Unde va juca Dinamo dacă se închide ”Arcul de Triumf”? FANATIK a dezvăluit că societatea care administrează ”Arcul de Triumf” vrea să închidă arena din motive financiare. Ar fi o lovitură nu doar pentru naționala de rugby a României, ci și pentru echipa de fotbal a lui Dinamo, care a închiriat de mai multe ori stadionul de lângă Herăstrău, după ce propriul stadion a intrat în procedura de demolare/modernizare, din 2022.
Contactat de FANATIK, pentru a explica unde va juca Dinamo dacă se închide stadionul ”Arcul de Triumf”, Andrei Nicolescu, administratorul special al lui Dinamo, a precizat că nu este la curent cu problemele existente la arena ”Arcul de Triumf”. Oficialul a dat însă de înțeles că alb-roșiii pot juca fără probleme meciurile de acasă pe Arena Națională, care are o capacitate de 55.000 de locuri.
”Nu am ce să comentez despre situația de la stadionul Arcul de Triumf, nu este o informație publică. N-am primit nimic oficial. Noi avem semnate contracte atât cu Arcul de Triumf, cât și cu Arena Națională”, a precizat Andrei Nicolescu.
Pentru Dinamo, varianta ”Arcul de Triumf” este considerată una low cost. Pentru închirierea arenei pentru un meci, clubul din Ștefan cel Mare plătește circa 10.000 de euro. Stadionul are doar 8.000 de locuri și a fost inaugurat pe 3 iulie 2021.
În schimb, partidele pe Arena Națională sunt de trei ori mai scumpe. Un eveniment pe cel mai mare stadion al țării o costă pe Dinamo în jur de 60.000 de euro. Chiria și utiltățile se ridică la peste 30.000 de euro, iar cheltuielile cu firma de pază ajung și ele la aproape 30.000 de euro.
Până la finalul sezonului regular, Dinamo mai are de disputat trei jocuri pe teren propriu, cu Oțelul Galați (17 februarie), cu Hermnannstadt (28 februarie) și cu UTA (9 martie). În play-off, Dinamo ar mai avea 4 sau 5 întâlniri acasă.
În acest sezon, Dinamo a jucat nu mai puțin de opt meciuri pe ”Arcul de Triumf”. Când nu a fost gazdă pe stadionul cu o capacitate de peste 8.000 de locuri, „câinii” au evoluat pe Arena Națională.
În Liga 2, Dinamo a jucat la Clinceni şi Giurgiu. Varianta Giurgiu nu mai este însă posibilă, deoarece Astra e în lichidare și totul e scos la licitație, iar arena fostei campioane a României este vândută la licitație, pe bucăți, de administratorul judiciar.
Agenția Națională pentru Sport, condus de Elisabeta Lipă, i-a redus drastic bugetul societății care administrează Stadionul ”Arcul de Triumf” cu 80% în comparație cu 2023.
”Ne vom strădui să facem venituri proprii. Noi am făcut un milion de euro venituri proprii, cele mai mari datorită managementului. Sunt venituri mai mari decât Arena Națională”, a declarat Radu Popa, directorul Complexului ”Arcul de Triumf”.
Complexul ”Arcul de Triumf” este cel de-al 11-lea Complex Sportiv Național, dar și cel mai nou înființat, aflat în subordinea Agenției Naționale pentru Sport. În comparație cu anul 2023, în care CSN Arcul de Triumf a primit 5.000.000 de lei (1 milion de euro) pentru bunuri și servicii, în acest an, complexul aflat în subordinea lui Radu Popa a încasat doar 1.000.000 de lei de la ANS, adică 200.000 de euro.
În procente, Complexul „Arcul de Triumf” a primit doar 20% din bugetul de anul trecut, iar banii încasați ar fi suficienți cel mult până în luna martie. Deși s-a dovedit a fi extrem de profitabil, Complexul Arcul de Triumf este aproape de închidere. Într-un singur an de funcționare, Complexul din Sectorul 1 al Bucureștiului a adus venituri importante la bugetul de stat.