News

Unde dai și unde latră. Probleme cu adopțiile câinilor comunitari din Suceava. Prioritate au animalele din Ucraina

Câinii maidanezi din Suceava au probleme, pentru că oamenii adoptă cu prioritate animalele afectate de războiul din Ucraina. Viceprimarul orașului a făcut apel la cetățeni.
27.07.2022 | 17:00
Unde dai si unde latra Probleme cu adoptiile cainilor comunitari din Suceava Prioritate au animalele din Ucraina
Sucevenii, rugați să nu mai abandoneze pe stradă puii de câine. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Potrivit viceprimarului Lucian Harșovschi, oamenii ar trebui să nu mai abandoneze animalele pe stradă, ci să le ducă la adăpostul municipalității.

Câinii din Suceava rămân pe drumuri, din cauza războiului din Ucraina

„Unii nu înțeleg că locul câinilor nu este pe stradă. A arunca o coajă de pâine nu te face iubitor de animale”, a spus Harșovschi, potrivit newsbucovina.ro.

ADVERTISEMENT

Abandonul de câini e o adevărată problemă pentru România, mai ales în zonele limitrofe ale orașelor. Un român care a abandonat șapte pui de câine în Buzău s-a ales cu o amendă de 12.000 de lei.

”Bărbatul care a abandonat puii a fost identificat de poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor şi i-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 12.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii 205/2004 privind protecţia animalelor, respectiv OUG 155/2001 privind sterilizarea şi microciparea câinilor”, a transmis Poliția Animalelor Buzău.

ADVERTISEMENT

Adăpostul de câini din Suceava deține momentan 499 de câini, iar în cursul anului 2022 au fost capturați de pe străzi 346 de patrupede. Din acest total, 265 și-au găsit deja un stăpân. Cu un an în urmă, în 2021, hingherii au capturat 653 de câini, fiind adoptați 594.

”Sunt probleme cu adopțiile. Partenerii noștri de la Pro Animals of Tina spun că nu mai reușesc să facă niciun fel de adopții de câini din adăpost pentru că acum se adoptă doar câini din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Tot ceea ce înseamnă câini din zona Ucraina sunt adoptați în străinătate și de la noi nu mai adoptăm. Asta nu înseamnă că nu ne facem treaba. Căutăm soluții să fie adoptați. Foarte important este că îi strângem de pe străzi.

Fac un apel la toți sucevenii: primim toți câinii în adăpost numai să nu-i mai lase pe străzile municipiului Suceava pentru că noi tot îi strângem și tot apar câini”, a explicat viceprimarul, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

De asemenea, sucevenii pot să-și sterilizeze gratuit câinii în adăpostul din lunca Sucevei. ”Toți sucevenii care vor să sterilizeze câini indiferent de perioada anului pot să meargă la adăpost și vor avea câinii sterilizați”, a completat Lucian Harșovschi.

ADVERTISEMENT