Life

Unde se află, de fapt, centrul României! A fost mutat cu 30 de km în urmă cu doar câțiva ani

S-a schimbat geografia României. În ce zonă se află, începând de azi încolo, noul centrul al țării noastre și cum poți ajunge acolo
01.12.2023 | 16:08
Unde se afla de fapt centrul Romaniei A fost mutat cu 30 de km in urma cu doar cativa ani
Centrul României a fost schimbat, începând de azi, 1 Decembrie Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

De Ziua Națională a României, patrioții de pretutindeni au aflat o veste la care nu se așteptau. Centrul României nu mai este demult acolo unde știau cu toți. Poziționarea lui pe hartă a fost schimbată de mai bine de trei decenii și nu mulți știu acest detaliu.

Centrul României, descoperit de către specialiștii de la Universitatea Babeş Bolyai, din Cluj Napoca

Subiectul legat de centrul României a fost mereu unul care i-a interesat pe locuitorii acestei țări. De mai bine de un secol, s-a stabilit că ”buricul târgului” este la Sibiu, în inima României.

ADVERTISEMENT

Mai exact, zona care era recunoscută ca fiind centrul României a fost timp de 100 de ani localitatea Dealu Frumos. Azi, de 1 Decembrie, românii au aflat că acest lucru s-a schimbat. Acum, o altă localitate a primit acest titlul.

Pasionații de geografie și cartografiere au ajuns să cerceteze mult mai îndeaproape acest subiect. Astfel, au ajuns la concluzia că autoritățile au greșit în 1858. Noul centrul al României ei mai departe cu 30 de kilometri decât cel stabilit inițial.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor de la Universitatea Babeş Bolyai, din Cluj Napoca, începând de anul acesta, centrul României se află la Brașov. Mai exact, în Făgăraș. Cei care vor să ajungă fix în acel punct, trebuie să respecte coordonatele 45 de grade şi 50 de minute latitudine nordică şi 24 de grade şi 59 de minute longitudine estică.

Mulți români nici nu vor să audă de noua poziționare geografică

Așa cum era de așteptat, o astfel de veste nu a picat deloc bine celor care au fost obișnuiți cu vechiile coordonate. Cei din localitatea Dealul Frumos, împreună cu edilul și-au manifestat nemulțumirea în mod public.

ADVERTISEMENT

Cu toții susțin că o astfel de informație nu apărea peste noapte, la fel cum nici anumite tradiții și obiceiuri nu se uită instant. În continuare, cei din localitatea Dealu Frumos susțin că acolo este centrul României.

Din păcate, noua zonă descoperită nu reprezintă nimic frumos, din punct de vedere geografic. Cei care vor ajunge acolo, urmând coordonatele date, vor descoperi un peisaj dezolant și trist.

ADVERTISEMENT

În zona pe care o indicii specialiștii de la Cluj ca fiind centrul țării, în prezent, se află un câmp părăsit și o stație GPL. Deși peisajul nu este cel mai plăcut, locuitorii din Făgăraș îți fac planuri mari.

Odată cu noua schimbare, primarul, dar și locuitorii se așteaptă la creșterea valului de turiști. Fiind o zonă amplasată foarte aproape de munte, vizitatorii pot călca și unde se află centrul României.

Momentan, până când noile informații vor fi sedimentate în conștința românilor, mulți vor pendula între cele două locații. Cu siguranță, sunt persoane care rezonează cu vechea zonă, dar și cu noul centrul al României.

ADVERTISEMENT
Tags: