Editoriale

Unde a pierdut Halep meciul cu Williams! Error S1mo și eternul său blocaj: Serena Demolatoarea

16.02.2021 | 13:24
Unde a pierdut Halep meciul cu Williams Error S1mo si eternul sau blocaj Serena Demolatoarea
ADVERTISEMENT

Pentru Simona Halep și Serena Williams, timpul miroase precum pelicula veche a unui film de capă și spadă. Sunt nu mai puțin de 10 ani de confruntări directe, timp în care tăvălugul american și-a subordonat adversara în nouă rânduri, în timp ce micuțului șoricel spadasin din România i-a „ieșit” lovitura de grație de numai două ori. Acum, la Melbourne, Williams a învins din nou, pentru că S1mo este complet blocată psihic în fața „tancului” american.

„Urmează meciul cu legenda”, o măgulea S1mo pe Serena. Ai impresia că se împrietenesc, dar de fapt, dincolo de rivalitatea devenită proverbială, ele se perfecționează reciproc: Serena în a redeveni ce a fost, și poate mai mult decât atât (la vârsta și la puterea ei, a devenit un monument!), iar S1mona în felul în care refuză să-și învingă fricile și să-și conștientizeze atuurile. Uneori, Halep revine uimitor, ca într-un basm. Alteori, părerile sale originale privind caracterul vag al raționamentului uman se rezumă la a se înfuria către ceruri sau față de propria neputință.

ADVERTISEMENT

Înaintea partidei, fostul campion Boris Becker remarca faptul că Halep nu renunță niciodată, lucru demonstrat chiar și la Australian Open. Cu toate astea, Becker era convins că românca va da peste o adversară aflată în cea mai bună formă din ultimii doi ani. Și așa a fost… Williams a început ca din pușcă: 2-0, 4-2, 5-2, break după break… Apoi a câștigat primul set. În fața televizoarelor, căpătasem, cu toții, figuri scheletizate, mâncate de rugină: bănuiam, deja, deznodământul final…

Erorile S1monei Halep vin din frica de demolatoarea Williams sau din teama de ea însăși?

„Nu renunță niciodată”, spunea neamțul despre Halep și, pe undeva, avea dreptate. Asta pentru că, deși uneori pare să-și continue jocul cu un voltaj mai scăzut atunci când nu-i „ies” execuțiile, S1mona a învățat să iasă din încercuiri cu lovituri de maestru. Însă, acum a încercat să-și amintească „lecția”, numai că teoria s-a năruit în fața practicii. Serena Williams este o demolatoare de adversare și o devoratoare de energii. A făcut diferența prin forță, dar și prin tactică, deși, în setul secund, fusese pusă în dificultate de româncă. Dar Serena ne interesează mai puțin. După ce a jucat cu brio în succesul de casă „Demolition Woman”, acum o așteaptă un alt rol, în „Gloanțe și cenușă la… Osaka”. Pe noi ne doare familia noastră.

ADVERTISEMENT

Atuul poate deveni, uneori, sinonim cu presiunea. „Suntem alături de tine! Toată România este alături de tine!”, îi transmitea Kira Hagi, S1monei, înainte de meciul cu Serena, pe care absolut toți l-am privit ca pe o finală. Asta și pentru că vorbeam despre „familie”.

Halep a avut atuurile ei și, în mod firesc, trebuia să „se prindă” că unde a păcălit-o pe Serena la începutul setului 2, tot acolo trebuia să „pisălogească” și în continuare. N-a știut să-și exploateze atuurile, iar singurul set pe care l-a câștigat a fost cel cu timpul. L-a făcut să curgă prea repede… Apoi, a plonjat adânc în lumea raționalismului filosofic și a răbufnit verbal, probabil către o entitate abstractă. Da, suntem ironici cu ea, tocmai ca s-o trezim. Și asta pentru că suntem familia ei și o iubim…

ADVERTISEMENT

Presiune, teamă, servici(u) ușor… Și „omagii” apriori pentru viitoarea învingătoare

Dacă mai multe voci (printre care și Justine Hening) afirmau că acest meci va fi decis de serviciu, Mats Wilander susținea că secretul va sta în felul în care Halep va rezista presiunii impuse de americancă, în condițiile în care Williams este recunoscută pentru felul în care se mișcă pe teren și își „sufocă” adversarele. Urma să asistăm la un protest al echilibrului împotriva a tot ce vroia să-l sugrume… Speranțele au rămas deșarte.

Presiunea a existat din prima secundă în care Serena a căpătat o mutră severă. De la prima minge și-a propus s-o lase pe Halep fără servici(u) și a reușit s-o trimită la vestiar, destul de rapid. Poate și pentru că românca s-a dovedit mult prea „diplomată” înaintea meciului, când i-a adus omagii, taman când nu era cazul. Uneori, buna creștere exagerată strică. Acolo, pe teren, contează enorm energiile, iar acestea se călesc în timp și în varii contexte.

ADVERTISEMENT

Eternele oscilații și lipsa riscurilor asumate, problemele de fond

Faptul că Halep a mai pierdut, încă o dată, cu Williams e o problemă de formă. Chestiunea legată de fond stă în psihicul jucătoarei noastre. Acolo apar erorile…

De mulți ani, oscilațiile S1monei Halep ne dau de gândit. Când conducea cu 3-1 în setul secund, am crezut că jucătoarea noastră și-a regăsit suflul sau că măcar va profita de vreo prostioară nostimă de-a „demolatoarei”. Am greșit. Serena a revenit la conducere, după 6 mingi de break. Apoi, știm cu toții ce s-a întâmplat. Americanca a jucat excelent tactic, a presat și apoi a dat declarații haioase, la final, vorbind (ironia sorții, că tot făceam o referire anterioară la cinematografie!) despre un film documentar care îi va fi dedicat. Omagii, doamnă!

Mulți dintre noi ne întrebăm ce aspecte ale vieții noastre par să se fi blocat într-un stadiu anume și să necesite un risc calculat. Probabil că acum, după ce n-a „riscat” aproape mai nimic în acest meci (deși istoricul partidei i-a dovedit că asta era unica sa șansă!), Halep se întreabă și ea dacă nu cumva e cazul să-și calculeze mai mult riscurile înainte de a lua măsuri… chiar de astăzi. Are ea fobii pe care n-a fost dispusă să le explice acelora de lângă ea, lui Darren și restului echipei?

Poate că, pe undeva, S1mo nu și-a mai analizat demult potențialul. Ori poate că nici nu și-l mai cunoaște, în mod exact. Oare se evaluează mai mult comparându-se cu cei din jur sau în funcție de propria ei forță? Întrebăm și noi retoric, pentru că nu suntem psihologi, ci doar, vorba Kirei Hagi, parte din poporul român… Păcat, însă, că unii continuă s-o „jeneze” jenant, după cum remarca chiar și Dan Negru, un om, nu un expert în tenis…

Serena Demolatoarea are altă strategie. Mărșăluiește, de parcă ar primi de acasă, în fiecare minut, pachete cu sânge rece.

ADVERTISEMENT