News

Ungaria interzice cuplurilor de același sex să adopte copii. Legea a fost votată în Parlament

15.12.2020 | 15:50
Ungaria interzice cuplurilor de acelasi sex sa adopte copii Legea a fost votata in Parlament
ADVERTISEMENT

Cuplurile de același sex din Ungaria nu vor mai avea dreptul să adopte copii. Proiectul legislativ inițiat de premierul Viktor Orban a primit marți, 15 decembrie, aviz pozitiv în Parlament, în condițiile în care partidul său, Fidesz, are o majoritate de două treimi.

Altfel spus, doar cuplurile căsătorite vor putea deveni părinți adoptivi, în timp ce persoanele singure vor avea nevoie de permisiune specială din partea ministrului pentru problemele familiei.

ADVERTISEMENT

Până acum, partenerii de același sex aveau posibilitatea să înfieze copii cu condiția ca unul dintre aceștia să formuleze cererea ca persoană singură. Trebuie spus, totodată, că Ungaria nu permite în momentul de față căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Cuplurile de același sex, excluse de la adopții în Ungaria

Chiar dacă sunt prevăzute și excepţii prin care persoanelor singure sau membrilor de familie li se permite să adopte copii, „regula de bază este că doar cuplurile căsătorite pot adopta un copil, ceea ce înseamnă un bărbat şi o femeie care sunt căsătoriţi”, a explicat ministrul Justiţiei, Judit Varga.

ADVERTISEMENT

Legea a fost, însă, îndelung contestată de apărătorii drepturilor minorităţilor, care consideră că Executivul de la Budapesta orchestrează astfel un atac îndreptat împotriva comunităţii LGBTQ (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali şi altele).

Parlamentul Elveției a făcut un prim pas spre legalizarea căsătoriei între persoane de același sex

De asemenea, Parlamentul ungar a amendat Constituţia cu noi prevederi, printre care și o nouă definiţie a familiei ca uniunea dintre un tată bărbat şi o mamă femeie, fiind astfel excluse tipurile familiale alternative.

ADVERTISEMENT

La polul opus, în Elveția a fost aprobat miercuri un proiect legislativ ce autorizează căsătoria pentru cuplurile de acelaşi sex, făcându-se astfel un prim pas spre adoptarea acestuia într-una dintre puţinele state europene care nu le permit partenerilor de același sex să își unească destinele.

Este demult timpul să punem capăt unei discriminări instituţionale şi să oferim aceleaşi drepturi tuturor”, a declarat deputatul ecologist Nicolas Walder.

ADVERTISEMENT

Noua lege se afla în dezbateri încă din 2013, timp în care a circulat între cele două camere ale legislativului. Cea mai controversată dintre prevederile sale le permite cuplurilor lesbiene accesul la banca de spermă.

ADVERTISEMENT
Tags: