News

Ungaria produce breșa în frontul anti-Putin. Cum condiționează Orban sprijinul pentru Ucraina

Frontul NATO anti-Putin suferă o lovitură importantă în contextul crizei Rusia - Ucraina. Guvernul Orban anunță oficial, prin vocea ministrului de externe, că va condiționa un eventual sprijin pentru Kiev.
26.01.2022 | 17:07
Ungaria produce bresa in frontul antiPutin Cum conditioneaza Orban sprijinul pentru Ucraina
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă în care majoritatea statelor membre NATO, în frunte cu SUA și Marea Britanie, își arată public sprijinul față de Ucraina într-un potențial conflict cu Rusia, Ungaria are o poziție mai degrabă neutră.

Ministrul de externe din Guvernul Orban, Peter Szijjarto, spune că Ungaria nu va sprijini Ucraina în actualul conflict al acesteia cu Rusia atât timp cât Kievul continuă să priveze minoritatea maghiară de drepturile ei.

ADVERTISEMENT

Ungaria refuză să sprijine Ucraina în conflictul cu Rusia. Ce condiții pune Guvernul Orban

Miercuri, 26 ianuarie, frontul anti-Putin din cadrul NATO primește o lovitură importantă. Ungaria anunță că ”în condițiile în care Ucraina refuză să dea înapoi în ceea ce privește politicile ei anti-minoritare, un potențial sprijin din partea guvernului ungar în conflictul cu Rusia este limitat”.

Declarația a fost făcută de ministrul de externe, Peter Szijjarto. Pe de altă parte, acesta a lăudat relațiile Ungariei cu Rusia, despre care spune că se bazează pe pragmatism, notează publicația Hungary Today.

ADVERTISEMENT

Oficialul a adăugat că ”nimeni nu ne poate cere” să ne abținem de la intensificarea relațiilor bilaterale cu Rusia.

Szijjarto spune că guvernul maghiar a făcut mai multe gesturi față de Ucraina, dar nu a primit nimic în schimb.

ADVERTISEMENT

”Cetățenii maghiarii din Transcarpatia au avut parte doar de privare de drepturi, provocare și, în multe cazuri, intimidare fizică.

Dacă ucrainenii nu renunţă la aceste politici, posibilităţile guvernului ungar de a sprijini Ucraina, inclusiv în actualul conflict, sunt puternic limitate”, a explicat şeful diplomaţiei ungare.

ADVERTISEMENT

Ministrul maghiar a mai spus că executivul de la Budapesta a ”încercat totul” pentru a rezolva situația:

”Am recomandat ca întreaga comunitate maghiară să fie inclusă printre minorități, astfel încât orice privare de drepturi să fie anulată. 150.000 de maghiari nu s-au mutat în Transcarpatia doar în ultimii 10 ani”.

Ministrul a recunoscut că nu este optimist că problema se va rezolva, dar ”speranța moare ultima”.

Premierul Viktor Orban, întrevedere cu Vladimir Putin

În contextul crizei de securitate de pe flancul estic al NATO, premierul ungar Viktor Orban are programată pentru 1 februarie o întrevedere la Moscova cu preşedintele Vladimir Putin.

Dată fiind situația din zonă, opoziţia de la Budapesta i-a cerut acestuia să-şi anuleze această vizită, considerând-o dăunătoare intereselor naţionale ale Ungariei.

ADVERTISEMENT