News

Ungaria, cel mai corupt stat din UE. România și Bulgaria au prins top 3, conform datelor oficiale

Ungaria rămâne cel mai corupt stat din Europa, conform unui raport al organizaţiei Transparency International care analizează mai mulți factori importanți.
01.02.2023 | 08:16
Ungaria cel mai corupt stat din UE Romania si Bulgaria au prins top 3 conform datelor oficiale
România, în topul corupției din Europa.
ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, România e pe locul trei în acest clasament nedorit, după Ungaria și Bulgaria. Ungaria, Bulgaria și România sunt departe de cele mai ”curate” țări din UE, mai exact Danemarca, Finlanda și Suedia.

România rămâne printre cele mai corupte țări din Europa

Anul trecut, România împărțea frățește primul loc al celor mai corupte țări din Europa, alături de Bulgaria și Ungaria, însă în acest an guvernul de la Budapesta s-a asigurat că va fi primul în top.

ADVERTISEMENT

Acest Indice privind Percepția Corupției în 2022, cum a fost numit de specialiști, e un raport creat de organizația Transparency International. Noua Zeelandă este, de asemenea, în topul țărilor care nu sunt corupte, sau sunt mai puțin corupte.

La polul opus al clasamentului se află țări precum Siria, Sudanul de Sud și Somalia. Între timp, procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, anunța că în ultimii trei ani a crescut considerabil numărul de inculpați și a trimiterilor în judecată. De asemenea s-au dublat anual sumele reținute din prejudicii.

ADVERTISEMENT

”De exemplu, anul trecut am avut 128 milioane de euro, iar anul acesta 270-280 de milioane de euro numai în dosare trimise în judecată în infracțiuni asimilate celor de corupție cu o competență redusă, din ce în ce mai redusă. În decembrie, aveam în lucru dosare cu prejudicii estimate la 4 miliarde de euro. Deci merită să fii și este o profesie frumoasă cea de procuror.

Dacă pot influența lucrurile în bine, atunci este o motivație în plus?”, transmitea Bologa într-un interviu acordat PressHub.

ADVERTISEMENT

Dacă e să regrete un lucru referitor la lupta anticorupție din țara noastră, Bologa regretă că DNA nu are mai multă putere.

”Îmi pot reproșa că n-am reușit să conving celelalte puteri ale statului că DNA, așa cum este organizată, merită să i se extindă competența. Căci am pierdut din competențe în mod repetat. Noi avem competență redusă acum.

ADVERTISEMENT

Ori ca să ne folosim toate forțele și pentru a proteja bugetul public, trebuie să recăpătăm sau să ni se extindă competența. În cei 3 ani n-am reușit să extindem competența DNA. Cea mai mare lipsă a noastră, în acest moment”, a transmis Crin Bologa.

ADVERTISEMENT