News

Unde mergem în vacanța de Paște. Țările care nu mai țin cont de vaccinare și au ridicat toate restricțiile de călătorie

O serie de țări au renunțat complet la restricțiile de călătorie impuse din cauza pandemiei de Covid-19. Nu mai țin seama nici măcar de statutul vaccinării contra infecției cu SARS-CoV-2.
02.04.2022 | 22:26
Unde mergem in vacanta de Paste Tarile care nu mai tin cont de vaccinare si au ridicat toate restrictiile de calatorie
Statele europene care au eliminat restricțiile de călătorie impuse din cauza pandemiei Foto: EPA/MAURITZ ANTIN, EPA-EFE/Tomasz Waszczuk POLAND OUT, BELMOND REID'S PALACE, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Danemarca a ridicat ultima dintre restricțiile legate de Covid – atât cerințele de intrare în țară, cât și liniile directoare interne – la miezul nopții de luni, alăturându-se câtorva țări europene care au eliminat toate restricțiile pandemice pentru turiști.

Țările care nu mai țin cont de vaccinare și au ridicat toate restricțiile de călătorie

Un grup de 12 țări europene își primesc acum turiștii fără restricții, indiferent de statutul de vaccinare, Suedia și Letonia urmând să li se alăture mai târziu în această săptămână.

ADVERTISEMENT

Marea Britanie

Regatul Unit a renunțat la absolut toate restricțiile impuse de pandemia de Covid-19. “De la ora 4:00 vineri, 18 martie, toate restricțiile de călătorie legate de Covid-19 vor fi ridicate, inclusiv formularul de localizare a pasagerilor (PLF) pentru sosiri în Regatul Unit, precum și toate testele pentru pasagerii care nu se califică ca fiind vaccinați.

Prin urmare, această modificare elimină necesitatea ca pasagerii nevaccinați să facă un test înainte de plecare și un test în ziua 2 după sosire”, au anunțat autoritățile britanice.

ADVERTISEMENT

Irlanda

Vecinul Marii Britanii a renunțat la restricțiile legate de Covid pentru vizitatorii internaționali la începutul lunii martie, inclusiv eliminarea formularului de localizare a pasagerilor. Acum călătorii, indiferent de statutul de vaccinare, nu se vor mai confrunta cu nicio etapă administrativă legată de pandemie înainte de plecare sau la sosire.

Guvernul irlandez a anunțat: „De duminică, 6 martie 2022, călătorii în Irlanda nu trebuie să prezinte dovada vaccinării, dovada recuperării sau un rezultat negativ al testului PCR la sosire. Nu există cerințe de testare după sosire sau de carantină pentru călătoriile în Irlanda.”

ADVERTISEMENT

Danemarca

Destinație favorită pentru city-break-urile scandinave, Danemarca a renunțat la majoritatea restricțiilor sale Covid în februarie, dar luni seara a relaxat restricțiile chiar și pentru persoanele nevaccinate care provin din țări non-UE și care aveau nevoie de un test înainte de călătorie.

Autoritățile au avertizat însă că își rezervă dreptul de a impune restricții țărilor în care sunt detectate noi variante. „Ca parte a acestei situații, așa-numita ‘frână de mână’ poate fi activată dacă apar variante relevante. Frâna de mână nu este activată pentru nicio țară în acest moment”, se arată într-un comunicat al guvernului danez citat de The Independent.

ADVERTISEMENT

Norvegia

Norvegia a fost una dintre primele țări care a eliminat toate restricțiile legate de Covid dintr-o dată, pe 12 februarie.

„De sâmbătă, 12 februarie 2022, puteți călători în Norvegia fără să vă faceți griji pentru nimic mai mult decât să vă distrați!”, a anunțat comisia de turism pe site-ul său.

Islanda

La fel ca Norvegia, Islanda s-a grăbit să renunțe la toate restricțiile Covid pe 25 februarie, în încercarea de a-i atrage pe turiști.

„Toate măsurile epidemiologice oficiale instituite din cauza pandemiei de Covid-19 vor fi ridicate, atât pe plan intern, cât și la graniță”, a spus guvernul într-un comunicat.

