Chereches banii pe care ia transportat in Germania Cine mai este inregistrat la adresa unde se afla seiful
Cătălin Cherecheș a depozitat sume importante într-un seif din orașul german Senden. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Cătălin Cherecheș, google.maps, landkreis.neu-ulm-tourismus.de
ADVERTISEMENT

Cătălin Cherecheș se află în Germania, într-un penitenciar de lângă Augsburg, după ce a fost reținut, în seara zilei de 28 noiembrie, de către autoritățile din această țară. Fostul primar din Baia-Mare, care fusese dat în urmărire internațională, a refuzat extrădarea simplificată, astfel că, pe durata procedurilor de readucere a sa în țară, va fi mutat într-un penitenciar plasat în apropiere de Munchen.

Cătălin Cherecheș a dat declarații despre seif în dosarul în care s-a judecat cu ANI

Cherecheș nu a fost cercetat doar în dosarul în care a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru primire de mită. În 2019, justiția a decis să-i confiște 2,6 milioane de lei pe care acesta nu a putut să-i justifice. În dosarul în care Cătălin Cherecheș s-a judecat cu Agenția Națională de Integritate, el a declarat anchetatorilor că a retras din bancă aproximativ 1,5 milioane de euro, iar aproximativ un milion au fost transportați în Germania, în tranșe de câte 10.000 euro.

ADVERTISEMENT

Banii au fost depozitați la două adrese din Germania, conform lui Cherecheș, într-un seif și la domiciliul familiei Robert și Eugenia Jederan, aceasta din urmă fiind mătușa sa. “Sumele respective, o parte din ele, similar bijuteriilor sau obiectelor de familie, sunt ținute într-un seif, în Germania, strada Unter an Schloss nr. 16. Mergeam la bancă, scoteam o anumită sumă de bani, plecam cu ea acasă, unde o puneam în seif. O parte din sume le-am dus în Germania, având în vedere că mama are domiciliul în Germania”, a menționat Cherecheș în dosar.

În această declarație dată anchetatorilor în anul 2019, Cherecheș nu a menționat decât numele unei străzi din Germania, fără să specifice și orașul. Din informațiile FANATIK este vorba despre orașul Senden, acolo unde unchiul și mătușa sa, Robert și Eugenia Jederan, dețin o clinică medicală.

ADVERTISEMENT

De altfel, cei doi au fost audiați în dosar, însă doar Robert Jederan a făcut declarații, nu și mătușa lui Cherecheș. Acesta din urmă a indicat eronat numele străzii, deoarece nu există “Unter an Schloss”, ci “Unterm Schloss”. La această adresă, plasată la doi kilometri de clinica familiei Jederan, se află o casă în interiorul căreia există șase apartamente.

Rudele lui Cherecheș dețin o clinică medicală la Senden

La numărul 16, menționat de Cherecheș în declarațiile din dosar, sunt înregistrate mai multe entități: un club sportiv de patinaj, un specialist în consultanță fiscală și o agenție de asigurări. Martorul Robert Jederan, soțul mătușii lui Cherecheș, a fost audiat prin comisie rogatorie cu privire la sumele depozitate în Germania.

ADVERTISEMENT

“A arătat că nu știe acest aspect. Banii nu i-au fost lăsați în custodie, iar el nu cunoaște sub nici o formă sumele pe care Cherecheș Cătălin ori mama sa, Cherecheș Viorica, le-au adus în casa lor. Astfel, deși intimatul Cătălin Cherecheș a susținut că martorul poate certifica nivelul sumelor lăsate în custodia sa și cuantumul concret la anumite date a sumelor de la domiciliul său din Germania, martorul audiat a negat cunoașterea acestor aspecte. Martora Jederan Eugenia, mătușa intimatului, a refuzat să depună mărturie”, se mai arată în dosarul consultat de FANATIK.

Senden, orașul în care e depozitat seiful lui Cătălin Cherecheș,  este un orășel de 23.000 de locuitori aflat aproape la jumătatea distanței dintre Munchen și Stuttgart. Familia Jederan deține la Senden o clinică medicală ce poartă chiar numele familiei, aceasta având secții de medicină generală, ginecologie și obstretică.

ADVERTISEMENT

Mama lui Cherecheș și-a împrumutat sora din Germania cu 300.000 euro

Capul familiei, Robert Jederan, este medic specialist în obstretică și ginecologie, soția acestuia, Eugenia, este specialistă în medicină generală, iar nora lor, Roxana, este medic internist practicant. Din echipa clinicii mai fac parte alte șase persoane, care sunt asistente medicale și  secretare.

Despre soții Jederan se scrie, pe site-ul clinicii, că vorbesc, pe lângă limba germană, engleză, română, maghiară, franceză, italiană și spaniolă. Eugenia Jederan este sora Vioricăi, mama lui Cătălin Cherecheș. În declarația de avere din 2021, depusă în calitate de deputat, Viorica Cherecheș a completat că a împrumutat-o cu 300.000 de euro pe sora sa, Eugenia Jederan.

Daniel Jederan, vărul lui Cătălin Cherecheș, este și el ginecolog, fiind angajat în cadrul Spitalului Universitar din Ulm, la departamentul de obstretică și ginecologie. De altfel, familia Jederan locuiește la Ulm, care se află la doar 10 kilometri de Senden, localitatea în care se află atât seiful în care Cătălin Cherecheș a depozitat bani, cât și clinica Jederan.

ADVERTISEMENT