Life

Unde se află cel mai bogat liceu din România. Elevii care învață aici ajung să facă practică în Europa și devin calificați

Unde se află cel mai bogat liceu din România? Elevii care învață aici ajung să facă practică în Europa și devin calificați. Surpriza e una cu adevărat mare.
15.03.2024 | 09:38
Unde se afla cel mai bogat liceu din Romania Elevii care invata aici ajung sa faca practica in Europa si devin calificati
Unde se află cel mai bogat liceu din România. Sursă foto: Facebook, Primăria Șendriceni / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dacă te gândeai că cel mai bogat liceu din România se află într-un mare oraș, precum București, Cluj, Timișoara, ori Iași, iată că adevărul este altul. Iar toți elevii care învață aici se bucură de numeroase avantaje.

Unde se află cel mai bogat liceu din România

Se pare că o instituție de învățământ din România a implementat un model de succes cu ajutorul căruia elevii vor avea doar de câștigat. Vorbim despre un liceu care este situat într-o comună din țara noastră.

ADVERTISEMENT

Iată că cel mai bogat liceu din România este Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuţă” din comuna Şendriceni, Botoşani. Sute de tineri de țară absolv instituția și ajung să fie calificați.

Mai mult de atât, față de alte instituții de învățământ din țară, acest liceu realizează şi venituri din producție proprie. Cei de la Adevărul scriu că Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuţă” din comuna Şendriceni este la doar un pas distanță de a deveni centru de excelență.

ADVERTISEMENT

Ce fac elevii aici? În primul rând au șansa să fie pregătiți în ateliere moderne de profesori calificați. Mai apoi, ei ajung să devină profesioniști în anumite meserii, care de altfel sunt extrem de căutate pe piața muncii.

Elevii ajung să facă practică în țări europene

Iar ce este cel mai interesant și nu se întâmplă în multe instituții de învățământ e legat de practică. Se pare că cei mai buni elevi din acest liceu ajung să facă practică în mai multe state europene, printre care Portugalia sau Italia.

ADVERTISEMENT

De ce este considerat cel mai bogat liceu din România? Dincolo de faptul că instituția realizează și venituri din producția proprie, aceasta funcționează într-un conac boieresc vechi. Iar de-a lungul timpului, s-au făcut investiții majore aici.

Odată cu ele, liceul s-a transformat în una dintre cele mai importante instituții de învățământ din mediul rural. Acest lucru a fost confirmat și de către directorul liceului, care își dorește de asemenea să le ofere tinerilor, la finalul anilor de studii, o meserie căutată.

ADVERTISEMENT

„Liceul a devenit un brand fiindcă am înţeles să trebuie să le oferim tinerilor o meserie căutată. Când termină studiile, primesc o diplomă, dar şi abilităţile necesare pentru a-şi câştiga oriunde pâinea. 

Pregătim elevi pentru următoarele meserii: mecanic auto, mecanic agricol, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, brutar patiser, ospătar, chelner şi tâmplar universal. Oricare calificare îi permite absolventului să se angajeze ori să-şi deschidă o afacere”, a dezvăluit Viorel Dohotaru, directorul Liceului Tehnologic.

Cum a ajuns Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuţă” cel mai bogat liceu din România

Ce fel de ateliere sunt în liceu? De la cele de mecanică auto până la mecanică agricolă, tâmplărie, dar și instalații. Totodată, liceul mai are și o bucătărie performantă, dar și un laborator. Iar un avantaj pe care mulți elevi îl au este înscrierea la școala de șoferi.

Mai exact, cei care urmează un profil auto sau de mecanică agricolă, pot urma gratuit școala de șoferi. De altfel în instituție există și mai multe simulatoare auto. Mai mult de atât, cel mai bogat liceu din România este printre puținele din țară care produce suficienți bani astfel încât să poată să plătească toate facturile și dotările pe care le are.

Instituția mai are și propria fermă de vaci, dar și peste 50 de hectare de teren agricol. Acesta este cultivat, dar și lucrat cu utilaje chiar de către elevii care învață aici. Iar din producția agricolă și lactată, instituția bifează un profit anual de un milion de lei. „Vindem produsele şi investim apoi banii în dotările liceului”, adaugă directorul Viorel Dohotaru.

ADVERTISEMENT