„Această dispoziție elimină toate restricțiile privind adunările și școlarizarea, precum și cerința de izolare a celor infectați cu Covid-19.”

Asta înseamnă că nu există teste sau carantină pentru nimeni, vaccinat sau nevaccinat.

Polonia

Una dintre țările care s-au alăturat cel mai recent acestei liste, Polonia a renunțat la toate cerințele de intrare luni, 28 martie, după decizia de a elimina obligativitatea măștii pe 23 martie.

Măștile sunt acum necesare doar în spitale și instituții medicale. Țara a fost anterior destul de strictă, solicitând dovada vaccinării complete și un test înainte de călătorie. Acum puteți explora orașe precum Varșovia și Cracovia, fără teste și fără mască.

Muntenegru

La mijlocul lunii martie, Muntenegru a eliminat cerințele de intrare legate de Covid, punând capăt solicitării dovezii vaccinării sau a unui rezultat negativ al testului la sosire.

Vecinul Croației și-a construit încet un profil ca destinație de călătorie în ultimii câțiva ani, iar cum Croația ține ferm la regula sa „vaccinare sau testare”, precum și la un formular de localizare a pasagerilor, unii turiști ar putea fi tentați să ajungă aici în schimb.

Ungaria

Din 7 martie, călătorii nu mai au nevoie să testeze, să prezinte dovada de vaccinare sau să stea în carantină atunci când sunt în vacanță în Ungaria. Gergely Gulyás, șeful de cabinet al premierului, a anunțat mișcarea în cadrul unui briefing guvernamental.

Lituania

Lituania a anunțat la sfârșitul lunii februarie că nu va mai solicita vizitatorilor din anumite țări – cei din UE și SEE – să furnizeze dovada vaccinării, un rezultat al testului sau să completeze vreun formular. Asta indiferent de starea de vaccinare.

Cu toate acestea, Ministerul de Externe precizează: „La 24 februarie 2022, Lituania a instaurat starea de urgență, ca răspuns la acțiunile militare ruse în Ucraina”.

Slovenia

Slovenia a renunțat la toate restricțiile de călătorie rămase – cu excepția unui formular de localizare a pasagerilor – la sfârșitul lunii februarie. „Nu mai există restricții legate de Covid-19 pentru intrarea în Slovenia”, se arată într-un comunicat al comisiei de turism.

„Starea recuperat/vaccinat/testat a fost eliminată, făcând din Slovenia o destinație accesibilă și atractivă pentru călătorii care doresc să experimenteze peisaje incredibile, bucătărie de la fermă la furculiță, arhitectură istorică, trasee de drumeții și multe altele.”

România

Din ce în ce mai populară printre pasionații de călătorii indie și drumeții înainte de pandemie, România a ridicat toate restricțiile Covid pe 9 martie.

Inclusiv utilizarea pașapoartelor de vaccinare și obligativitatea de a purta măști atât în ​​interior, cât și în exterior. Ridicarea restricțiilor a coincis cu decizia guvernului de a nu prelungi starea de alertă la nivel național, care era în vigoare de aproape doi ani.

Cu toate acestea, România este una dintre țările cel mai puțin vaccinate din Europa, puțin sub 42% din populație alegând până acum să primească două doze de vaccin împotriva Covid-19, atenționează The Independent.

Madeira

Madeira a fost una dintre destinațiile mai relaxate de vizitat din Europa pe parcursul pandemiei. De la începutul lunii martie, nu mai este nevoie de teste, dovadă de vaccinare sau de izolare pentru călătorii vaccinați sau nevaccinați, deși unele reguli privind măștile rămân în vigoare.

„Nu există restricții privind intrarea călătorilor în aeroporturile, porturile și porturile de agrement ale Regiunii Autonome Madeira”, se spune în declarația Consiliului Regional pentru Turism din Madeira, deși recomandă tuturor vizitatorilor să completeze „Sondajul epidemiologic” pe site-ul Madeira Safe.

ADVERTISEMENT