News

Unde este, de fapt, obligatorie masca de protecție în spații deschise. Ministrul Lucian Bode se bâlbâie pe marginea ordinului semnat de el însuși

Masca de protecție este obligatorie în spații deschise, dar nu prea, având în vedere posibilitatea de excepții și declarațiile ministrului Lucian Bode.
07.10.2021 | 13:27
Unde este de fapt obligatorie masca de protectie in spatii deschise Ministrul Lucian Bode se balbaie pe marginea ordinului semnat de el insusi
Unde este, de fapt, obligatorie masca de protecție în spații deschise. Ministrul Lucian Bode se bâlbâie pe marginea ordinului semnat de el însuși. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Obligativitatea purtării măștii de protecție rămâne, în continuare, o ecuație cu prea multe necunoscute pentru cetățeni, dar mai ales pentru decidenți.

Ministrul interimar de la interne, Lucian Bode, chiar cel care a semnat ordinul comun de ministru publicat, miercuri, în Monitorul Oficial, a avut deja două ieșiri publice în care pare că încearcă să clarifice situația măștii de protecție.

ADVERTISEMENT

Din păcate, declarațiile ministrului creează mai degrabă confuzie, deoarece nu oferă niște clarificări reale cu privire la situațiile unde masca e obligatorie, ci mai degrabă încurajează oamenii să nu poarte mască de protecție în niciun spațiu deschis, mizând tocmai pe prevederile ordinului.

Ordinul dat de MS și MAI ar fi putut să conțină doar acest paragraf referitor la mască: ”În localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice deschise.”

ADVERTISEMENT

Din motive necunoscute, însă, ministerele au ales să introducă excepții de la regulă, care pot fi nenumărate, în funcție de cum alege fiecare să interpreteze legea, chiar și autoritățile.

Purtarea măștii de protecție, obligatorie cu excepții la discreția fiecăruia

”Sunt exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.”

ADVERTISEMENT

Ministrul Bode, astfel, încurajează oamenii să nu poarte mască de protecție atunci când desfășoară activități, inclusiv sportive. Dacă sportul a fost întotdeauna exceptat de la purtarea măștii, din cauza efortului fizic depus, nu știm ce reprezintă ”activități” în general, fie că vorbim despre cele individuale, fie că vorbim despre cele desfășurate ”împreună cu persoanele cu care locuiesc.”

Lucian Bode a oferit noi ”clarificări” asupra subiectului într-o intervenție la Antena 3, unde iarăși, mai degrabă încurajează oamenii să nu poarte mască, afirmând că ”se exceptează persoanele care desfășoară activități individuale sau cu membrii familiei, sportive, recreative” – mergând pe firul logic al declarației, o simplă plimbare este o activitate recreativă pentru care nu este nevoie de mască de protecție.

ADVERTISEMENT

Declarațiile sunt similare cu cele de ieri, când ministrul spunea că ”Dacă mergem singuri pe stradă, nu este obligatoriu. Dacă în parc mergem singuri sau cu familia, nu trebuie să purtăm masca.”

Sigur, un om care se plimbă singur nu reprezintă o aglomerație, poate nici al doilea care se plimbă pe același trotuar și nici al treilea, însă când devin mai mulți oameni singuri o aglomerație?

Astfel, masca este obligatorie, dar nu prea, în spațiile deschise, având în vedere că ministrul Bode încurajează oamenii să nu poarte mască de protecție nici pe stradă, nici în parc, având ca temei practic orice ”activitate” pe care ar desfășura-o.

Polițiștii ar putea să nu știe cui și când trebuie să dea sancțiuni

Ministrul vorbește despre zonele aglomerate, însă ajuns la acest capitol dovedește că autoritățile nu au habar cum pot defini obiectiv o zonă aglomerată, încurajând din nou oamenii să facă propriile aprecieri, mai degrabă eronate, după cum se vede în viața de zi cu zi.

Tot în cadrul intervenției de la Antena 3, ministrul a început să dea un exemplu mai degrabă științifico-fantastic referitor la definirea zonelor aglomerate, pasând responsabilitatea către comitetele județene pentru situații de urgență: ”ei pot veni să spună, de exemplu, în parcul Carol din București, unde noi vedem că sunt 25.000 de metri pătrați și din evidențele noastre zilnic, acolo, acest parc este frecventat de aproximativ 1.000 de cetățeni, putem să stabilim că ne încadrăm în acel ordin și în respectiva zonă să nu fie obligatoriu să porți mască în condițiile în care nu e o zonă aglomerată și te încadrezi în prevederile ordinului.”

Ministrul Lucian Bode dă asigurări oamenilor care sunt pregătiți să nu poarte mască de protecție, datorită flexibilității inutile a ordinului comun al MS și MAI. ”Polițistul nu îți poate da amendă dacă ești singur pe stradă și nu porți mască. Dacă ești în zona aglomerată poate sancționa pe cei care nu respectă măsurile.”

Din nou, însă, este vorba de o afirmație fără prea mult fond, având în vedere că se referă tot la observații empirice. Polițistul nu are o unealtă de măsurare a aglomerației și nici măcar un indice dat de lege la care să se raporteze, astfel că va trebui să judece de unul singur dacă cineva se află într-o zonă aglomerată sau nu.

Cu siguranță, legea va fi de partea celor ce o încalcă, așa neclară cum este, deoarece autoritățile nu mai au excesul de zel din timpul stării de urgență din 2020, când se dădeau amenzi cu multe zerouri, amenzi pe care oricum nimeni nu le-a plătit, pentru că erau neconstituționale.

Ministerele au pasat responsabilitatea în teritoriu

Concret, concluzia pe care o putem trage din analiza ordinului de ministru și a declarațiilor ministrului Bode este că masca e obligatorie în toate spațiile deschise unde incidența este mai mare de 6 la mie… cu excepția tuturor situațiilor în care ne putem găsi și în care ne putem aprecia ca fiind îndreptățiți să nu purtăm mască: în parc, la plimbare, în drum spre magazin, în drum de la birou, etc.

Responsabilitatea este pasată de la MAI și MS către CJSU, care vor trebui să ia decizii individuale cu privire la aceste excepții. Dacă decidenții din aceste comitete județene țin mai mult și cu adevărat la sănătatea publică, nu vor gira excepțiile la care încurajează ministerele.

Bode încurajează la rațiune și spune ”Să nu fim absurzi și să spunem că este obligatoriu să purtăm mască atunci când facem sport sau când mergem prin parc”, cu toate că situația pandemiei arată că ar fi un moment bun pentru a fi absurzi și a lua măsuri reale de limitare a răspândirii virusului.

România a ajuns pe locul 5 în lume în ceea ce privește morții de Covid-19 în 24 de ore, însă decidenții propun excepții și încurajează apelarea la acestea.

Rămâne de văzut ce decizii vor lua CJSU din zonele în care incidența este de peste 6 la mie și ce excepții vor oferi cetățenilor.

ADVERTISEMENT