News

Ungaria taxează profiturile marilor companii farmaceutice. Impozitul se va aplica retroactiv

Guvernul ungar a impus o taxă pe profiturile extraordinarea ale producătorilor de medicamente, pe baza veniturilor din 2022 și 2023.
24.12.2022 | 12:39
Ungaria taxeaza profiturile marilor companii farmaceutice Impozitul se va aplica retroactiv
Premierul Ungariei Viktor Orban/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Companiile Big Pharma care activează în Ungaria vor fi nevoite să achite o contribuție suplimentară la bugetul statului, dacă profiturile lor au depășit un anumit plafon, informează Agerpres.

Potrivit unui ordonanțe a guvernului de la Budapesta, urmează să fie taxate profiturile extraordinare ale producătorilor de medicamente.

ADVERTISEMENT

Cuantumul taxei este de 8% pentru veniturile nete care trec de 150 de miliarde de forinți, adică aproape 400.000.000 dolari.

Apoi nivelul taxei crește progresiv în funcție de cifra de afaceri.

Taxa va fi plătită inclusiv pentru profiturile care au fost obținute în 2022, urmând să fie menținută și pentru profiturile aferente anului viitor.

ADVERTISEMENT

În paralel cu taxarea profiturilor extraordinare, guvernul lui Viktor Orban a decis să reducă fiscalitatea pentru anumite categorii ale populației, cu scopul declarat de a stimula natalitatea.

După ce anul trecut, Ungaria a decis să nu mai aplice impozitul pe venit de 15% pentru persoanele sub 25 de ani, acum Executivul maghiar a hotărât să scutească de la plata acestui impozit femeile sub 30 de ani care au copii.

ADVERTISEMENT

Măsura vine în continuarea unui program de stimulare a natalității care prevede, printre altele, ca femeile cu mai mult de patru copii să fie scutite de plata impozitului pe venit pe întreaga durată a vieții.

Stimularea natalității a devenit o prioritate a guvernului ungar în condițiile în care populația țării s-a redus cu 200.000 de persoane în ultimii zece ani.

ADVERTISEMENT